Раніше, пам’ятаю, в варення з абрикосів не додавали нічого, крім самих фруктів і цукру. І на смак воно було приємним, його хотілося їсти. Потім почалися експерименти. Господині додають в варення лимонний сік, желатин і навіть волоські горіхи. Нічого поганого в подібних доповненнях не бачу. Адже для мене головне — щоб варення готувалося швидко.
Цей рецепт я полюбила саме за швидкість. А ще варення з абрикосів, приготоване таким способом, сильно нагадує мармелад. Щоб не додавати в нього желатин, я використовую агар-агар. Тоді консистенція ласощів виходить ідеальною: досить ніжною і фактурною. Випробуйте самі!
- Абрикос 1.5 кг.
- Цукор-пісок 1.2 кг.
- Лимон ½ шт.
- Вода 50 мл.
- Агар-агар 10 гр.
- Стиглі абрикоси промийте під проточною водою. Дістаньте з них кісточки. М’якоть перекладіть в каструлю, засипте цукром. Залийте абрикоси водою.
- Варіть абрикоси на слабкому вогні до кипіння, постійно помішуючи. Далі додайте лимонний сік. Знову гарненько перемішайте. Варіть абрикоси 20 хвилин.
- В цей час акуратно перемішуйте масу знизу вгору так, щоб не розбилися половинки фруктів. Агар-агар залийте 50 мл води кімнатної температури.
- Перемішайте і перелийте агар-агар в варення. Гарненько змішайте його з абрикосами до однорідності. Варіть варення 3 хвилини.
- Готове варення розлийте по стерилізованим банкам, закатати кришками. Переверніть банки догори дном і укутайте ковдрою. Дайте їм охолонути, а потім знесіть в підвал.
Як правило, одну баночку ласощів я залишаю на кухні. Відразу в холодильник її ставити не варто, інакше вміст доведеться видовбувати з тари. Варення з абрикосів кімнатної температури пересипте в піалку, дайте йому охолонути. Потім черпайте його ложечкою, як желейний десерт. А варення, що залишилося в банку, звичайно, зберігайте в холодильнику. Приємного апетиту!