Джем ролі-полі (Jam roly-poly) – традиційна англійська страва, створена ще на початку ХІХ століття. Джем ролі-полі є рулетом, змащеним джемом і приготованим на пару. Джем ролі-полі можна також зустріти під жартівливими назвами на зразок рука мерця (dead-man’s arm), нога мерця (dead man’s leg) або пудинг із рукава (shirt-sleeve pudding). Такі прізвиська цей десерт отримав через спосіб приготування. Раніше його часто відварювали у рукаві від старої сорочки. Ну чим не рука мерця? 🙂
Джем ролі-полі в середині XX століття був частиною класичних британських шкільних обідів, і сьогодні вважається класикою сучасної британської кухні.
Також є рецепти пудингу ролі-полі із солоними начинками. Наприклад, з беконом, з грибами чи сосисками.
Нижче ми наводимо традиційний англійський рецепт ролі-полі з джемом. Джем можна використовувати будь-який, який найбільше подобається особисто вам. У Великій Британії в джем ролі-полі найчастіше кладуть малиновий, полуничний або сливовий джем.
- Борошно пшеничне 250 гр.
- Масло вершкове солоне 50 гр.
- Нутряне сало 50 гр.
- Молоко коров’яче 150 гр.
- Малина або слива 100 гр.
- Джем 100 гр.
- Заварний крем для подачі
- Вершкове масло перетерти з борошном до однорідної консистенції.
- Додати сало з молоком і замісити досить липке тісто, при необхідності розбиваючи великі шматочки сала пальцями або ножем.
- Викласти тісто на присипану борошном робочу поверхню, злегка замісити до однорідності і розкотити в прямокутник приблизно 25*25 см.
- Розподілити джем тонким рівним шаром, залишивши з одного боку незайманий край шириною близько 1-2 см. А потім згорнути в щільний рулет, починаючи з протилежного краю. Вільний від джему край злегка защипнути, а також стиснути з обох боків краю рулету.
- На лист покласти великий лист алюмінієвої фольги (приблизно 30*40 см), на нього покласти такий же за розміром шматок пергаментного паперу і змастити пергамент вершковим маслом.
- Акуратно перекласти рулет у центр пергаменту швом вниз, а потім з’єднати краї пергаменту та фольги над рулетом, скрутити разом і запечатати по всій довжині, так щоб усередині залишилося пусте місце. Це потрібно, щоб рулет міг вільно піднятися при приготуванні.
- У глибоке деко або жаровню налити киплячу воду приблизно на 2/3 висоти стінок і поставити на нижню полицю духовки.
- Прямо над ним вставити лист з рулетом.
- Випікати джем ролі-полі в попередньо розігрітій до 180°С духовці протягом години.
- Готовий пудинг джем ролі-полі остудити протягом 5 хвилин при кімнатній температурі, потім обережно відкрити фольгу та папір.
Джем ролі-полі нарізати на шматки і подавати, полив заварним кремом.