Рецепти приготування ватрушок
Ватрушки — відкриті зверху апетитні коржі, які випікаються з дріжджового, здобного або прісного тіста.
Як спекти ватрушки
Назва страви сходить до слова “ватра”, що означає “вогнище”. Треба сказати, назва для цієї випічки вельми підходяща. Солодкі ватрушки з сиром, згущеним молоком або варенням і чашкою ароматного чаю — те, що потрібно, щоб зібратися за сімейним столом і поділитися останніми новинами.
Класичні ватрушки випікаються з дріжджового тіста, хоча сучасні господині не менш успішно печуть здобу з пісочного, листкового і прісного тіста. Найпопулярнішим видом начинки для ватрушок є сир з додаванням цукру, в який також можна додати фрукти, ягоди, сухофрукти (курагу, родзинки) і ваніль.
Несолодкі ватрушки також дуже популярні. Спечені зі смаженою цибулькою або свіжою зеленню, вони прекрасно підходять до наваристих супів.
Як і в будь-якому виробі з тіста, найважливіше значення при приготуванні страви має вибір борошна. Найкраще для ватрушок підходить борошно вищого сорту з великим вмістом клейковини. Борошно просівають, а потім замішують тісто. Завдяки просіювання ватрушки виходять пишніше і швидше пропікаються. Сир також потрібно брати свіжий. А якщо він трохи підкис, його можна «реанімувати», змішавши з молоком і давши стекти рідині.
Робляться ватрушки так. З тіста катають кульки розміром десь з яйце, дають їм підійти і переносять на деко. Кожну кульку придавлюють в середині дном склянки або чашки, попередньо опущеним в борошно (щоб тісто не липло). Завдяки цьому з’являється виїмка, куди кладуть начинку.
Ватрушки змащують яйцем, сметаною або їх сумішшю і випікають до готовності. Їдять ватрушки свіжими, поки їх смак доповнюється запаморочливим запахом випічки, що поширився по всій квартирі.