Латкес

Латкес (Latkes) – різновид оладок з картоплі. Євреї ашкеназі традиційно готують латкес до святкування Хануки.

Назва латкес походить від східнослов’янського слова ладка або оладка, зменшувальна від оладки.

Латкес – це адаптація давньоєврейської страви левівот (levivah / levivot), яка являє собою смажені оладки з сочевиці. Левівот їли євреї ще у Стародавньому Ізраїлі кілька тисяч років тому. Левівоти також згадуються в Торі як традиційна їжа для Хануки. Після насильницького вигнання євреїв із Ізраїлю римлянами євреї розпорошилися по всьому світу. Більшість оселилася в Європі, на Близькому Сході і в Північній Африці, де вони продовжили готувати левівот.  

Перші латкес, найімовірніше, готували із сиру. Пізніше, з поширенням у Європі картоплі, приблизно в XIX столітті латкес почали готувати з картоплі, і вони набули свого сучасного вигляду.

Латкес не обов’язково повинні бути зроблені з картоплі. Досі в деяких регіонах латкес готують з інших овочів, сирів чи бобових. Численні сучасні рецепти часто припускають додавання таких інгредієнтів, як цибуля чи морква. Також можуть бути додані цукіні, солодка цибуля або грюєр.

Традиційно латкес смажать до хрусткої скоринки у великій кількості олії. Подають у гарячому вигляді зі сметаною або яблучним соусом.

Нижче ми наводимо традиційний єврейський рецепт латкесу з картоплі. Можна додати до латкесу трохи борошна. Так буде простіше їх смажити, але частина їхньої принади буде, на жаль, втрачена. Без борошна вони ніжніші і при цьому хрусткіші.

Картоплю для латкесу краще вибирати крохмалистих сортів і ретельно віджимати рідину. Тоді латкес вийдуть ідеально хрусткими.

Інгредієнти
Порції: +2
Кроки
60 хвДрук
  • Картоплю очистити від шкірки, натерти на тертці і покласти в миску з холодною водою.
  • Цибулю подрібнити на тертці або блендері і процідити через дрібне сито, щоб видалити зайву рідину.
  • Картоплю ретельно віджати та просушити.
  • У глибокій мисці з’єднати картоплю та цибулю. Додати яйце, сіль та перець. Ретельно перемішати.
  • У глибокій сковороді розігріти олію.
  • Чистими руками взяти картопляне тісто, ще раз ретельно віджати, покласти на широку лопатку та обережно перекласти в сковороду. Смажити з двох боків до золотистої рум’яної скоринки.
  • Готові латкес, щоб не остигали, під час приготування решти можна тримати в розігрітій до 100 С духовці.

Подавати латкес у гарячому вигляді зі сметаною чи яблучним соусом.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь