Луканка – традиційний ковбасний виріб болгарської кухні. Луканку ще називають болгарським двоюрідним братом італійської ковбаси сопресату (Soppressata). По суті, луканка – це пряна сиров’ялена ковбаса з додаванням спецій.
У Болгарії вважається, що луканка має бути на кожному столі, де подають ракію. Також її подають як закуску з вином, пивом, віскі або іншими напоями. У частині регіонів Болгарії досі збереглася одна цікава традиція: після досягнення 18 років юнакові презентують келих пива та тарілку нарізаної луканки як символ дорослішання.
Інгредієнти
Порції: –+
- Свинина (м’якоть) 450 гр.
- Яловичина (м’якоть) 300 гр.
- Свинячий підгрудок (або бекон) 250 гр.
- Кмин 2 ст. л.
- Перець чорний мелений ½ ч. л.
- Паприка 1 ч. л.
- Чабер 2 ст. л.
- Сіль 2 ст. л.
- Свинячі чи яловичі кишки
Кроки
- М’ясо прокрутити через м’ясорубку, щоб вийшов фарш. Додати всі спеції та сіль. Перемішати. Накрити кришкою або плівкою та прибрати в холодильник на 24-48 годин.
- Наповнити фаршем оболонки, переконавшись, що всередині немає надлишкового повітря. Розкачати качалкою, щоб видавити залишки повітря і надати характерну довгасту форму і підвісити в прохолодному сухому місці, бажано без попадання прямих сонячних променів.
- Протягом перших двох тижнів щодня прокочувати ковбасу качалкою, намагаючись вичавити зайве повітря. За потреби можна використовувати голку, щоб випустити повітря.
- Сушити від 20 до 60 днів. Можна вживати, коли ковбаса стане досить сухою.