Аджика — абхазо-грузинська гостра і ароматна приправа, найчастіше являє собою пастоподібну масу. Аджика має гострий смак червоного перцю, приємний аромат часнику і пряних трав. Слово “аджика” походить від абхазького, що в перекладі означає “сіль”.

Як приготувати аджику

Друге ім’я аджики “перцева сіль”, тобто багато солі, багато перцю. Історія виникнення аджики сягає своїм корінням в ті часи, коли сіль за ціною була прирівняна до вартості золота. Абхазькі пастухи брали сіль з собою на пасовища і використовували для підгодівлі худоби. Тварини, вживаючи сіль, відчували спрагу, їли більше корму, тим самим швидше набирали вагу. Для того, щоб зберегти сіль від грабіжників, пастухи додавали в неї пекучий перець. Отриманою сумішшю вони також приправляли свої страви, додаючи ще часник і пряні трави.

Рецептів аджики існує величезна кількість, проте класична аджика складається з червоного гіркого перцю, нейодованої солі, часнику і насіння коріандру. Зазвичай аджика червоного кольору, але крім цього, вона може бути виготовлена з зеленого перцю і мати відповідний колір. Ця приправа має напрочуд сильниі бактерицидні якості. Зберігається аджика досить тривалий час, так як сіль і перець є натуральними консервантами і перешкоджають розвитку мікроорганізмів. Аджика збільшує обмін речовин організму, покращує імунітет.

Існує безліч рецептів соусів, базою для яких є класична аджика. Продукт, в якому присутні додаткові інгредієнти, такі, як помідори, томатна паста, рослинна олія, болгарський перець, морква, цибуля, баклажани, безліч спецій та ін., є соусом на основі аджики. Також існує аджика, яку варять, консервують, і аджика, в якій змішують безліч інгредієнтів.

Виділити якийсь певний вид аджики не можна, це справа смаку кожного.

1 год 10 хв1099
У цьому рецепті вам пропонується приготувати кабачкову аджику, подрібнивши цей овоч на м’ясорубці з великими гратами, щоб вид аджики був зернистим.
Аджика з кабачків з томатною пастою і гострим перцем
3 год 20 хв40104
Кабачок хоча і сам по собі не має смаку, проте є хорошою основою для приготування аджики. У цьому рецепті вам пропонується її приготувати з додаванням
Аджика з кабачків, моркви, помідорів і перцю
2 год 10 хв70118
Приготована за даним рецептом кабачкова аджика відрізняється від інших варіантів гострим смаком за рахунок більшої кількості гострого перцю.
2 год 0 хв30136
Кабачки завжди радують господарів хорошим урожаєм, і як варіант заготовки їх на зиму, є кабачкова аджика, адже для неї підходить цей овоч «зрілого віку».
2 год 40 хв40165
Додавання до кабачкової аджики яблук робить цю приправу не гостро-пекучою, а кисло-солодким соусом, який добре підійде і до шашлику, і до будь-яких м’
аджика з кабачків з часником на зиму
1 год 40 хв30137
Аджика з кабачків з часником є хорошою домашньою заготівлею і готується просто і швидко. До неї для особливого смаку і гостроти додаються тільки часник
Гостра аджика з кабачків з гірким перцем
2 год 40 хв50111
Традиційна аджика повинна бути гострою і її можна приготувати на основі кабачка з гірким перцем. Звичайно, це блюдо для любителів гострої кавказької їжі
Аджика з кабачків, болгарського перцю і помідорів
3 год 0 хв50200
Аджика з кабачків з додавання помідорів і болгарського перцю вважається класичним варіантом. Добірка і пропорція овочів в цьому рецепті дозволить вам приготувати
2 год 10 хв50112
У цьому рецепті вам пропонується в кабачковій аджиці помідори замінити томатною пастою, що спрощує процес приготування. Така аджика трохи схожа на ікру
Гостра аджика з кабачків на зиму «Пальчики оближеш»
2 год 10 хв1099
Кабачкова аджика володіє більш багатим смаком в порівнянні з традиційною з помідорів. Важливим моментом її приготування є використання м’
Амца – аджика абхазька
49 год 0 хв30194
Через м’ясорубку пропускається гострий перець, часник, кінза, кріп, петрушка і волоський горіх. Потім туди додається сіль, хмелі-сунелі і все перемішується.
Грузинська аджика з волоськими горіхами
1 год 15 хв151127
Через м’ясорубку пропускається гіркий перець, часник, волоські горіхи і кінза. Потім туди додається сушений коріандр, кондарі (чабер), оливкова олія
Гостра абхазька аджика без варіння
1 год 35 хв150119
Пекучий перець пропускається через м’ясорубку, потім до нього додається винний оцет, часник, розпечені на сковороді спеції, сіль і подрібнені волоські горіхи.
55 хв100132
Через м’ясорубку пропускається селера, кінза, петрушка, пекучий перець і часник. Потім все солиться, розкладається по банках і присипається зверху
Класичний рецепт абхазької аджики на зиму
1 год 20 хв100114
Через м’ясорубку пропускається пекучий перець, часник, кінза, базилік, петрушка і кріп. Потім туди додається коріандр, суміш перців, хмелі-сунелі і сіль.
0653
Аджика, приготовлена з кабачків на зиму, — смачна закуска з овочів, гарне доповнення до других страв. Виходить дуже смачною і в міру гострою, тому її можна не боячись.