Швейцарський рулет чи швейцарський рол (Swiss roll) – популярний англійський десерт. Швейцарський рулет є згорнуте в рулет тонке бісквітне полотно. Як начинка в швейцарський рулет найчастіше використовують джем або фруктове желе. Також є рецепти швейцарського рулету з начинкою із вершкового крему, зазвичай у цьому випадку сам рулет готують із шоколадного бісквіту.
У Великобританії швейцарські рулети дуже популярні на традиційних чаюваннях або як десерт. У супермаркетах можна купити різні версії швейцарського рулету: шоколадні, лимонні або з джемом різних кольорів. Також іноді швейцарський рулет покривають шоколадною глазур’ю.
Походження назви «швейцарський рулет» невідоме. Найраніша згадка випічки з такою назвою відносять до 1842 року. У «Бірмінгемському журналі» 10 травня 1856 року вийшло рекламне оголошення з таким текстом: «…виробник знаменитих пирогів зі свининою, швейцарських рулетів, французьких пирогів, німецьких та генуезьких кексів та імбирних пряників, серед яких йому немає рівних…». У лондонських кулінарних книгах 1880-1890-х років вже використовувалася лише назва “Швейцарський рулет”.
Нижче ми наводимо традиційний англійський рецепт швейцарського рулету. Процес приготування є досить простим і не займає багато часу.
- Борошно пшеничне 75 гр.
- Куряче яйце 4 шт.
- Цукрова пудра 80 гр.
- Розпушувач ½ ч. л.
- Ванільний цукор 1 ч. л.
- Сіль 1 щіпка
- Масло вершкове для змазування
- Джем ½ ст.
- Відокремити білки від жовтків.
- Білки збити із щіпкою солі. Тонким цівком всипати 40 гр цукрової пудри і збити білки до стійких піків.
- В окремій мисці збити жовтки з 40 гр цукрової пудри, що залишилися, і ванільним цукром в пишну піну.
- Акуратно додати борошно з розпушувачем і добре перемішати.
- У кілька етапів додати білки та перемішати силіконовою лопаткою до отримання однорідної маси.
- Деко викласти пергаментним папером і злегка змастити його вершковим маслом. Зверху присипати щіпкою цукру.
- Вилити на лист отримане тісто і розрівняти поверхню.
- Випікати в попередньо розігрітій до 200⁰C духовці протягом 10-12 хвилин.
- Відразу після випікання перекласти отриманий бісквіт на вологий рушник. Зрізати з усіх боків жорсткі краї і згорнути бісквітне полотно в рулет разом з пергаментом. Остудити.
- Після охолодження швейцарський рулет акуратно розгорнути, видалити пергамент і змастити внутрішню поверхню бісквіту джемом, рівномірно розподіливши по всьому бісквіту силіконовою лопаткою.
- Обережно згорнути швейцарський рулет назад і посипати цукровою пудрою.
Подавати швейцарський рулет до столу, нарізати на поперечні скибочки завтовшки близько 1-2 см.