Дуже популярні ласощі не лише серед туристів, а й місцевого населення. Цей албанський десерт є не тільки неймовірно смачним, а й корисним. Султяш – рисовий пудинг з корицею. Батьківщиною цього десерту вважається Балканський острів. Не виключено, що ви зможете знайти його у сусідніх країнах, проте саме в Албанії його готують особливо добре. Він у міру солодкий, дуже ароматний та ситний, цілком може замінити повноцінний сніданок. Ніжна консистенція та аромат кориці відмінно поєднуються з чашкою кави. Султяш припаде до смаку як дітям, так і дорослим, а отже, такий універсальний варіант обов’язково варто скуштувати в одній із місцевих кафешок.
Рецепт дуже простий, тому ви легко зможете приготувати султяш самостійно. Придбати всі необхідні складові десерту можна знайти на будь-якому ринку.
- Рис білий 300 гр.
- Молоко коров’яче 5 ст.
- Цукор-пісок 250 гр.
- Лайм (цедра) 1 ст. л.
- Кориця 1 палочка
- Кориця мелена за смаком
- Ванільний цукор 1 ч. л.
- Сіль ¼ ч. л.
- Рис слід добре промити, доки вода не стане прозорою.
- Потім його потрібно помістити в каструлю, залити водою, додати сіль і довести до кипіння. Після того, як вода закипить, зменшити вогонь, накрити кришкою і варити ще 20-25 хвилин, доки не вбереться вся вода. По консистенції рис повинен вийти м’яким.
- Потім потрібно покласти в каструлю паличку кориці, додати цедру лайма та поступово заливати молоко, склянку за склянкою, помішуючи пудинг. Після молока додати ванільний цукор і варити на невеликому вогні ще годину, помішуючи як найчастіше. Молоко має повністю вбратися, а рис стати кремоподібним
- За годину слід додати цукор і проварити султяш ще 7-8 хвилин.
- Подавати пудинг потрібно у невеликих піалах, присипавши корицею.
Можна додавати свіжі ягоди, дрібно нарізані фрукти, джем чи варення.