Омлет з помідорами на сковороді – чудовий сніданок.
Як блюдо, омлет придуманий французькими кулінарами, але розійшовшись по всьому світу, став воістину міжнародною стравою. Омлети готують переважно з курячих яєць. Але є рецепти з яйцями перепілки, качиними яйцями та яйцями інших птахів. Бувають омлети на молоці та вершках, на різних бульйонах (м’ясних та овочевих). У омлет замішують борошно різних злаків (пшеничне, вівсяне, житнє, гречане та інші), такі омлети виходять більш щільними та ситними.
Начинку для омлетів також роблять різною, для м’ясної начинки беруть переважно відварену свинину, яловичину, курятину та інші. Гастрономічну – ковбаси, сосиски, шинки. Овочеву, з будь-якими відвареними, маринованими, смаженими овочами. Сирна начинка, з різними видами сиру на додаток до попередніх начинок та сир сам по собі. Грибний і навіть солодкий – ягоди свіжі та заморожені, різні варення та джеми, цукати, родзинки та інші солодощі.
Загалом, всесвіт «Омлета» – неосяжний. Давайте візьмемо маленьку зірочку під назвою «Омлет з помідорами» і приготуємо цю гарну та смачну страву, це не займе багато часу.
- Куряче яйце 4 шт.
- Сметана 10% 4 ст. л.
- Помідор 2 шт.
- Рослинна олія 2 ст. л.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Розбийте яйця і вилийте у відповідну миску. Посоліть до смаку (за бажання можна поперчити). Віночком або вилкою ретельно перемішайте всю суміш.
- Поставте на плиту глибоку сковороду із товстими стінками. Вилийте на неї олію. Увімкніть середнє нагрівання.
- Стиглі помідори добре вимийте, гострим ножем виріжте плодоніжку. Наріжте середніми помідорами, до 10 міліметрів, кубиком.
- Олія на сковороді розігрілася. Викладіть на неї нарізані помідори. Посоліть і поперчіть до смаку. Постійно помішуючи, обсмажуйте помідори 5 хвилин.
- Візьміть мисочку з яйцями і покладіть туди сметану (якщо сметана 20% і більше, покладіть дві столові ложки сметани і долийте 100 мл води). Віночком або вилкою інтенсивно збийте суміш і вилийте її на сковороду (не виливайте збиту суміш в одне місце, проведіть рукою з мисочкою по колу, щоб розподілилася суміш по всій сковороді). Накрийте сковороду одразу кришкою.
- Добре, якщо кришка сковороди прозора. Можна спостерігати усі стадії приготування омлету. Рідина з поверхні повинна випаруватись, і омлет почне підніматися. Буває, що в середині залишається невелика калюжка, не переживайте. Зніміть кришку, виделкою швидко зробіть отвір до дна сковороди і накрийте кришкою. Готуйте омлет таким чином 10-12 хвилин. Якщо кришка не прозора – готуйте 10 хвилин під кришкою, потім загляньте, якщо рідкий омлет, дайте йому постояти на плиті ще кілька хвилин. Головне – щоб омлет не пригорів. Вимкніть нагрівання і дайте страві постояти 5 хвилин. Потім поділіть страву на порції і подавайте до столу.
Готовий омлет можна прикрасити гілочкою кропу та шматочком помідора.
Смачного!