Коли я перший раз вирішила постити, думала, що швидко зірвуся. Я дуже люблю смачно поїсти, а пісні страви здавалися прісними. Подруга, яка вже багато років практикує таке, запропонувала мені свій список улюблених страв. Спробувавши деякі з них, я зрозуміла, що все не так вже й погано. Приємно здивували голубці з грибами, опинившись нітрохи не гірше м’ясних.
Рецепт був настільки вдалим, що я продовжувала готувати такі голубчики і далі. До речі, родом страва з Закарпаття. Там на лісових узліссях росте багато грибів. Впевнена, що з ними виходить ще ароматні. Обов’язково коли-небудь поїду туди, щоб покуштувати справжні закарпатські голубці. А поки ділюся рецептом своїх.
- Капуста білокачанна 1 шт.
- Гливи свіжі 300 гр.
- Рис білий 300 гр.
- Морква 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Олія соняшникова 2 ст. л.
- Масло вершкове 20 гр.
- Кріп 5 гр.
- Вода 1 л.
- Перець чорний мелений 1 щіп.
- Сіль за смаком
- Виріжте з капусти качан і розберіть на листя. Опустіть їх в окріп і варіть 1-2 хвилини. Зріжте потовщення, великі листочки розділіть навпіл.
- Добре промийте рис, залийте його склянкою чистої води і доведіть до кипіння. Зробіть вогонь трохи більше, ніж мінімальний, і варіть 7 хвилин.
- Натріть моркву на середній тертці. Дрібно наріжте цибулю і гриби. Розігрійте сковороду з 1 ст.л. соняшникової олії, обсмажте цибулю з морквою, потім додайте гливи, сіль і перець. Готуйте до золотистого кольору грибів.
- Викладіть ложку начинки на край капустяного листа і скрутіть зручним способом. Таким чином сформуйте всі голубці. Викладіть в сковороду з соняшниковою олією і обсмажте з двох сторін.
- На дно каструлі викладіть найменші листя капусти і обрізки ущільнень. Щільно складіть голубці поверх листів, додайте вершкове масло і залийте підсоленою водою. Вона повинна покрити голубці.
- Накрийте голубці тарілкою і притисніть чашкою з водою. Коли закипить, накрийте кришкою (чашка не повинна заважати), зменшіть вогонь до мінімального і тушкуйте 25-30 хвилин. Додайте подрібнену зелень і подавайте.
Як і до класичного варіанту, до грибних голубців відмінно підійде сметана. Блюдо виходить нежирним, але досить ситним. Гриби можна замінити на печериці або лісові. Пригощайтеся!