Якщо ви хоч раз були в гостях у родичів у Хайфі, Тель-Авіві, Ейлаті або Нацерете, то в закуску на ім’я Хуммус ви закохаєтеся на все життя, серйозно і надовго – запевняю вас. Це смачно завжди, за будь-яких обставин і за будь-якої компанії.
Закуска є пастою золотистого кольору, приправленою оливковою олією. Продають хумус разом з пітою – коржом, який для зручності обертають папером. Така їжа може бути закускою перед основним обідом або вечерею або основною стравою.
Для приготування хумусу по-єврейськи візьміть продукти за списком. Нут потрібно замочити у холодній воді на ніч.
Якщо ви хочете скуштувати хумус як основну національну страву, вибирайте масабаха – це паста на основі нутового пюре, приправлена оливковою олією, лимонним соком, часником, паприкою. Обов’язковий компонент страви – тхіна – паста із кунжутного насіння. Їжу подають разом із баклажанами, солоним сиром. Якщо ви надто зголоднієте, вибирайте каварму – у цьому випадку хумус подають разом обсмаженим м’ясом та овочевим салатом.
- Нут 1 ст.
- Сода на кінчику ножа
- Кунжут 50 гр.
- Зіра ½ ч. л.
- Кінза ½ пучка
- Лимонний сік 2-3 ст. л.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Паприка ½ ч. л.
- Для приготування хумусу по-єврейськи візьміть продукти за списком. Нут потрібно замочити у холодній воді на ніч.
- Залити нут холодною свіжою водою, додати соду на кінчику ножа і відварити до готовності, в залежності від сорту нуту це займе від 30 хвилин до 1 години.
- Поки вариться горох, приготуємо пасту тахіні (тхіну). Вона дуже дорого коштує, а приготувати її в домашніх умовах дуже просто і дуже швидко. Насіння кунжуту висипати на суху розігріту сковороду та підсушити до рум’яного кольору.
- Коли насіння кунжуту стане красивого жовтого кольору і піде смачний горіховий запах, насіння готове. Перекладіть їх теплими в кавомолку і помеліть в однорідну пасту.
- Додайте 1-2 столові ложки рослинної олії, перемішайте. Кунжутна паста Тахіні готова.
- За цей час нут приготується. Воду, в якій він варився, не зливати, вона знадобиться для приготування хумуса.
- У блендер перекласти відварений нут, пасту тахіні, 3-4 ложки оливкової олії, трохи кінзи, часник, лимонний чи лаймовий сік, зіру, сіль та перець за смаком. Залишити 1 столову ложку нуту для прикраси. Підливаючи трохи відвару від нуту, регулюємо бажану густоту хумусу. Досягши бажаної консистенції та смаку, залишаємо хумус на кілька хвилин, щоб усі смаки змішалися.
Хумус по-єврейськи готовий. Викласти його в блюдо для подачі, полити оливковою олією, посипати відвареним нутом, посипати солодкою червоною паприкою.