Аджика — абхазо-грузинська гостра і ароматна приправа, найчастіше являє собою пастоподібну масу. Аджика має гострий смак червоного перцю, приємний аромат часнику і пряних трав. Слово “аджика” походить від абхазького, що в перекладі означає “сіль”.
Як приготувати аджику
Друге ім’я аджики “перцева сіль”, тобто багато солі, багато перцю. Історія виникнення аджики сягає своїм корінням в ті часи, коли сіль за ціною була прирівняна до вартості золота. Абхазькі пастухи брали сіль з собою на пасовища і використовували для підгодівлі худоби. Тварини, вживаючи сіль, відчували спрагу, їли більше корму, тим самим швидше набирали вагу. Для того, щоб зберегти сіль від грабіжників, пастухи додавали в неї пекучий перець. Отриманою сумішшю вони також приправляли свої страви, додаючи ще часник і пряні трави.
Рецептів аджики існує величезна кількість, проте класична аджика складається з червоного гіркого перцю, нейодованої солі, часнику і насіння коріандру. Зазвичай аджика червоного кольору, але крім цього, вона може бути виготовлена з зеленого перцю і мати відповідний колір. Ця приправа має напрочуд сильниі бактерицидні якості. Зберігається аджика досить тривалий час, так як сіль і перець є натуральними консервантами і перешкоджають розвитку мікроорганізмів. Аджика збільшує обмін речовин організму, покращує імунітет.
Існує безліч рецептів соусів, базою для яких є класична аджика. Продукт, в якому присутні додаткові інгредієнти, такі, як помідори, томатна паста, рослинна олія, болгарський перець, морква, цибуля, баклажани, безліч спецій та ін., є соусом на основі аджики. Також існує аджика, яку варять, консервують, і аджика, в якій змішують безліч інгредієнтів.
Виділити якийсь певний вид аджики не можна, це справа смаку кожного.
3 год 0 хв6
Айвар – це балканська ікра з м’якоті запечених перців та баклажанів. Вона відрізняється насиченим кольором, ароматом та смаком.
60 хв20
«Аджика» у перекладі означає «сіль», солі у складі дійсно багато, і часто аджика використовується як базова спеція, її додають замість солі та перцю. За повір’
35 хв1
Якщо ви любите гостреньке – цей рецепт для вас. Аджика з болгарського та гострого перцю з додаванням часнику – це найкраща приправа до різноманітних страв. Аджику ми готуватимемо...
2 год 45 хв2
Аджика — (груз. აჯიკა, абх. Аџика) мегрельська абхазька гостра та ароматна пастоподібна маса з червоного перцю, часнику, пряних трав (сушених та зелених) та солі. Класично беруть червоний гострий.
60 хв3
Аджика з зелених помідорів – це дуже смачна грузинська закуска. Її можна намазувати на бутерброди або додавати до гарячого. Вона виходить дуже смачною та пікантною. І зробить апетитніше...
60 хв2
Аджика з двох видів перцю та слив з часником готується класичним способом: перекрутити в м’ясорубці, поварити та закатати. Нічого складного, а за смаком така аджика помітно відрізняється від.
1 год 20 хв3
Аджика прийшла до нас з Абхазії, де є традиційною пікантною гострою приправою до різних страв. У нас ця закуска прижилася більше у більш м’яких та гармонійних за смаком...
24 год 0 хв2
Аджику можна готувати з такого, здавалося б, нехарактерного овоча, як буряк. Закуска виходить в міру гострою, солодкою і досить ситною, гармонійно поєднується зі стравами з червоного та білого.
1 год 30 хв3
Ця гостра та пікантна закуска дуже популярна. Вона готується без варіння, тому добре зберігає всі корисні речовини та смак. Її не просто їдять, а й на її основі...
3 год 0 хв3
Гостра, пряна аджика – ідеальна пара до червоного м’яса та різноманітних м’ясних страв. Приготування аджики на зиму не займає багато часу, за смаком вона вигідно відрізняється від покупної.
50 хв1
Гостра аджика з помідорів з червоним перцем – це пікантний і насичений за смаком соус, який послужить ідеальним доповненням до м’ясних страв. Щоб приготувати яскравий і апетитний продукт.
1 год 30 хв1
Аджика з помідорів з петрушкою порадує вас не тільки яскравим смаком, але і апетитним ароматом. Така заготовка точно нікого не залишить байдужим і не затримається довго на ваших...
40 хв6
Аджика із зелених помідорів і часнику відрізняється яскравим смаком, апетитним виглядом і соковитістю. Подавайте як доповнення до гарячих обідніх страв. Для нескладного приготування
1 год 20 хв1
Аджика з помідорів і часнику без оцту порадує вас цікавим смаком і своєю універсальністю. Готуйте з неї яскраві холодні закуски або подавайте до столу в якості соусу до...
2 год 30 хв1
Аджика з помідорів і яблук на зиму – це соус, який додає пікантності і соковитості будь-якому домашньому блюду. Якщо ви хочете спробувати новий і цікавий смак, то обов’язково...
1 год 20 хв1
Аджика з помідорів з морквою порадує вас насиченим смаком, апетитним зовнішнім виглядом і ароматом. Такий продукт точно урізноманітнює ваш домашній стіл. Подавайте як доповнення до м’
3 год 30 хв1
Аджика з болгарським перцем і часником відрізняється яскравим смаком і приємною гостротою, яка доповнить будь-яке гаряче блюдо. Готується такий продукт дуже легко і швидко, тому ви точно не.
40 хв1
Аджика з помідорів з хроном на зиму – це пікантне і насичене за смаком частування для вашого домашнього столу. Подавайте як доповнення до гарячих обідніх страв. Для простого...
55 хв1
Аджика з помідорів без варіння – це пікантний соус, який додасть яскравості і смаку будь-якому гарячому блюду. Сьогодні ми поділимося з вами рецептом аджики з помідорів, який не...
1 год 20 хв5
Аджика з помідорів з часником на зиму порадує вас яскравим смаком і апетитним ароматом. Такий продукт точно урізноманітнює ваш домашній стіл. Подавайте як доповнення до гарячих обідніх страв.