Малосольні огірки в банці — хороша закуска, прекрасно підходить до вареної або смаженому картоплі. Особливою популярністю користуються хрусткі огірочки з часником, ароматними зеленими травами і гострими спеціями. Представлені рецепти розраховані на 3-літровий слоїк, і готуються огірки в холодній воді.
Малосольні огірки з ароматними травами
Зеленці можуть солитись в банці від 24 годин до 3 діб. Все залежить від бажаного результату.
Інгредієнти:
- огірки — 2-2,5 кг;
- холодна вода — 1,5 л;
- сіль кам’яна — 2 ст. л.;
- часник — 5 зубчиків;
- кріп — 3-4 парасольки;
- листя хрону — 2 шт.;
- смородиновий лист — 3 шт.;
- листочки вишні — 3 шт.
Приготування:
- Огірки зібрати, промити і залити холодною водою, витримати 2-3 години.
- У холодній воді розчинити вказану кількість солі.
- Обрізати огірочків «попки». У великих плодів по центру зробити невеликий прокол, щоб вони швидше просолились.
- Очищені зубчики часнику нашаткувати скибочками, щоб овоч віддав швидше смак, аромат зеленцам.
- У чисту тару укласти кріп та інші ароматні трави за рецептом.
- Щільно скласти великі огірки.
- Перший шар пересипати подрібненим часником.
- Продовжити наповнення банки зеленцями.
- Зверху покласти часник, парасолька кропу.
- Закрити аркушем хрону.
- Залити підготовленою солоною водою.
- Після закрити простий кришкою, прибрати в тепло на добу, і можна вживати як закуску.
Хрусткі огірочки
Малосольні огірки в банці — зручний спосіб приготування смачної закуски до столу. Робиться протягом 2 діб, а для маринаду використовується холодна вода. Розсіл розрахований на 3-літровий слоїк. Обов’язково спробуйте зробити ароматні огірочки.
Інгредієнти:
- огірки — скільки увійде в банку;
- сіль кам’яна — 2 ст. л.;
- вода холодна — 1,5 л;
- перець чилі — 1 стручок;
- перець горошком за смаком;
- часник — 5-7 зубчиків;
- ароматні трави (листя хрону, смородини, вишні, парасольки кропу) за смаком.
Приготування:
- Молоді свіжі огірки промити, витримати кілька годин у холодній воді.
- Видалити ножем кінчики для кращого просолювання.
- У тару для засолювання викласти ароматні трави.
- Нашаткувати дрібно часникові часточки, додати ½ гіркого перцю.
- Викласти огірки.
- Знову – часник, гіркий перець і ароматні трави.
- Доверху набити огірками і закрити їх свіжими парасольками кропу.
- У зазначеній кількості рідини розчинити сіль. Залити огірки, закрити.
Прибрати на 2 доби в темне тепле місце. Через зазначений час зеленці використовують за призначенням.
Огірки з зеленню і часником
За представленим рецептом малосольні огірки в банках виходять дуже смачними і ароматними. І все це завдяки наявності великої кількості зелені, дрібно рубаного часнику. Соляться зеленці в холодній воді, виходять дуже хрусткими.
Інгредієнти на 3-літрову банку:
- парасольки кропу — 10-15 шт.;
- кухонна сіль — 2 ст. л.;
- листя вишні — 5-6 шт.;
- хрін (листя) — 1 шт.;
- огірки — 2-2,5 кг;
- часник — 6 великих часточок;
- чилі — 1 шт.;
- лавровий лист — 2 шт.;
- перець горошком — 15-20 шт.;
- вода бутильована — 1,5 л.
Приготування:
- В невелику банку налити трохи води і висипати в неї кам’яну сіль. Розчинити, прибравши в бік.
- В чисту ємність помістити велику кількість парасольок кропу.
- Додати вишневе листя за смаком.
- Розламати лист хрону на 2-3 частини і відправити в тару. Щільно утрамбувати.
- Викласти перший огірковий шар. Попередньо плоди миють, витримують кілька годин у воді.
- Поверх розсипати нашатковану скибочками або пропущений через прес часник.
- Гострий перець розрізати на 2 частини. Одну з частин разом з насінням опустити всередину банки.
- Додати лавровий лист і гіркий перець горошком.
- Заповнити банку огірками доверху.
- Залити заздалегідь приготовленим холодним сольовим розчином. Додати ще води, приблизно 1,5 літра.
- Поверх закрити огірочки парасольками пахучого кропу.
У закритому вигляді витримати добу в теплі. Подавати до відвареної або смаженій картоплі.
Пряні малосольні огірочки
Малосольні огірки в банці по представленому рецептом виходять дуже смачними, пікантними. Основна відмінність — готуються не в холодній воді, а в охолодженому розсолі, який розрахований на 3-літрову банку.
Інгредієнти:
- огірки — 2-2,5 кг;
- молодий часник — 3 маленькі головки;
- лавровий лист — 3 шт.;
- перець горошком запашний — 10 шт.;
- листя вишні — 10 шт.;
- листя хрону за смаком;
- вода кип’ячена (охолоджена) — 1,5 л;
- сіль поварена — 3 ст. л.
Приготування:
- Огірки промити, замочити в холодній воді (свіжозібрані не потрібно).
- Воду вилити в каструлю, всипати сіль. Поставити на плиту, довести до кипіння. Остудити до кімнатної температури.
- У скляну банку на дно визначити листя хрону.
- У огірків видалити «попки». Овочі щільно утрамбувати в банку.
- Молодий часник розрізати на кілька частин. Додати до банки разом з лавровими і вишневими листям.
- Висипати запашний перець.
- Вкрити листям хрону.
- Залити розсолом.
Закриту закуску витримати в теплі 10 годин. Поставити в холодильник. Через добу огірки придатні до вживання.
Огірки солодко-солоні в банці
Для приготування малосольних огірків в банці буде потрібно мінімум інгредієнтів і ароматних трав, які можна регулювати за смаком. Зеленці соляться в холодній воді.
Інгредієнти на 3-літрову банку:
- холодна кип’ячена вода — 1,5 л;
- огірки — 1,5-2 кг;
- цукор — 2 ст. л.;
- сіль кам’яна без гірки — 3 ст. л.;
- листя хрону за смаком;
- часник — 6 зубчиків;
- парасольки кропу — 4-5 шт.
Приготування:
- Відміряти воду, вилити в глибоку миску. Розчинити сіль, цукор.
- Листя хрону розділити на великі шматки.
- Очищені зубчики часнику нарізати невеликими скибочками. У банку покласти ароматні трави за рецептом.
- Помістити щільно підготовлені огірки. Для швидкого соління кожен примірник проткнути ножем або виделкою.
- У банку залити розсолом, а горлечко прикрити марлею.
- Прибрати в тепле темне місце на 10-12 годин. Спробувати на смак і при необхідності помістити в холодильник ще на добу.
Малосольні огірочки з листям смородини
Готуються огірочки швидко, а виходять дуже смачними. Готову закуску обов’язково зберігають у холодильнику.
Інгредієнти:
- свіжі огірки — 2 кг;
- листя хрону — 2 шт.;
- смородинові листя — 6 шт.;
- суцвіття кропу — 2 шт.;
- вишневі листя — 6 шт.;
- сіль кам’яна — 3 ст. л.;
- часник — 1 головки;
- лавровий лист — 4 шт.;
- перець чорний — 10-15 горошин;
- холодна вода — 1,5-2 л.
Приготування:
- Огірки промити. Видалити кінчики з 2 сторін.
- На дно банки відправити кілька лаврових листочків. Висипати перець горошком.
- Розірвати руками ароматне листя.
- Розрізати ½ частину головки часнику.
- Щільно викласти одним шаром огірки.
- Додати спеції, ароматні трави.
- Скласти інші зеленці.
- Сіль висипати в миску. Додати літр води. Вилити в банку і залити холодною водою так, щоб вона повністю приховала вміст.
- Закрити і збовтати.
- Витримати закуску добу в теплі, після перенести в холод.
Малосольні огірки в мінералці
Огірки готуються до холодної мінеральної води. Аналогічним чином можна приготувати малосольні огірки в 3-літровій банці.
Інгредієнти:
- огірки свіжі — 1 кг;
- мінеральна вода з газом — 1 л;
- сіль кам’яна — 2 ст. л.;
- зелень, листя хрону за смаком;
- часник — 7 часточок.
Приготування:
- Листя хрону промити, розрізати на великі частини.
- З кропом вчинити аналогічно. Можна брати не тільки листя, але і гілочки. Вони додадуть закуски дуже яскравий аромат. Надіслати відповідну за розмірами тару.
- Часник розчавити ножем.
- Огірки промити, видалити «попки».
- Відміряти зазначену кількість мінеральної води кімнатної температури.
- Додати велику сіль, розмішати.
- На зелень щільно укласти зеленці.
- Залити солоною мінеральною водою.
- Накрити плоскою тарілкою.
- Поставити невеликий гніт, щоб плоди були в розсолі і не спливали.
- Витримати в теплі 8-10 годин.
- Через зазначений час гніт зняти, спробувати на смак. Чим довше зеленці знаходяться в розчині, тим солоніше вони стають.
Малосольні огірки в банках, приготовані в холодній воді, — універсальна закуска з літній час. Робиться легко і швидко, а виходить дуже смачною, ароматною. У представлених рецептах розсіл розрахований на 3-літрову банку.