Деколи під час смаження оладки на сковороді добре піднімаються, а після охолодження перетворюються в плоскі коржі. З’ясуємо, чому це відбувається, і розповімо, як приготувати пишні оладки на кефірі, щоб вони не осідала після смаження.
Простий варіант пишних оладків
Виділяють 2 причини, чому вони не виходять пишними: неправильні пропорції продуктів і порушення температурного режиму. Нижче — найпростіший спосіб приготування смачної випічки. Готові оладки виходять пишними і не осідають навіть після охолодження.
Інгредієнти:
- кефір 3,2 % — 300 мл;
- сода харчова — 5 м;
- цукор — 1,5 ст. л.;
- борошно — 300 р.
Приготування:
- В підходящу за обсягом миску вилити кисломолочний напій. Висипати харчову соду, сіль, цукор, все добре перемішати.
- Всипати порційно попередньо просіяне борошно, розмішати до однорідності.
- Сковороду змастити рослинним жиром, розжарити. Викласти тісто, додавши округлу форму. Готувати на середньому вогні з 2 боків до появи рум’яної і красивої скоринки. Для кращого прожарювання можна накрити кришкою, але не щільно. В іншому випадку з’явиться конденсат.
- Викласти оладки на тарілку, застелену паперовою серветкою. Подати до столу з будь-яким солодким соусом.
Оладки «Міні-пампушечки»
Снідати можна по-різному. Наприклад, зробити омлет, яєчню, посмажити млинці або оладки. Оладки на кефірі виходять пишними, а щоб вони не осідали після охолодження, важливо знати, як правильно їх приготувати.
Інгредієнти:
- кефір 3,2 % — 500 мл;
- яйце куряче — 1 шт.;
- масло рослинне — 1 ст. л.;
- цукор — 3 ст. л.;
- сіль — ⅓ ч. л.;
- сода — ½ ч. л.;
- борошно — 300 р.
Приготування:
- Кисломолочний напій рекомендується попередньо потримати на кухонному столі, щоб він нагрівся до кімнатної температури. З’єднати з харчовою содою, добре розмішати.
- В підходящу за обсягом тару розбити яйце, вилити масло і додати сіль, цукор. Розмішувати віночком до розчинення продуктів.
- Влити кисломолочний напій, змішаний з содою.
- Борошно всипати порційно, а не всю відразу. Замісити густе, без грудок тісто. Прикрити і залишити ємність на чверть години.
- Сковороду розжарити, влити олію. Смажити до готовності. Головне, пам’ятати, що перемішувати тісто не можна.
- Готові коржі викласти на тарілку з паперовими серветками. Перекласти на красиве блюдо.
- Подають з медом, джемом або згущеним молоком.
Оладки як пух
За представленим рецептом можна зробити смачні і пишні оладки на кефірі зі смаком ванілі. Це швидкий і легкий варіант, як приготувати їх так, щоб вони не осідали.
Інгредієнти:
- кефір — 500 мл;
- яйце куряче — 1 шт.;
- цукор — 1 ст. л.;
- сіль — ½ ч. л.;
- борошно — 400 г;
- сода — ½ ч. л.;
- ванілін — 1 г;
- олія для смаження.
Приготування:
- У відповідну тару вилити теплий кисломолочний напій. Додати яйце, висипати цукор, ванілін і сіль. Використовуючи віночок, добре перемішати.
- Частинами відправити борошно при помішуванні.
- Висипати харчову соду, продовжити заміс.
- Залишити отриману масу в спокої.
- Набрати в ложку тісто, викласти на розігріту олію. Знизити нагрів і смажити на невеликому вогні.
- Перед подачею промокнути паперовими серветками і подати з солодким соусом до столу.
Оладки з яблуком
Урізноманітнити звичні оладки допоможе яблуко. Випічка набуває оригінальний смак.
Інгредієнти:
- кефір 2,5% — 250 мл;
- яйце куряче — 1 шт.;
- цукор — 100 г;
- ванілін — 1 г;
- сода — 1 ч. л.;
- сіль за смаком;
- борошно — 200-300 р;
- рослинна олія для смаження.
Приготування:
- У чашку відправити кефір, соду і добре розмішати. Завдяки наявності кислоти в напої продукт буде гаситися, надаючи випічці надалі легкість і легкість.
- В чаші блендера з’єднати яйце, цукор, ретельно збити.
- Додати солодку яєчну суміш з кефіром.
- Посолити за смаком, ввести порціями борошно, зробити заміс тіста.
- Яблуко підготувати, видалити непридатні в їжу частини, в тому числі і шкірку. Нашаткувати середньою соломкою або натерти на тертці. Відправити в тісто, розмішати.
- Посмажити оладки. Викласти на тарілку. Посипати солодкою пудрою і подати з гарячим чаєм.
Оладки повітряні
Існує величезна кількість рецептів, як приготувати пишні оладки на кефірі. Щоб випічка не осідала після охолодження, рекомендується суворо дотримуватися представленій інструкції.
Інгредієнти:
- кефір — 250 мл;
- вода — 40 мл;
- яйце — 1 шт.;
- борошно — 240 г;
- цукор — 3 ст. л.;
- сіль — ½ ч. л.;
- сода — ½ ч. л.;
- масло рослинне для смаження.
Приготування:
- З’єднати кефір і воду, перемішати, трохи підігріти на плиті.
- В іншу ємність розбити яйце. Відправити до нього сіль, цукор, кефір і все ретельно перемішати.
- Поступово в 2-3 прийому додати борошно, перемішати до однорідності.
- Додати харчову соду, розмішати.
- Столовою ложкою викласти порційно тісто на розігріту сковорідку. Обсмажити оладки з 2 боків на олії.
- Готову випічку подавати зі сметаною і гарячим чаєм.
Оладки з абрикосом
Для чаювання можна зробити ароматні і дуже смачні оладки. У представленому рецепті випікається 2 види: класичні і з додаванням свіжого абрикоса. Розповімо, як приготувати пишні оладки на кефірі, щоб вони не осідали.
Інгредієнти:
- кефір — 500 мл;
- яйце куряче — 1 шт.;
- цукор — 1,5 ст. л.;
- сіль — 1 ч. л.;
- борошно — 400 г;
- розпушувач — 2,5 ч. л.;
- ванілін — 1 г;
- абрикоси — 4 шт.;
- олія для смаження.
Приготування:
- В підходящу миску відправити кисломолочний напій кімнатної температури.
- Вбити куряче яйце. Потім висипати цукор, ванілін і сіль, все добре перемішати.
- Частинами всипати борошно вищого сорту, замісити однорідне тісто. Для отримання більш пухкої консистенції, просіяти борошно рекомендується 2-3 рази через сито з дрібними отворами.
- Висипати розпушувач, розмішати.
- Витримати на кухонному столі 10 хвилин і приступити до випікання оладок.
- Використовуючи велику ложку, взяти порцію тіста і викласти на розпечену сковороду з жиром.
- Смажити з 2 сторін, надіслати на тарілку остуджуватися.
- В залишки тіста додати порізані абрикоси, перемішати.
- Сформувати оладки і обсмажити їх з 2 сторін, накривши кришкою.
- Смачні, соковиті, пишні оладки готові.
Як приготувати пишні оладки на кефірі, щоб вони не осідали? Все досить легко і просто. Головне, слідувати інструкції, а також після замісу тіста його не перемішувати. Інакше випічка вийде менш пишною і повітряної. Для різноманітності в тісто можна додавати родзинки, свіже яблуко або абрикоси. Обов’язково спробуйте приготувати оладки з представленим рецептами.