Люди, які виросли в Радянському Союзі, часто згадують ті часи. Моя мама розповідала мені багато цікавого, в тому числі про свої шкільні роки. З особливою ностальгією завжди згадує про обіди. Каже, годували дуже смачно. Одного разу я вирішила зробити їй сюрприз і приготувала котлети як в шкільній їдальні часів СРСР. Мама була в захваті. У чому ж секрет страви?
Насправді все гранично просто. Радянські котлети готували строго по ГОСТу. Складалися вони в основному з м’яса і житнього хліба. Останнього в страві було багато, але це абсолютно не впливало на смак. Котлети ніколи не смажили, тільки запікали. Завдяки всьому цьому вони набагато краще засвоювалися. Давайте ж згадаємо старий рецепт.
- Свинячий фарш 600 гр.
- Вода ½ стак.
- Часник 1 зуб.
- Перець чорний мелений за смаком
- Хліб 360 гр.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Сіль ½ ч. л.
- Зріжте кірку з хліба і викладіть на деко, застелене пергаментним папером. Сушіть в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 7-10 хвилин. Потім подрібніть її в блендері або качалкою.
- Дрібно нарубайте або натріть на дрібній тертці цибулю і додайте до фаршу. Туди ж видавіть часник і перемішайте.
- М’якоть хліба залийте водою на 5 хвилин, потім відіжміть і змішайте з фаршем. Додайте сіль і перець, добре вимішайте руками.
- Сформуйте з фаршу котлети і викладіть їх на деко, змащене олією. Запікайте котлети 30 хвилин при температурі 200 градусів.
Якщо котлети погано тримають форму, додайте в фарш одне яйце. Воно допоможе скріпити інгредієнти. Готові шкільні котлети можна подати з картопляним пюре, кашею або просто покласти на шматочок хліба. Смак у них незабутній, і його не можна порівнювати з нинішніми стравами. Зате він з легкістю поверне вас у часи безтурботного дитинства.