Я виросла в Прибалтиці, і мої перші подорожі були галопом по Європах транзитом через Польщу. Виїжджали з Риги ми рано вранці. На час ранньої вечері в тому чи іншому готелі нас вже чекав накритий стіл. Після цілого дня в дорозі всі з захватом заковтували картопляні галушки, свинячі відбивні або журек. А мені найсмачніше на світі здавалися запечена картопля і сирна намазка.
Гзик – це проста сирна намазка родом з Великопольського воєводства в Польщі. Традиційно її подають до відварної або запеченої картоплі. У Польщі це блюдо називається пири з гзиком. На Познанському діалекті пири – це картопля, яку готують цілою в мундирі. Все дуже просто і звично, але нестерпно смачно. Раджу спробувати і вам!
- Картопля 9 шт.
- Кисломолочний сир 9% 600 гр.
- Сметана 30% 200 гр.
- Цибуля зелена 1 пучок
- Сіль 2 ч. л.
- Перець чорний мелений ¼ ч. л.
- Цукор-пісок 1 щіпка
- Ретельно промийте картоплю. Чистити її не потрібно.
- Перекладіть чисту картоплю у велику каструлю і залийте водою, щоб вона повністю покрила її. Додайте чайну ложку солі. Варіть картоплю під кришкою до готовності.
- Варену картоплю в мундирі викладіть на дошку, щоб вона висохла і охолола.
- Приступите до приготування гзика. З’єднайте сир, сметану, нарізану зелену цибулю в мисці. Додайте щіпку цукру, одну чайну ложку солі і 1/4 чайної ложки меленого перцю. Вимісити виделкою до отримання однорідної маси.
- Варену картоплю розріжте навпіл і на кожну половинку викладіть сирну масу. За бажанням, гзик можна прикрасити зеленню і посипати свіжомеленим перцем. Блюдо подавайте холодним.
Цей рецепт дуже універсальний. Смак гзика можна збагатити, додавши подрібнений зубчик часнику або дрібно нарізану редиску. Також можна доповнити блюдо звареними круто і розім’ятими виделкою яйцями. Замість сметани можна використовувати натуральний йогурт без добавок або навіть молоко. Дайте волю фантазії і натхненню. Приємного апетиту!