Рецепт борщової заправки на зиму

Будь-які господині хочеться економити час. В цьому дуже допоможе борщова заправка на зиму з буряком і морквою. Перелічені далі рецепти з фото дуже докладні, тому процес заготівлі не викличе ніяких складнощів.

Ароматна і смачна заправка

Якщо заздалегідь заготовити таку заправку, то на приготування борщу буде йти близько 15 хвилин. Крім того, це відмінний варіант використовувати не зовсім якісні овочі з городу.

Інгредієнти:

  • буряк – 3,5 кг;
  • морква – 2 кг;
  • болгарський перець – 1,5 кг;
  • помідори – 3 кг;
  • ріпчаста цибуля – 2 кг;
  • рослинна олія – 650 мл;
  • лимонна кислота – 1 ч. л.;
  • сіль – 150 г;
  • цукор – 100 г;
  • запашний перець – 20 горошин;
  • чорний перець – 1 ч. л.;
  • лавровий лист – 6 шт.;
  • оцет 9 % – 150 мл;
  • вода – 200 мл

Приготування:

  • Помити і очистити буряк і моркву і подрібнити за допомогою терки.

  • Перець вимити, видалити все непотрібне. Нарізати соломкою.
  • Помідори подрібнити довільним чином, попередньо знявши шкірку: або прокрутити на м’ясорубці, або порізати.
  • Подрібнити цибулю і підсмажити його на сковорідці з олією. За готовність відправити у велику каструлю.

  • Покласти до цибулі підготовлені овочі, додати рослинну олію і суху лимонну кислоту. Поставити каструлю на плиту, включивши мінімальний вогонь. Почекати, поки овочі дадуть сік.
  • Посилити вогонь і закип’ятити заготовку. Тушкувати хвилин 15.
  • Покласти до овочів сіль, цукор і обидва види перцю. Ретельно змішати і почекати закипання.

  • Зменшити вогонь знову до невеликого і готувати заправку 45 хвилин. Часто перемішувати її і стежити, щоб нічого не підгоріло.
  • В кінці готування додати в продукт оцет і лавровий лист. Ретельно перемішати і довести до кипіння.
  • Готовий продукт помістити в підготовлені банки і закрити кришками, перевернути і тепло укутати.

Склад інгредієнтів можна змінювати на свій розсуд.

З часником, петрушкою та кропом

Борщова заправка на зиму з буряком і морквою виручає, коли під рукою немає свіжих овочів, а порадувати себе смачним наваристим першою стравою хочеться. За запропонованим рецептом з фото вийде зробити дуже корисну заготівлю, ідеальну для використання в холодну пору року.

Інгредієнти:

  • буряк – 2,5 кг;
  • помідори – 750 г;
  • солодкий перець – 250 г;
  • ріпчаста цибуля – 250 г;
  • морква – 250 г;
  • соняшникова олія – 250 г;
  • цукор – 100 г;
  • столовий оцет – 100 г;
  • часник – 100 р;
  • сіль – 30 г;
  • парасольки кропу – 3 шт.;
  • петрушка – 1 пучок.

Приготування:

  • Очистити часник і томати вимити. Прокрутити компоненти на м’ясорубці і відправити в глибоку і широку каструлю.
  • Покласти в заготовку сіль, цукор, залити 200 грамами соняшникової олії. Змішати до однорідності.
  • Подрібнити за допомогою великої терки буряк і моркву, додати до решти інгредієнтів.
  • Покласти в заправку нарізаний смужками перець і парасольки кропу. Змішати і поставити на плиту, почекати кипіння. Після цього варити 15 хвилин, іноді помішуючи.

  • В залишках олії обсмажити подрібнену цибулю. Як тільки він буде готовий, відправити його в заготовку. Обережно все змішати і знову закип’ятити. Тушкувати хвилин 10 на маленькому вогні.

  • Ввести оцет і нарубану петрушку, закип’ятити заправку. Дати побурлити пару хвилин.
  • Розкласти заготовку по підготовленим банкам і закрити. Тепло укутати і почекати остигання.

Для зберігання найкраще прибирати банки в підвал або комору.

З гострим перцем

Комусь більше подобається гостра борщова заправка на зиму з буряком і морквою, так як страва з неї виходить пікантне і незвичайне. Рецепт з фото чудово підійде для випадків, коли звичний борщ вже набрид.

Інгредієнти:

  • буряк – 3 кг;
  • морква – 2 кг;
  • цибуля – 2 кг;
  • болгарський перець – 2 кг;
  • часник – 3 головки;
  • кріп – 1 пучок;
  • помідори – 4 кг;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • сіль – 3 ст. л.;
  • столовий оцет – 1,5 ст. л.;
  • рослинна олія – 600 мл;
  • червоний гострий перець – 2 шт.

Приготування:

  • Томати порізати великими шматками і подрібнити за допомогою м’ясорубки.
  • Вийняти з гострого та болгарського перцю насіння. Порізати шматками середніх розмірів.

  • Подрібнити цибулю і моркву довільним чином, нарізати буряк. Пропустити все через м’ясорубку або залишити в нарізаному стані.
  • Овочі викласти в глибоку каструлю і відправити на плиту. Почекати, поки вміст посудини закипить. Томити на невеликому вогні годину.

  • Дрібно нарізати кріп, а часник пропустити через прес. Додати в заготовку.
  • Ввести сіль з цукром, змішати. Влити олію і оцет, ще раз все перемішати. Потомити заправку ще хвилин 15.
  • Розкласти заготовку в стерильну тару і закатати.

З наведеної кількості продуктів виходить приблизно 10 літрів заправки.

Зі свинячим смальцем

Існує рецепт борщової заправки на зиму з буряком, морквою і свинячим смальцем. Обід з неї виходить просто незвичайний. Для більшої наочності кожен крок приготування супроводжується фото.

Інгредієнти:

  • буряк – 1,5 кг;
  • помідори – 1 кг;
  • болгарський перець – 800 г;
  • морква – 800 г;
  • цибуля – 500 г;
  • часник – 100 р;
  • кріп – 1 пучок;
  • оцет 9 % – 70 мл;
  • цукор – 50 г;
  • свинячий смалець – 80 г;
  • сіль – 1,5 ст. л.

Приготування:

  • Буряк промити і очистити. Подрібнити будь-яким зручним способом і викласти в глибоку каструлю.

  • Залити овоч оцтом, додати до нього цукор. Накрити посудину кришкою і згасити до пом’якшення буряків.
  • З помідорів зняти шкірку і порізати кубиками. Відправити на гарячу сковороду і тушкувати на маленькому вогні, поки овочі не стане м’яким, а рідина майже повністю не випарується.

  • Моркву очистити і натерти або нарізати брусками.
  • Очищену цибулю порізати кубиками.

  • Подрібнити часник будь-яким зручним способом.
  • Розігріти сковорідку з товстими стінками і кинути туди цибулю з морквою, смажити на смальці. Довести до трохи золотистого кольору, додати часник і змішати.

  • Промити болгарський перець, видалити все зайве і нашаткувати. Додати в сковороду і смажити 5 хвилин.
  • Надіслати до підготовлених овочів буряк, додати томатну масу і сіль. Присмачити все дрібно нарубаним кропом.

  • Загасити заготівлю протягом 10 хвилин. Розкласти в стерильну тару, закатати, перевернути і укутати. Почекати остигання.

Якщо при гасінні в буряках буде не вистачати рідини, можна додати трохи води.

З капустою

Хтось віддає перевагу готувати борщову заправку на зиму не тільки з буряком і морквою, але і з капустою. Рекомендується взяти на замітку наведений далі рецепт з фото, тому що він дозволяє зробити дуже смачну заготовку.

Інгредієнти:

  • капуста – 1,5 кг;
  • буряк – 1 кг;
  • морква – 500 г;
  • цибуля – 500 г;
  • помідори – 500 г;
  • зелень – 300 г;
  • масло пісне – 1 ст.;
  • оцет 9 % – 1 ст.;
  • кам’яна сіль – 3 ст. л.;
  • цукор – 3 ст. л.

Приготування:

  • Капусту нарізати смужками. Морква з буряком подрібнити за допомогою терки.
  • Томати і цибулю нарізати кубиками.
  • Всі підготовлені овочі викласти в глибоку каструлю і ретельно змішати. Додати до нього сіль, цукор, масло і оцет.

  • Відправити каструлю з заготівлею на плиту і почекати, поки маса закипить, постійно помішуючи. Повинен виділитися сік.

  • Покласти в блюдо петрушку і тушкувати 20 хвилин.
  • Наприкінці варіння зменшити полум’я до мінімуму. Розкласти заправку в гарячому вигляді по стерильним банкам і закатати.

  • Перевернути тару, укутати і залишити до охолодження.

Заправку можна використовувати відразу після приготування.

Без оцту

Далеко не всі господині вітають оцет в заготовках. Спеціально для них є рецепт борщової заправки на зиму з буряком і морквою без цього компонента.

Інгредієнти:

  • буряк – 2 кг;
  • болгарський перець – 1 кг;
  • морква – 1 кг;
  • помідори – 1 кг;
  • цибуля – 1 кг;
  • сіль – 2 ст. л.

Приготування:

  • Цибулю нарізати половинками кілець, перець – соломкою. Відправити обидва овоча в сковороду. Ретельно змішати і поставити на невеликий вогонь.

  • Подрібнити за допомогою терки буряк і моркву.
  • Помідори прокрутити через м’ясорубку і додати до буряка і моркви.

  • Добре змішати овочеву масу і відправити на плиту. Тушкувати 20 хвилин на повільному вогні, після чого покласти цибулю і перець.

  • Змішати заправку, додати солі і готувати ще 10 хвилин.

  • Розкласти отриману масу по стерильним банкам, закатати і тепло укутати.

Така заправка підходить не тільки для борщу, ще нею можна доповнювати інші страви, наприклад, відварну картоплю.

З квасолею

Заправка для борщу з квасолею виходить дуже смачною і ситною, а суп з неї виходить більш наваристим. Вона відчутно економить час, так як на приготування буде йти не більше 20 хвилин.

Інгредієнти:

  • буряк – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • солодкий перець – 2 шт.;
  • помідори – 700 г;
  • квасоля – 1,5 ст.;
  • рослинна олія – 2 ст. л.;
  • оцет 9 % – 2 ст. л.;
  • сіль – ½ ст. л.;
  • цукор – 2 ст. л.

Приготування:

  • Перед приготуванням квасолю замочити на кілька годин. Після зварити майже до готовності, тобто, вона повинна бути злегка м’якою, але не розвареною. Конкретний час залежить від сорту.
  • Буряк пропустити крізь крупну тертку.

  • Помідори подрібнити за допомогою м’ясорубки або соковижималки.
  • Отриманий помідорний сік перелити в каструлю, змішати з рослинною олією і закип’ятити.
  • Кинути в посудину буряк і почекати закипання. Тушкувати хвилин 10.

  • Подрібнити за допомогою великої терки моркву, а цибулю нарізати подрібніше.
  • Додати підготовлені овочі в заготовку і тушкувати все разом близько 10 хвилин.

  • Додати в заправку подрібнений перець і квасолю, добре перемішати.
  • Ввести цукор, сіль і оцет, дочекатися кипіння. Варити близько 15 хвилин.

  • Як тільки заправка буде готова, помістити її в підготовлені банки і закрити кришками. Дати охолонути і прибрати на зберігання.

З наведеної кількості продуктів виходить приблизно 2 л заправки.

Приготувати заправку для борщу на зиму зможе будь-яка господиня, так як це зовсім не складно. Інгредієнти можна варіювати і прибирати/додавати на свій розсуд. Готовим блюдом залишиться задоволена вся сім’я.

https://www.youtube.com/watch?v=ECigs2sXoG8

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь