Човлент із яловичиною по-закарпатськи

Човлент із яловичиною по-закарпатськи

Човлент — традиційна єврейська страва, яку було прийнято готувати на шабат. Як відомо, Тора наказує заборону роботи в сьомий день тижня в іудаїзмі. Тому раніше по суботах євреї їли човлен з яловичиною або ж з куркою.

Готували страву ще у п’ятницю. Квасолю та перловку викладали в горщики. До цих інгредієнтів додавали м’ясо та овочі, а потім відправляли в піч на всю ніч. Після повернення з синагоги вранці господарі могли насолодитися вже повністю готовою ароматною стравою.

Як приготувати човент з яловичиною

Наразі човлент — повсякденна їжа та мешканців Закарпаття. Вміє готувати цю страву практично кожна українська родина, яка мешкає у тій місцевості. У зв’язку з тим, що раніше на Закарпатті було дуже багато євреїв, відбувся культурний обмін. Тому тепер жителі цього мальовничого краю регулярно готують човлент, але зі своїми внесеними корективами.

Інгредієнти
Порції: +2
Кроки
40 хвДрук
  • Хорошо промиваємо квасолю. Заливаємо її водою та залишаємо на ніч. Потім відварюємо до м’якості.
  • Перловку заливаємо окропом. Варимо протягом 15 хвилин.
  • Очищаємо овочі. Цибулю нарізаємо кубиками, а моркву натираємо на тертці. Обсмажуємо овочі на розігрітій сковороді зі олією.
  • Додаємо до моркви та цибулі томатну пасту та аджику. Добре перемішуємо.
  • Нарізаємо яловичину невеликими кубиками. Обсмажуємо її на олії до готовності, додаючи сіль і чорний мелений перець.
  • Беремо горщики для запікання і викладаємо в них перловку, квасолю, яловичину та обсмажені овочі. При необхідності додаємо ще сіль та перець. Заливаємо все бульйоном.
  • Дрібно нарізаємо петрушку і пропускаємо через прес часник. Додаємо їх до решти інгредієнтів. Накриваємо горщики кришками та відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 15 хвилин.

Справжня білкова бомба готова! Подавайте її до столу прямо в горщиках. Так у гостей буде можливість самостійно зняти кришечку та почути незрівнянний аромат, який миттєво розлетиться по всьому будинку.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 2 оцінки, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь