Готуємо лечо з огірків на зиму

Лечо з огірків на зиму
Час приготування: 60 хв

Лечо з огірків — популярна закуска, яку господині готують на зиму. Пропонуємо добірку цікавих рецептів, що входять у серію «Пальчики оближеш».

Традиційний рецепт

Огірочки в консервованої закуски виходять хрусткими і солодкими. Кількість цукру можна регулювати за смаком.

Інгредієнти:

  • 2,5 кг огірків;
  • 2 кг помідорів;
  • 1 головка часнику;
  • 5 лаврових листків;
  • за 7 горошин запашного і чорного перцю;
  • 2 ст. л. солі;
  • 1,5 склянки цукру;
  • 200 мл соняшникової олії;
  • 100 мл столового оцту.

Приготування:

  • У помідорів видалити плодоніжку, розрізати на кілька частин.
  • Часник очистити, розділити на зубчики і обполоснути.
  • Оброблені овочі прокрутити через м’ясорубку. Для подрібнення ще можна використовувати кухонний комбайн або блендер. Перекласти суміш в емальований тазик.

  • Огірки нарізати середньою соломкою, відправити до помідорів.
  • Всипати сіль, цукор і влити олію, перемішати. Поставити на плиту, закип’ятити. Викласти спеції, варити 10 хвилин.

  • В останню чергу влити оцет, закип’ятити і зняти з вогню.

  • Розлити в попередньо простерилізовані банки. Герметично закатати, відразу ж поставити на кришку.

  • Залишити на 2-3 години на кухонному столі. Додатково укутувати не потрібно, інакше огірки стають дуже м’якими. Прибрати на зберігання.

Простий рецепт з томатною пастою

Ще один рецепт приготування — лечо з огірків з томатною пастою. Закуска на зиму виходить смачна, просто пальчики оближеш.

Інгредієнти:

  • 5 кг огірків;
  • 2 ст. л. солі;
  • 200 г цукру;
  • 500 мл томатної пасти;
  • 1 склянку 9% оцту;
  • 150 мл соняшникової олії;
  • 1 головка часнику.

Приготування:

  • У огірків зрізати жовті і непридатні частини. Ножем розрізати на 4 частини, відправити в глибоку ємність.

  • Висипати до овочу сіль і цукор. Влити рослинну олію, столовий оцет. Додати томатну пасту.

  • Перемішати руками, наполягати на кухонному столі 15 хвилин.
  • Перекласти в підходящу каструлю для варива, довести до кипіння і проварити 5 хвилин.
  • За 1-2 хвилини до готовності викласти очищені часточки часнику.

  • Розкласти по стерилізованим банкам і залити маринадом.

  • Закрити кришками, перевірити на герметичність. Прибрати на зберігання після повного охолодження під ковдрою.

Для консервації можна використовувати перерослі плоди, які не придатні ні для одного салату або маринування.

Лечо з огірків без стерилізації

Лечо з огірків готується з помідорами і солодким перцем на зиму. За рецептом з фото робиться швидко і легко, а за смаком – просто пальчики оближеш.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг огірків;
  • 1 кг помідорів;
  • 300 г солодких перців;
  • 1 чилі;
  • 4 зубчики часнику;
  • 50 мл соняшникової олії;
  • 4 ст. л. оцту 9 %;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1,5 ст. л. солі.

Приготування:

  • На помідорах зробити хрестоподібні надрізи. Залити овочі гарячою кип’яченою водою. Витримати 1-2 хвилини, злити рідину, а потім акуратно видалити шкірку.
  • Розрізати на дольки, подрібнити будь-яким зручним способом (пропустити через м’ясорубку, кухонний комбайн або блендер).
  • Томат перелити в підходящу каструлю (бажано використовувати з товстим дном), поставити на плиту. Варити 20 хвилин, іноді помішуючи.

  • Два види перцю подрібнити аналогічно помідорів. Отриману масу викласти в каструлю, перемішати. Висипати цукор, сіль і влити олію. Розмішати, продовжити варіння ще 10 хвилин.

  • Огірки промити, нашаткувати кільцями. Відправити в загальну ємність.

  • Додати часник, попередньо пропустивши через прес.
  • Влити столовий оцет, перемішати, прогріти 1-2 хвилини.
  • Розкладати по стерильним банкам, не знімаючи з вогню. Достатньо зменшити нагрів. В іншому випадку настає перепад температур і закуска може закиснути.

  • Закатати, перевернути, а після повного охолодження прибрати на зберігання в темне, прохолодне місце.

Крім зазначених спецій, в заготовку можна додати трохи сухої паприки, коріандру та інших приправ за смаком.

Лечо з огірків з цибулею

З перерослих огірків на зиму можна заготовити лечо. Цибулю і томатний сік, що входять до складу закуски, роблять її такою смачною, що пальчики оближеш.

Інгредієнти:

  • 1 л томатного соку;
  • 4 кг огірків;
  • 1 кг ріпчастої цибулі;
  • 2 склянки цукру;
  • 1 ст. л. солі;
  • 2 великі головки часнику;
  • 5 суцвіть гвоздики;
  • 15-20 шт. перцю горошком;
  • ¼ Ч. л. кориці;
  • 1 ч. л. перцю червоного меленого;
  • 150 мл оцту 9%;
  • 200 мл рослинної олії.

Приготування:

  • У каструлю вилити томатний сік з м’якоттю і без солі. Всипати сіль, цукор. Встановити на середній вогонь, дочекатися закипання. Час від часу обов’язково помішувати, щоб сипучі продукти швидше розчинилися.

  • Вилити олію, додати гвоздику, перець горошком, корицю, червоний мелений перець і все добре розмішати.

  • Викласти цибулю і часник, заздалегідь очистивши і нарубавши середніми кубиками. Тушкувати під закритою кришкою 15-20 хвилин на повільному вогні.
  • Через зазначений час влити столовий оцет.
  • Огірки промити, нарізати середніми кубиками і відправити їх в каструлю. Тушкувати на середньому вогні протягом чверті години.

  • Додати в закуску дрібно нарізаний кріп, петрушку. Продовжити приготування ще 5 хвилин.
  • Розкласти по стерилізованим банкам, герметично закрити, перевернути. Остудити під ковдрою, а після перенести на зберігання в прохолодне місце.

  • Якщо огірки сильно великі, тоді з них потрібно видалити насіння.

Лечо з огірків без перцю

Лечо з огірків на зиму можна приготувати за рецептом без солодкого перцю. Закуска виходить такий, що пальчики оближеш. Для поліпшення смаку додають хмелі-сунелі, мелений коріандр.

Інгредієнти:

  • 2 кг огірків;
  • 2 кг помідорів;
  • 2 ст. л. солі;
  • 6 ст. л. цукру;
  • 10 часточок часнику;
  • 80 мл оцту 9%;
  • 100 мл соняшникової олії;
  • ½ Ч. л. хмелі-сунелі;
  • ½ Ч. л. коріандру;
  • перець мелений за смаком.

Приготування:

  • Помідори промити, вирізати непридатні в їжу місця. Довільно нарізати і викласти в чашу блендера. Добре подрібнити в пюре. Якщо не подобаються насіння, тоді масу додатково потрібно протерти через дрібне сито.

  • Отриману томатну масу перелити в каструлю з товстим дном. Поставити на вогонь, всипати сіль, цукор, мелений перець. Додати подрібнені зубчики часнику. Після влити оцет, рослинну олію, розмішати.

  • З моменту закипання прогрівати томатний соус 5 хвилин. Викласти нарізані огірки півкільцями, ретельно перемішати і довести до кипіння. Після знизити температуру нагрівання і продовжити тушкувати 20-30 хвилин.

  • Тим часом банки промити, поставити їх стерилізуватися.
  • За 5 хвилин до готовності висипати коріандр, хмелі-сунелі.

  • Розкласти закуску, герметично закрити. Прибрати на зберігання після повного остигання.
  • Смак заготовки безпосередньо залежить від якості огірків і помідорів. Якщо томати більш кислі, тоді можна збільшити кількість цукру за смаком.

Лечо з огірками і баклажанами

Поєднання інгредієнтів в рецепті дуже вдале. З огірків з перцем і баклажанами виходить дуже смачне лечо на зиму. Саме тому закуска входить в серію «Пальчики оближеш».

Інгредієнти:

  • 1,4 кг баклажанів;
  • 1,4 кг помідорів;
  • 700 г огірків;
  • 700 г болгарського перцю;
  • 300 г цибулі;
  • 1 ст. л. солі;
  • 90 г цукру;
  • 200 мл соняшникової олії;
  • 70 мл столового оцту.

Приготування:

  • Баклажани нарізати шматочками, відправити в глибоку тарілку і посолити. Залишити на столі на 15 хвилин. Через зазначений час злити сік, що виділився. Промити під проточною водою і добре віджати руками.

  • Огірки і солодкий перець нарізати півкільцями.

  • Помідори промити, вирізати непридатні в їжу частини. Використовуючи блендер, подрібнити в пюре.
  • Отриману масу вилити в підходящу каструлю, поставити на середній вогонь.
  • Ріпчасту цибулю нашаткувати соломкою. Відправити в томатну суміш.

  • Через 5 хвилин додати огірки, перець, баклажани. Перемішати. Тушкувати під кришкою при регулярному помішуванні 20 хвилин. Потім висипати сіль, цукор і влити оцет, рослинна олія. Продовжити приготування 5 хвилин при невеликому вогні.

  • Простерилізувати банки з кришками. Розкласти готову закуску, закрити герметично, перевернути і остудити під пледом. Після перенести в холодне темне місце.

Довго зберігати консервацію не рекомендується. Через рік вона може зіпсуватися навіть при правильному приготуванні.

Лечо з огірків з морквою

Варіантів приготування лечо з огірків з помідорами на зиму багато. Нижче – рецепт, до складу якого входять морква, перець чилі. Закуска виходить просто пальчики оближеш.

Інгредієнти:

  • 2 кг помідорів;
  • 2,5 кг огірків;
  • 1 перець чілі;
  • 500 г моркви;
  • 8 стручків солодкого перцю;
  • 3 головки часнику;
  • 200 мл соняшникової олії;
  • 50 мл столового оцту;
  • 7 ст. л. з гіркою цукру;
  • 2 ст. л. солі.

Приготування:

  1. Огірки і морква нарізати невеликими півкільцями.
  2. Болгарський перець очистити від насіннєвої коробки. Розрізати на 2 частини, а після нашаткувати дрібними півкільцями.
  3. Чилі дрібно порубати.
  4. Свіжі помідори перемолоти на м’ясорубці.
  5. На сковороді розігріти олію. Обсмажити моркву, солодкий перець протягом 10 хвилин до м’якості. Не забувати перемішувати, щоб овочі не підгоріли.
  6. У миску з томатним пюре висипати цукор, сіль. Відправити туди ж рубаний часник. Висипати огірки, розмішати.
  7. Викласти в каструлю до овочів обсмажений перець з морквою. Вилити залишки масла, столовий оцет. Варити під кришкою півгодини на невеликому вогні після закипання. Не забувати час від часу помішувати.
  8. Розкласти по банках, закатати кришками. Остудити під рушником в перевернутому вигляді. Після перенести закуску у прохолодне місце.
  9. Огірки виходять дуже смачними, красивими і хрусткими.

Представлені рецепти з серії «Пальчики оближеш». Лечо з огірків на зиму виходить кисло-солодкий, в міру гострий і дуже смачним. Обов’язково спробуйте заготовити кілька баночок дивовижної закуски.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь