Домашню ковбасу готують у всьому світі. Наповнюють в основному м’ясом, а іноді іншими інгредієнтами, наприклад, картоплею зі шкварками. Та ще смакота виходить! Однак давайте згадаємо, як готують її за класичним рецептом. Вперше мені довелося начиняти ковбаски під наглядом тітоньки-румунки. Її спосіб підготовки м’яса і самого процесу начинки мені дуже добре запам’ятався. Тому саме цей рецепт я звикла називати не інакше, як соковита домашня ковбаса по-румунськи.
Складнощі в приготуванні можуть виникнути тільки у тих, хто вперше береться за домашню ковбасу. Я постараюся пояснити все докладно, щоб початківці господині змогли порадувати сім’ю якісним домашнім продуктом.
- Свинина 3 кг.
- Яловичина 1.5 кг.
- Часник 3 шт.
- Чебрець 1 ст. л.
- Паприка 2 ст. л.
- Кайенський перец 1 ст. л.
- Перець чорний мелений 1 ч. л.
- Перець духмяний ½ ч. л.
- Вода ½ стак.
- Оболонку для ковбаси можна купити вже підготовлену в розрахунку 600 г м’яса на метр черева. Неочищену потрібно замочити в солоній воді, потім вивернути і промити. Візьміть дві спиці або палички для суші, один край зв’яжіть і пропустіть крізь них черева. Після додайте по ложці соди і солі, залийте водою і ще раз промийте.
- Свиняче і яловиче м’ясо пропустіть через велику насадку м’ясорубки. Додайте пропущений через прес часник, велику сіль і всі зазначені спеції. Влийте воду і добре перемішайте, стежте, щоб не було зайвого повітря. Якщо м’ясо нежирне, можна додати трохи вершків або перемеленого сала.
- Надіньте на м’ясорубку насадку-конус і починайте процес начинки. Вузлик в кінці оболонки спочатку не формуйте, інакше утворюється мішечок з повітрям. Фарш повинен розподілитися по оболонці рівномірно, але не щільно, щоб ковбаса під час випікання не лопнула.
- Сформовану ковбасу (або ковбаски) необхідно проткнути в декількох місцях голкою, випустити зайве повітря.
- Налийте в каструлю воду і доведіть її до стану гарячої (близько 85 градусів), але не кип’ятіть. Помістіть ковбасу в воду, дочекайтеся, коли вона побіліє.
- Таку домашню ковбасу можна заморозити або запекти. При 180 градусах знадобиться від 40 до 50 хвилин, в залежності від товщини.
У домашню ковбасу часто додають магазинну суміш спецій для м’яса. Мені більше подобається вказаний в рецепті набір приправ. У мене навіть є окрема баночка, де я тримаю самостійно підготовлений мікс.