Фалафель

Фалафель (Falafel) – найдавніша страва, про походження якої досі багато суперечок. Рецепт фалафеля приписують собі ліванська, сирійська, ізраїльська, йорданська та палестинська кухні. Найімовірніше, що його походження сягає корінням до коптів (християни Єгипту), які їли фалафель під час Великого посту. З іншого боку, слово falafel походить від pha la phel (Φα Λα Φελ), що означає «більше бобів». Інші версії приписують рецепт фалафеля фараонської ери Єгипту і навіть Індії.

У той час як сучасний фалафель готується виключно з нуту, оригінальні фалафелі з Єгипту були зроблені з садових бобів (Фава). Насправді, первісна назва цієї страви – таамія (ta’amiya). Його рецепт нібито спочатку просочився через порт Олександрія на північний Левант, і зрештою поширився по всьому Близькому Сходу. Зараз фалафель вважається національною стравою Ізраїлю, навіть незважаючи на те, що був винайдений не на Святій Землі.

Фалафель можна подавати на тарілці або в піті. Як доповнення до фалафеля зазвичай йдуть  хумус, тахіні, мариновані овочі (наприклад, ріпа), а також салат з помідорів та огірків, червона капуста або смажений баклажан.

Нижче ми наводимо класичний рецепт фалафеля, а рецепт оригінальної єгипетської таамії можна знайти тут.

Інгредієнти
Порції: +4
Кроки
30 хвДрук
  • Замочити нут на ніч (або принаймні протягом 8 годин) у великій мисці з водою.
  • Наступного дня злити воду та подрібнити нут у кухонному комбайні до отримання однорідної маси. Перекласти у велику миску.
  • У блендері подрібнити цибулю, часник, петрушку, кінзу до консистенції пасти.
  • Додати цю пасту до бобової маси та перемішати.
  • Додати зіру, коріандр, кайенський перець, сіль, борошно і добре перемішати. Якщо тісто занадто м’яке, додайте більше борошна по чайній ложці за раз, поки воно не стане досить густим, щоб сформувати кульки.
  • Додати харчову соду безпосередньо перед смаженням. Добре перемішати.
  • Нагріти велику сковороду з олією.
  • Сформувати маленькі кулі розміром м’яч для пінг-понгу.
  • Акуратно викласти кульки у гарячу олію, залишаючи простір між ними.
  • Обсмажити, доки одна сторона не стане золотисто-коричневою, близько 4-5 хвилин. Потім перевернути та обсмажити з іншого боку ще 1-2 хвилини.
  • Вийняти і викласти на паперовий рушник. Фалафель повинен бути хрустким зовні та м’яким усередині.

Подавати фалафель гарячим або теплим у тарілці або питі з різними салатами та добавками.  

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь