Соління – популярний спосіб заготівлі овочів на зиму, в тому числі, хрустких огірочків, які гармонійно підходять до будь-якої страви. Засолка огірків на зиму – це десятки і навіть сотні самих різних рецептів, в яких відрізняються кількість солі, використовувані приправи і методи засолювання.

Щоб заготівля огірків на зиму пройшла успішно, потрібно як завжди ретельно підійти до питання вибору овочів. Огірки повинні бути міцні, без пошкоджень. Тому оптимальним вважається заготівля огірків в день збору з городу. Також бажано розсортувати огірки за розміром, щоб вони однаково просочилися сіллю і приправами.

Слід знати, що хлорована вода – невідповідний варіант для засолювання. З прянощів досвідчені господині радять листя смородини, вишні та дуба. Також можна використовувати виноградне листя, лавровий лист, часник, цибуля. Перед солінням огірки рекомендується замочити і міняти воду, щоб позбутися від гіркоти.

Основним видом заготовки, крім маринування огірків на зиму, є соління гарячим і холодним способами.

Гарячий спосіб соління огірків в банках

На дно банок викладають листя-прянощі, потім щільно утрамбовують огірочки. Між огірками також можна доповідати листя вишні, смородини і т.д. потім огірки заливають окропом і накривають стерилізованими кришками, чекають 3 хвилини і зливають воду. Потім огірки знову заливають і чекають 5 хвилин. Далі воду зливають і заливають киплячим розсолом з 30 г солі на літр. Банки закочують і охолоджують.

Є й інший рецепт. Огірки заливають киплячим розсолом і витримують добу, а потім ставлять на 7-8 днів в підвал. Коли огірки будуть готові, розсіл потрібно буде злити в каструлю, банки вимити і простерилізувати. Огірки потрібно буде укласти заново з новою порцією спецій і залити киплячим розсолом (злитим). Залишається закупорити кришками і охолодити. В обох випадках охолоджувати рекомендується швидко.

Холодний спосіб засолювання огірків на зиму

Огірочки з приправами укладають по банках, заливають холодним розчином – на літр по 50-60 г солі. Для отримання розсолу сіль розчиняють в невеликому обсязі води, а потім виливають в холодну воду. Потім слід накрити банки марлевою тканиною і почекати пару діб, щоб бродили. Далі банки ставлять в прохолодне місце на півтора тижні при температурі 1-4 градуси або на тиждень при температурі 17 градусів. Коли процес бродіння завершиться, потрібно долити розсіл і закупорити банки без стерилізації (герметично). Зберігають такі огірки при температурі не вище 4 градусів.

Соління огірків на зиму можна робити і за іншими рецептами. Наприклад, огірки можна солити в бочках – не тільки дубових, а й пластикових. Популярний і метод засолювання огірків в пакетах.

Огірки кружальцями з цибулею у власному соку в банках
1 год 30 хв3
Огірки з цибулею у власному соку в банках будуть у вас хорошою закускою для будь-якого столу, гарніром до м’яса і заправкою до борщу. Огірки доповнюємо тільки зерновий гірчицею...
Огірки у власному соку з гірчицею
1 год 15 хв3
Огірки у власному соку з гірчицею готуються без стерилізації і додавання оцту, але закуска виходить з оригінальним гострим смаком. Гірчиця є як хорошим консервантом, так і хорошою смаковою...
Огірки порізані у власному соку з оцтом
13 год 40 хв3
Огірки у власному соку з оцтом в цьому рецепті будуть у вас унікальним варіантом в лінійці огірковій консервацій. Огірки нарізаються, що буде подібно салату, протягом 12 годин маринуються...
Огірки з часником у власному соку в банках
1 год 40 хв2
Варіант маринування огірків з часником у власному соку може бути знахідкою для будь-якої господині, адже він має багато плюсів: швидке і просте приготування, можливість використовувати
Огірки в 1 літрових банках у власному соку
40 хв1
Огірки в літрових банках у власному соку, або по-іншому «огірки в огірках», є рідкісним варіантом заготовки цього овоча, але він дозволяє максимально зберегти його аромат, хрусткий смак і.
Огірки у власному соку на зиму «Пальчики оближеш» готуються нескладно, і цей варіант заготовки передбачає нарізку огірків четвертинками, звану «дамськими пальчиками».
35 хв8
Наші куми стали власниками заміської ділянки ще в молодості. У спадок їм перейшла дача зі значною територією навколо. Там тобі і фруктовий сад, і город, і вулики, і...
Огірки простим засолом в банках під капронову кришку називають ледачим спосіб засолювання овочів, з яким впораються навіть самі недосвідчені господині. Але в результаті такого засолу
Малосольні огірки в банці — хороша закуска, прекрасно підходить до вареної або смаженому картоплі. Особливою популярністю користуються хрусткі огірочки з часником, ароматними зеленими
малосольні огірки гарячим способом
Малосольні огірки цінуються за смак і аромат. Існує безліч рецептів приготування такої закуски, але варто розглянути саме гарячий спосіб на 1 літр води, який сподобається кожному без винятку.