Приготування власного домашнього морозива – це веселе та смачне заняття для літніх місяців. Полуничне морозиво – відмінний вибір, коли сезон солодкої, червоної полуниці у самому розпалі. Трохи планування і наявність морозива дозволять вам створити багаті і вершкові ласощі, які за смаком перевершують все, що можна знайти в продуктовому магазині.
Морозиво — давні ласощі. Висловлюються припущення, що історія морозива налічує понад чотири тисячі років.
За дві тисячі років до нашої ери в Стародавньому Китаї до столу подавалися десерти, що віддалено нагадують морозиво, — сніг і лід, змішані зі шматочками апельсинів, лимонів і гранатів. Рецепти та способи зберігання були розсекречені лише у XI столітті до нашої ери у книзі «Ши цзін».
Охолоджені (снігом і льодом, що доставляються з гір і льодовиків) вина, соки, молочні продукти та їх суміші споживали древні греки, древні перси (де для збереження льоду та заморожених продуктів будували спеціальні споруди яхчали), древні римляни, могол в Інді. Відомий акутак – ескімоське морозиво з ягід, м’яса та сала.
Європу познайомив із морозивом Марко Поло, який привіз із Китаю у XIII столітті перші рецепти. Він написав книгу, присвячену корисним властивостям льоду.
Перший опублікований рецепт морозива з’явився у 1718 році у збірці рецептів місіс Мері Ілз, випущеній у Лондоні..
У промислових масштабах морозиво почали виробляти у ХІХ столітті. Перша фабрика морозива з’явилася Балтиморі США 1851 року.
- Полуниця 450 гр.
- Лимонний сік 4 ст. л.
- Молоко коров’яче 230 мл.
- Вершки 33% 400 мл.
- Ванільний екстракт 2 ч. л.
- Харчовий барвник за бажанням
- Цукрова пудра 230 гр.
- У мисці середнього розміру з’єднайте полуницю з лимонним соком і 1/2 склянки цукру. Акуратно перемішайте і залиште полуницю виділяти сік приблизно на 2 години за кімнатної температури.
- Процідіть ягоди, зберігаючи сік, що скупчився.
- Розділіть ягоди навпіл. З половини ягід зробіть пюре, а ягоди, що залишилися, залиште цілими. Відставте дві миски убік.
- У мисці середнього розміру з’єднайте молоко і 1 чашку цукру, що залишилася, поки цукор не розчиниться.
- Додайте густі вершки, полуничний сік, полуничне пюре і ванільний екстракт. У природному вигляді це морозиво матиме дуже блідо-рожевий колір. Якщо ви хочете отримати більш насичений рожевий відтінок, додайте кілька крапель червоного барвника.
- Збивайте близько 20 хвилин.
- За п’ять хвилин до закінчення перемішування додайте зарезервовану полуницю, що нарізана, і дайте їй повністю перемішатися.
- Перекладіть збите морозиво у герметичний контейнер, безпечний для морозильної камери. Помістіть в морозильну камеру щонайменше на 2 години, щоб морозиво зміцніло перед тим, як його подавати.
- Якщо свіжа полуниця не сезон, можна використовувати еквівалентну кількість заморожених ягід. Просто розморозьте їх перед початком приготування.