Ягоди чорниці та лохини мають дуже схожий зовнішній вигляд та смакові якості. Варення з них виходить ніжним і не гірчить. При правильному приготуванні це варення тривалий час зберігає свої смакові якості та не зацукриться. Готується воно способом 2-разового варіння.
Інгредієнти
Порції: –+
- Чорниця ½ кг.
- Лохина ½ кг.
- Цукор-пісок 1 кг.
- Лимонний сік 1 ч. л.
Кроки
- Готувати варення з чорниці та лохини легко! Ягоди чорниці та лохини ретельно переберіть, особливо коли вони зібрані комбайном. Видаліть все дрібне сміття та пошкоджені ягоди. Потім промийте їх проточною водою.
- Підготовлені ягоди перекладіть у каструлю для варіння варення та засипте їх розрахованою кількістю цукру. Каструлю прикрийте серветкою і залиште ягоди в цукрі на 4 години, щоб вони дали достатньо соку.
- Після цього каструлю з ягодами поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння. Зніміть всю пінку з поверхні. Поварити варення протягом 10-15 хвилин на маленькому вогні. При варінні варення не сильно перемішуйте дерев’яною ложкою. Потім вогонь вимкніть та залиште варення на 4 години, щоб ягоди охолонули.
- Потім повторно варення доведіть до кипіння на середньому вогні та поваріть ще 10-15 хвилин, вже на маленькому вогні. До кінця варіння налийте у варення сік лимона або трохи лимонної кислоти та можете додати ванілін.
- Будь-яким способом простерилізуйте баночки.
Гаряче варення розлийте по баночках і герметично закупорьте їх. Потім варення остудіть та перенесіть на зберігання.