Аджика з кабачків на зиму пальчики оближеш

Аджика, приготовлена з кабачків на зиму, — смачна закуска з овочів, гарне доповнення до других страв. Виходить дуже смачною і в міру гострою, тому її можна не боячись давати дітям. За бажанням закуску можна зробити більш пекучою, додавши в неї половину чайної ложки гострого перцю і головку часнику.

Кабачкова аджика з томатною пастою

Така заготовка на зиму користується великою популярністю у багатьох господинь, а все завдяки пікантному смаку і доступності використовуваних продуктів. Не пропустіть можливість приготувати смачну і корисну консервацію для всієї родини.

Інгредієнти:

  • 2 кг кабачків;
  • 600 грам солодкого перцю;
  • 3 цибулини;
  • 300 грам томатної пасти;
  • 1 морква;
  • 200 мл води;
  • 1 столова ложка з гіркою кухонної солі;
  • свіжа петрушка і кріп;
  • 1 столова ложка цукру;
  • 150 мл олії соняшникової;
  • 1 головка часнику;
  • гострий перець сушений — за смаком;
  • мелений чорний перець — за смаком;
  • 1 столова ложка оцту.

Приготування:

  • Очистити плоди від шкірки, видалити всі великі насіння. Порізати середніми брусочками, подрібнити за допомогою м’ясорубки.

  • Солодкий перець очистити від насіння і перегородок, а ріпчаста цибуля — від лушпиння. Подрібнити овочі в м’ясорубці. Викласти всю перекручену масу в глибоку каструлю.
  • На середній тертці натерти попередньо очищену моркву, викласти в каструлю до овочевої суміші. Додати томатну пасту, воду і сіль за смаком, вміст каструлі перемішати.

  • Помістити ємність на середній вогонь. Довести до кипіння овочеву масу, весь час помішуючи. Після зробити повільний вогонь, гасити близько 45 хвилин.

  • В самому кінці додати мелений перець і рафіновану соняшникову олію.

  • Очищений часник подрібнити в блендері або пропустити через прес, дрібно порізати свіжу зелень. Закинути все це до овочевої маси.
  • Влити столовий оцет і додати трохи сушеного перцю без зерняток (вони надають гіркота).

  • Попередньо простерилізовані скляні ємності заповнити киплячій аджикою, закрутити і поставити на кришки верх ногами. Ретельно загорнути, дочекатися повного остигання, після чого помістити консервацію в льох.

Для приготування аджики краще використовувати червоний болгарський перець, який надає гарний колір готової закуски.

Гостра аджика на зиму

Для тих, хто любить гостре, цей рецепт аджики буде якраз до речі. Готова закуска з овочів виходить такий, що просто пальчики оближеш. Аджика, приготовлена в домашніх умовах, стане гарним доповненням до будь-яких других страв.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг кабачків;
  • 300 грам моркви;
  • 1 кілограм стиглих томатів;
  • 1 стручок перцю чилі;
  • 300 грам солодкого перцю;
  • 2 головки часнику;
  • 2 столові ложки солі;
  • 100 мл соняшникової олії;
  • 100 мл столового оцту;
  • 2 столові ложки цукру (без гірки).

Приготування:

  • Промити під краном кабачки і зрізати з них товсту шкірку. Розрізати плоди навпіл і видалити великі насіння, якщо вони є.

  • Моркву і болгарський перець очистити. Всі підготовлені овочі порізати середніми шматочками, щоб їх можна було швидко прокрутити через м’ясорубку.
  • Очищений часник і стручок гострого перцю подрібнювати першими. Викласти перекручені овочі в глибоку каструлю, поставити на плиту на середній вогонь.

  • Весь час помішуючи овочеву масу, довести її до кипіння. Після трохи зменшити вогонь і продовжувати тушкувати овочі близько 40 хвилин.
  • Всипати цукровий пісок і сіль, влити оцет і олію соняшникову за 15 хвилин до закінчення готування.

  • Зняти каструлю з плити, спробувати заготовку на смак, якщо потрібно додати ще трохи перцю гострого і пропущені через землянку часточки часнику. Знову довести до кипіння, прокип’ятити близько 5 хвилин.

  • Готову аджику розкласти по стерилізованим банкам і відразу закупорити кришкою.

  • Охолодити консервацію при кімнатній температурі, після чого помістити в льох або в комору.

Щоб вийшла дуже гостра закуска, під час гасіння овочів можна додати перець чилі разом з насінням.

Аджика з помідорами

Дуже смачна і ароматна овочева заготівля на зиму. Готується аджика з кабачків з томатами відносно швидко і просто. Якщо є електром’ясорубка, то процес приготування ще спрощується. Завдяки цьому приладу можна за лічені хвилини подрібнити всі підготовлені овочі.

Інгредієнти:

  • 3 кг кабачків;
  • 500 грам моркви;
  • 1,5 кілограма томатів;
  • 2 гірких перцю;
  • 500 грам болгарського перцю (червоного кольору);
  • 5 головок часнику;
  • 200 мл соняшникової олії;
  • 2 столові ложки кухонної солі;
  • перець гострий мелений — за бажанням;
  • 100 грам цукрового піску.

Приготування:

  • Першим ділом потрібно банки помити, очистити содою і простерилізувати. В окремій ємності прокип’ятити металеві кришки.

  • Очищену моркву промити під краном, щоб видалити всі забруднення, порізати великими шматочками.

  • Червоний болгарський перець очистити від перегородок і насіння.

  • Від лушпиння очистити часточки часнику.

  • Окремо промити свіжі стручки гострого перцю.

  • Стиглі томати промити, розрізати на половинки, акуратно вирізати зелену серцевину. Очищені і промиті кабачки порізати середніми брусочками. Подрібнити всі підготовлені овочі, використовуючи м’ясорубку.

  • Перекласти все в глибокий сотейник. Додати рафіноване масло, цукровий пісок і сіль. На середньому вогні довести овочеву масу до кипіння.

  • Гасити близько півгодини на слабкому вогні. Додати гострий перець або половину порції без насіння, всипати трохи меленого перцю (можна не додавати). Перемішати, продовжувати тушкує на повільному вогні приблизно 10-12 хвилин.

  • Готову закуску розкласти по сухим стерилізованим ємкостях і закупорити. Поставити банки догори дригом і утеплити ковдрою, дочекатися остаточного охолодження. Аджика, приготована за цим рецептом, виходить такий, що пальчики оближеш.

Щоб смак вийшов більш пікантним, можна додати в блюдо по дрібці зіри і сушеного орегано.

З кабачків і яблук

Існує багато цікавих комбінацій фруктів і овочів, які використовуються для приготування аджики. Дуже цікавий і незвичайний смак має закуска, приготовлена з кабачків і яблук на зиму. Аджика виходить дуже м’якою і в міру гострою на смак.

Інгредієнти:

  • 3,5 кілограма кабачків;
  • 500 грам яблук (бажано зелених);
  • 6 часточок часнику;
  • 500 грам моркви;
  • 1,5 кілограма помідорів;
  • 100 грам цукрового піску;
  • 500 грам перцю солодкого;
  • 2,5 столові ложки перцю червоного меленого;
  • 200 мл рафінованої олії;
  • 2 столові ложки солі.

Приготування:

  • Промиті стиглі томати занурити в окріп на пару хвилин. Зробити хрестоподібні надрізи, акуратно очистити від шкірки, розрізати на половинки і прокрутити на м’ясорубці.

  • Промиті і очищені від товстої шкірки кабачки також необхідно пропустити через м’ясорубку, взявши середню решітку.

  • Очищений від плодоніжок, насіння і перегородок болгарський перець і моркву подрібнити таким же способом, що й інші овочі.

  • Очистити яблука від насіння і твердої серцевини, також подрібнити в м’ясорубці або пі допомогою блендера.

  • Влити олію рафіновану, всипати цукровий пісок і поварену сіль. Тушкувати близько 45 хвилин на слабкому вогні.

  • На останньому етапі приготування додати перець гострий без насіння.

  • Гарячу закуску розкласти по стерильним банкам. Закупорити кришками, перевернути верх дном і утеплити зверху. Аджику бажано зберігати в прохолодному місці.

Ви віддаєте перевагу більш ядрьону консервацію, додайте в аджику трохи більше гострого перцю.

З кабачків і баклажанів

Це дуже простий і в той же час швидкий рецепт приготування консервації на зиму. Результат буде більше схожий на щось між аджикою і кабачковою ікрою з додаванням баклажанів.

Інгредієнти:

  • 500 грам м’якоті кабачків;
  • 1 великий баклажан;
  • 2 солодких перці;
  • 1 головка часнику;
  • 0,5 стручка пекучого перцю (без насіння);
  • 250 грам помідорів;
  • 30 мл рафінованої олії;
  • 2 столової ложки томатної пасти;
  • 1 їдальня ложка цукрового піску;
  • 20 мл оцту;
  • сіль — за смаком.

Приготування:

  • Звільнити від насіння солодкий перець, нарізати великими шматками. Гострий можна порізати кружальцями разом з насінням або без них (в залежності від того, наскільки гострою повинна бути готова аджика).

  • Очистити від шкірки великий баклажан, порізати середніми шматочками, на 20 хвилин замочити у підсоленій воді. Після рідину злити, а овочі трохи віджати руками.

  • Нарізати середніми кубиками кабачки, на четвертинки поділити стиглі томати. Звільнити від лушпиння часточки часнику і на деякий час відкласти в сторону. Всі підготовлені овочі подрібнити за допомогою блендера або просто прокрутити на м’ясорубці.

  • Овочеву масу перелити в підходящу ємність і поставити на середній вогонь. Присмачити спеціями за смаком, цукровим піском і сіллю, після закипання варити близько 30 хвилин.

  • На останньому етапі варіння всипати дрібно порізаний часник і влити оцет. Змішати, протушкувати ще хвилин 10.

  • Розділити по банкам готову овочеву масу, закупорити кришкою. Охолодити консервацію в перевернутому вигляді під старою верхнім одягом, віднести на зберігання в льох.

Пікантний гострий присмак закуски надає хрін, головне, не додавати його занадто багато, щоб цей інгредієнт не перебивав смаку кабачків, та інших овочів.

Пікантна і дуже ніжна на смак виходить готова аджика з кабачків, просто пальчики оближеш. Представлені рецепти готуються дуже просто на зиму, їх зможе осилити навіть початківець кулінар.

https://www.youtube.com/watch?v=WA23zvYV_iw

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 2 оцінки, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь