Човлент — традиційна єврейська страва, яку було прийнято готувати на шабат. Як відомо, Тора наказує заборону роботи в сьомий день тижня в іудаїзмі. Тому раніше по суботах євреї їли човлен з яловичиною або ж з куркою.
Готували страву ще у п’ятницю. Квасолю та перловку викладали в горщики. До цих інгредієнтів додавали м’ясо та овочі, а потім відправляли в піч на всю ніч. Після повернення з синагоги вранці господарі могли насолодитися вже повністю готовою ароматною стравою.
Як приготувати човент з яловичиною
Наразі човлент — повсякденна їжа та мешканців Закарпаття. Вміє готувати цю страву практично кожна українська родина, яка мешкає у тій місцевості. У зв’язку з тим, що раніше на Закарпатті було дуже багато євреїв, відбувся культурний обмін. Тому тепер жителі цього мальовничого краю регулярно готують човлент, але зі своїми внесеними корективами.
- Яловичина 400 гр.
 - Квасоля біла 100 гр.
 - Перлова крупа 50 гр.
 - Сіль за смаком
 - Перець чорний мелений за смаком
 - Цибуля ріпчаста 1 шт.
 - Морква ½ шт.
 - Томатна паста 1 ст. л.
 - Аджика 1 ст. л.
 - Овочевий бульйон 2 скл.
 - Олія соняшникова за смаком
 - Петрушка за смаком
 - Часник 1 зуб.
 
- Хорошо промиваємо квасолю. Заливаємо її водою та залишаємо на ніч. Потім відварюємо до м’якості.
 - Перловку заливаємо окропом. Варимо протягом 15 хвилин.
 - Очищаємо овочі. Цибулю нарізаємо кубиками, а моркву натираємо на тертці. Обсмажуємо овочі на розігрітій сковороді зі олією.
 - Додаємо до моркви та цибулі томатну пасту та аджику. Добре перемішуємо.
 - Нарізаємо яловичину невеликими кубиками. Обсмажуємо її на олії до готовності, додаючи сіль і чорний мелений перець.
 - Беремо горщики для запікання і викладаємо в них перловку, квасолю, яловичину та обсмажені овочі. При необхідності додаємо ще сіль та перець. Заливаємо все бульйоном.
 - Дрібно нарізаємо петрушку і пропускаємо через прес часник. Додаємо їх до решти інгредієнтів. Накриваємо горщики кришками та відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 15 хвилин.
 
Справжня білкова бомба готова! Подавайте її до столу прямо в горщиках. Так у гостей буде можливість самостійно зняти кришечку та почути незрівнянний аромат, який миттєво розлетиться по всьому будинку.


