З тих пір як на моїй кухні з’явився мультифункціональний блендер, сімейне меню поповнилося парою десятків нових страв. Одне з таких — халва без олії і борошна. Як на мене, найпростіші ласощі з надзвичайно ніжним смаком. Магазинній халві до неї ще рости і рости.
Халва без масла і борошна — східний десерт, рецепт якого вже не перший місяць хвилює активних користувачів YouTube. Перевірити його минулого тижня зважилася і я. Думала, зіпсую продукти, але не тут-то було! Халва не тільки вийшла з першого разу, але і вийшла відмінною за смаком.
- Насіння соняшнику 500 гр.
- Цукор-пісок 250 гр.
- Вода 70 мл.
- Яєчний білок 1 шт.
- Сіль 1 щіпка
- Ванільний цукор 1 ч. л.
- Насіння пересипте на розігріту суху сковороду. Обсмажте їх до золотистого на маленькому вогні, постійно помішуючи лопаткою. На це у вас піде не більше 15 хвилин.
- Далі пересипте готові насіння в миску, остудіть їх. Порційно пересипайте насіння в чашу блендера і подрібнюйте. Спочатку до крупинок, а потім — в пасту.
- Це трудомісткий процес, який займе час. Зрештою у вас повинна вийти тягуча рідка паста навіть без додавання олії. Перемістіть пасту в салатник.
- Цукор пересипте в каструлю з товстим дном. Перелийте туди воду. Зваріть сироп. В окремій мисці збийте білок з дрібкою солі до появи м’якої піни.
- Далі додайте ванільний цукор. Продовжуйте збивати. Повинні утворитися стійкі піки. Готовий густий і гарячий сироп тонкою цівкою вливайте в збиті білки, продовжуючи збивати.
- Спочатку маса буде рідкою, але в процесі збивання загусне. Білкову карамель перелийте до пасти з насіння. Акуратно перемішайте обидві маси лопаткою.
- Вимішуйте не надто ретельно, щоб було видно шари. Форму діаметром близько 17 на 17 см вистеліть пергаментом. У неї вилийте халву, розрівняйте. Вистеліть її харчовою плівкою.
- Надішліть халву мінімум на 3 години в холодильник, щоб вона стабілізувалася і застигла.
З даної кількості інгредієнтів у мене вийшло трохи більше 600 г продукту. Халва без олії і борошна вийшла м’якою і еластичною. Її легко можна скачати в кульку. Вона майже не кришиться і прилипає до долонь. Ці ласощі зовсім не схожі на магазинні: вони ніжніші за смаком. Вам повинно сподобатися!