Аджика — абхазо-грузинська гостра і ароматна приправа, найчастіше являє собою пастоподібну масу. Аджика має гострий смак червоного перцю, приємний аромат часнику і пряних трав. Слово “аджика” походить від абхазького, що в перекладі означає “сіль”.

Як приготувати аджику

Друге ім’я аджики “перцева сіль”, тобто багато солі, багато перцю. Історія виникнення аджики сягає своїм корінням в ті часи, коли сіль за ціною була прирівняна до вартості золота. Абхазькі пастухи брали сіль з собою на пасовища і використовували для підгодівлі худоби. Тварини, вживаючи сіль, відчували спрагу, їли більше корму, тим самим швидше набирали вагу. Для того, щоб зберегти сіль від грабіжників, пастухи додавали в неї пекучий перець. Отриманою сумішшю вони також приправляли свої страви, додаючи ще часник і пряні трави.

Рецептів аджики існує величезна кількість, проте класична аджика складається з червоного гіркого перцю, нейодованої солі, часнику і насіння коріандру. Зазвичай аджика червоного кольору, але крім цього, вона може бути виготовлена з зеленого перцю і мати відповідний колір. Ця приправа має напрочуд сильниі бактерицидні якості. Зберігається аджика досить тривалий час, так як сіль і перець є натуральними консервантами і перешкоджають розвитку мікроорганізмів. Аджика збільшує обмін речовин організму, покращує імунітет.

Існує безліч рецептів соусів, базою для яких є класична аджика. Продукт, в якому присутні додаткові інгредієнти, такі, як помідори, томатна паста, рослинна олія, болгарський перець, морква, цибуля, баклажани, безліч спецій та ін., є соусом на основі аджики. Також існує аджика, яку варять, консервують, і аджика, в якій змішують безліч інгредієнтів.

Виділити якийсь певний вид аджики не можна, це справа смаку кожного.

1 год 10 хв10159
У цьому рецепті вам пропонується приготувати кабачкову аджику, подрібнивши цей овоч на м’ясорубці з великими гратами, щоб вид аджики був зернистим. Набір інгредієнтів класичний
Аджика з кабачків з томатною пастою і гострим перцем
3 год 20 хв40136
Кабачок хоча і сам по собі не має смаку, проте є хорошою основою для приготування аджики. У цьому рецепті вам пропонується її приготувати з додаванням томатної пасти, часнику...
Аджика з кабачків, моркви, помідорів і перцю
2 год 10 хв70152
Приготована за даним рецептом кабачкова аджика відрізняється від інших варіантів гострим смаком за рахунок більшої кількості гострого перцю. Ця приправа припаде до смаку більше чоловікам, так як вона.
2 год 0 хв30186
Кабачки завжди радують господарів хорошим урожаєм, і як варіант заготовки їх на зиму, є кабачкова аджика, адже для неї підходить цей овоч «зрілого віку». Аджика без оцту вимоглива...
2 год 40 хв40204
Додавання до кабачкової аджики яблук робить цю приправу не гостро-пекучою, а кисло-солодким соусом, який добре підійде і до шашлику, і до будь-яких м’ясних або рибних страв.
аджика з кабачків з часником на зиму
1 год 40 хв30163
Аджика з кабачків з часником є хорошою домашньою заготівлею і готується просто і швидко. До неї для особливого смаку і гостроти додаються тільки часник і трохи червоного перцю,...
Гостра аджика з кабачків з гірким перцем
2 год 40 хв50148
Традиційна аджика повинна бути гострою і її можна приготувати на основі кабачка з гірким перцем. Звичайно, це блюдо для любителів гострої кавказької їжі, і прихильники її є і...
Аджика з кабачків, болгарського перцю і помідорів
3 год 0 хв50258
Аджика з кабачків з додавання помідорів і болгарського перцю вважається класичним варіантом. Добірка і пропорція овочів в цьому рецепті дозволить вам приготувати соус з дивовижним смаком.
2 год 10 хв50147
У цьому рецепті вам пропонується в кабачковій аджиці помідори замінити томатною пастою, що спрощує процес приготування. Така аджика трохи схожа на ікру з кабачків, але смак інший і...
Гостра аджика з кабачків на зиму «Пальчики оближеш»
2 год 10 хв10147
Кабачкова аджика володіє більш багатим смаком в порівнянні з традиційною з помідорів. Важливим моментом її приготування є використання м’ясорубки, щоб овочі залишилися крупинками.
Амца – аджика абхазька
49 год 0 хв30219
Через м’ясорубку пропускається гострий перець, часник, кінза, кріп, петрушка і волоський горіх. Потім туди додається сіль, хмелі-сунелі і все перемішується. Отримана маса накривається
Грузинська аджика з волоськими горіхами
1 год 15 хв151149
Через м’ясорубку пропускається гіркий перець, часник, волоські горіхи і кінза. Потім туди додається сушений коріандр, кондарі (чабер), оливкова олія, білий винний оцет, сіль і
Гостра абхазька аджика без варіння
1 год 35 хв150138
Пекучий перець пропускається через м’ясорубку, потім до нього додається винний оцет, часник, розпечені на сковороді спеції, сіль і подрібнені волоські горіхи.
55 хв100153
Через м’ясорубку пропускається селера, кінза, петрушка, пекучий перець і часник. Потім все солиться, розкладається по банках і присипається зверху чорним меленим перцем.
Класичний рецепт абхазької аджики на зиму
1 год 20 хв100135
Через м’ясорубку пропускається пекучий перець, часник, кінза, базилік, петрушка і кріп. Потім туди додається коріандр, суміш перців, хмелі-сунелі і сіль. Все добре перемішується
0676
Аджика, приготовлена з кабачків на зиму, — смачна закуска з овочів, гарне доповнення до других страв. Виходить дуже смачною і в міру гострою, тому її можна не боячись...