Часник найчастіше використовується для соління рижиків, але є і смачні рецепти рижиків, маринованих з часником, що багатьом припаде до смаку. Часник додається до грибів і не вариться в маринаді, і така заготовка доповнюється рослинною олією, яка гриби робить набагато смачніше. Маринуємо рижики гарячим способом і зі стерилізацією, що дозволяє зберігати їх протягом року.
Інгредієнти
Порції: –+
- Рижики свіжі 1 кг.
- Часник 3 зубці
- Для маринаду:
- Вода 1 л.
- Перець духмяний горошок 8 шт.
- Оцет столовий 9% 70 мл.
- Сіль 1.5 ст. л.
- Цукор-пісок 1 ст. л.
- Рослинна олія 2 ст. л.
Кроки
- Свіжозібрані рижики ретельно підготувати до маринування: гриби очистити від лісового сміття, промити холодною водою і відварити 40 хвилин у воді з додаванням солі. Відварені рижики відкинути на друшляк.
- Зубки часнику, а кількість його можна збільшити на свій смак, очистити від лушпиння, дрібно нарубати ножем і додати до відвареним рижики. Гриби з часником перемішати і залишити на півгодини при кімнатній температурі, щоб вони просочилися часниковим ароматом.
- За цей час будь-яким способом простерилізувати чисті банки і прокип’ятити закаточні кришки. У кожну банку налити по ложці рослинної олії і укласти рижики з часником. Щільно укладати гриби не треба. У каструлі зварити маринад з зазначеним в рецепті розрахунком солі, цукру і запашного перцю. Маринад поварити 3-4 хвилини, влити столовий оцет і вогонь відразу вимкнути.
- Гарячим маринадом повністю залити рижики з часником в банках.
- Потім заготовку обов’язково простерилізувати, як і інші домашні консервації. Час стерилізації для літрових банок становить 15 хвилин.
- Потім банки герметично закупорити, поставити на кришки і накрити теплим пледом.
Остигнувші рижики, замариновані з часником, краще зберігати, як і всі гриби, в прохолодному темному місці. Вдалих і смачних заготовок!