Для приготування маринованих рижиків оцет, поряд з сіллю, є обов’язковим інгредієнтом, і в цьому рецепті використовуємо 70% оцет. Його по чайній ложці додамо в кожну банку. Маринад готуємо пряний. Маринуємо рижики гарячим способом без стерилізації, і така заготовка зберігається тільки кілька місяців і в холодному місці.
Інгредієнти
Порції: –+
- Рижики свіжі 3 кг.
- Для маринаду:
- Сіль 1 ст. л.
- Цукор-пісок 2 ст. л.
- Гвоздика 5 бутонів
- Лист лавровий 3 шт.
- Перець чорний горошок 10 шт.
- Перець духмяний горошок 4 шт.
- Оцет 70% в літрову банку 1 ч. л.
Кроки
- Свіжозібране рижики очистити від лісового сміття. Потім їх добре і акуратно, щоб не поламати, промити під проточною водою, перекласти в таз і замочити на півгодини, помістивши зверху будь-який вантаж.
- Після закінчення часу замочування рижики ще раз промити, перекласти у велику каструлю і варити на невеликому вогні протягом 50 хвилин. У воду додати 4-6 ложок солі, але гриби солоними не будуть, так як відвар зливається.
- Зварені гриби відкинути на друшляк для стікання всього відвару. За цей час зварити маринад для рижиків. Розрахунок води для маринаду – 0,5 літра на літрову банку. У маринад додати згідно з рецептом, сіль з цукром і всі прянощі.
- Будь-яким способом обов’язково простерилізувати чисті банки і кришки, а при зберіганні заготовки в холодильнику можна використовувати і капронові.
- Відварені рижики нещільно розкласти по банках, залити гарячим маринадом і налити в кожну банку по чайній ложці 70% оцту.
- Банки щільно закупорити, поставити на кришки і після повного охолодження перенести на зберігання в холодне місце.
Вдалих і смачних заготовок!