Часник, замаринований у виноградному соку і витриманий досить довго в розсолі – це блюдо вірменської кухні, яке відрізняється від всіх інших незвичайним способом приготування і насиченим смаком, не схожим ні на що інше.
Інгредієнти
Порції: –+
- Часник 750 гр.
- Для розсолу:
- Вода 1 л.
- Сіль 45 гр.
- Для маринаду:
- Вода 1 л.
- Сіль 45 гр.
- Оцет виноградний 100 мл.
- Перець чорний горошок 8 шт.
- Перець чорний запашний 4 шт.
- Гвоздика 2 шт.
- Сік винограду 1 л.
Кроки
- Найпершим етапом просушуємо часник, виклавши його в один шар в темному і прохолодному місці на 14-16 днів.
- Через два тижні обрізаємо довгу стрілу (залишаємо лише кілька сантиметрів) і корінці.
- Очищені головки заливаємо чистою прохолодною водою і залишаємо на добу, прикривши зверху кришкою або харчовою плівкою.
- Через добу зливаємо надлишки води і з легкістю знімаємо лушпиння, залишаючи лише самий останній шар, ретельно промиваємо.
- Вимочений часник перекладаємо в ту тару, в якій він будуть маринуватися.
- Наповнені банки заливаємо розсолом, приготованим з води і солі в холодному вигляді і залишаємо на добу в прохолодному місці.
- Кожні 24 години міняємо розсіл і продовжуємо це робити протягом трьох тижнів.
- Після закінчення трьох тижнів замінюємо розсіл маринадом. Для його приготування ми кип’ятимо воду разом зі спеціями, сіллю, цукром і варимо близько 5 хвилин після кипіння, перед зняттям з вогню – вливаємо оцет. Чекаємо, коли маринад охолоне при кімнатній температурі. У холодному вигляді заливаємо часник, прикриваючи кришкою або марлею, і прибираємо в холод на 15 діб.
- Через 15 днів маринад зливаємо в окрему тару і зберігаємо в холодильнику тиждень.
- Саме час залити головки натуральним соком винограду і залишити просочуватися 7 днів.
- Через тиждень замінюємо сік маринадом, який ми зберегли в холодильнику.
- І вже всього через п’ять днів наш неймовірно смачний часник готовий до подачі на стіл.
Приємного апетиту!