Триває сезон заготовок, і я хочу поділитися з вами ще одним прекрасним рецептом. Нещодавно ми вже приготували вишню в желе і засолили огірки. А днями чоловік привіз з села відро агрусу. Ягода досить кисла, зі специфічним смаком і відмінними желируючими властивостями. Мені нічого не залишалося, як зварити густе желе з агрусу.
Заготівля прекрасно зберігається при кімнатній температурі, в тумбочці або коморі. В половину банок я додала цедру апельсина. У неї досить сильний цитрусовий аромат, який перебиває запах агрусу. Якщо ви хочете зберегти смак ягоди, тоді від цієї добавки краще відмовитися. Вирішувати вам.
- Агрус 1.2 кг.
- Цукор-пісок 700-800 гр.
- Апельсин 1 шт.
- Агрус помийте і подрібніть блендером або товкачем для картоплі. Можна залишити ягоди цілими, але тоді варити їх доведеться довше.
- Поставте каструлю з масою, що вийшла, на повільний вогонь і варіть приблизно 7 хвилин, постійно помішуючи. Агрус повинен стати бурштинового кольору. Потім перетріть масу через сито, щоб вийшла суха макуха.
- Відміряйте точну кількість соку мірною склянкою і додайте рівно стільки ж цукру (для точності використовуйте одну і ту ж ємність). На 1 л соку візьміть 1 л цукру.
- Щоб желе вийшло більш ароматним, додайте терту цедру одного апельсина. Поставте на малий вогонь, доведіть до кипіння і варіть 8-10 хвилин, постійно помішуючи. Зніміть піну, що утворилася.
- Розлийте гарячий сік по стерильним банкам і закрийте прокип’яченими кришками. Залиште банки до повного охолодження.
Густота желе безпосередньо залежить від сорту агрусу. Якщо в ньому мало пектину, то і маса не застигне. Також важливо не переварити варення, тому що желируюча речовина руйнується при тривалій термічній обробці. У будь-якому випадку ви отримаєте смачний десерт до чаю і млинців. Приємного апетиту!