Холодець, приготований за цим рецептом, виходить ну дуже смачним, ситним і ароматним! Готувати його зовсім не складно, але часу буде потрібно досить багато. Спробуйте приготувати цей чудовий домашній холодець зі свинячих ніжок і яловичини. Ви не пошкодуєте!
Інгредієнти
Порції: –+
- Яловичина 1.4 кг.
- Свинячі ноги 1 кг.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Морква 1 шт.
- Сіль за смаком
- Вода 3 л.
- Лист лавровий 5 шт.
- Перець духмяний 8 горошин
- Часник 8 зубчиків
- Перець чорний мелений за смаком
Кроки
- Яловичину добре промийте під холодною проточною водою, покладіть у велику каструлю і залийте водою. Залиште м’ясо і ніжки в воді на ніч (приберіть в холодильник), за цей час з нього зійде вся кров, яка могла б зробити бульйон каламутним. Вранці знову промийте м’ясо і ніжки. М’ясо, якщо потрібно, наріжте на більш дрібні шматочки (так воно швидше провариться).
- Знову залийте м’ясо холодною водою (в рецепті вказано приблизна її кількість, головне, щоб м’ясо було повністю покрито). Поставте каструлю з яловичиною на вогонь і дочекайтеся, поки вода закипить. Обов’язково зніміть піну, яка утворюється на поверхні. Після закипання, виставте вогонь на самий мінімум (бульйон повинен ледве іноді «побулькувати») і дайте м’ясу проваритися не менше 4 годин. Ні в якому разі не включайте сильний вогонь – бульйон вийде каламутним, а готовий холодець – негарним. У процесі варіння на поверхню води буде спливати жир і трохи піни – обов’язково все прибирайте.
- Поки вариться яловичина, підготуйте моркву і ріпчасту цибулю. Їх потрібно очистити і промити в холодній воді.
- Коли м’ясо провариться в бульйоні вказану кількість часу, додайте в каструлю очищені моркву і цибулю. Посоліть за смаком. Проваріть овочі в м’ясному бульйоні ще близько 2-2,5 годин.
- Ближче до кінця варіння додайте в бульйон 2 види перцю і лавровий лист. Нехай спеції в бульйоні покиплять хвилин 20.
- Часник очистіть від лушпиння і пропустіть через прес прямо в киплячий бульйон. Зробити це потрібно буквально за кілька хвилин до закінчення варіння, щоб бульйон придбав яскравий смак і аромат.
- Вимкніть плиту і дуже обережно дістаньте з киплячого бульйону м’ясо і свинячі ніжки. Їх потрібно остудити до комфортної температури, коли м’ясо можна безболісно взяти в руки, щоб відокремити м’ясо від кісточок.
- Бульйон також акуратно, щоб не обпектися, процідіть через складену в 3-4 шари марлю. Остудіть до кімнатної температури.
- З’єднайте разом розібране на волокна м’ясо яловичини, а також м’якоть зі свинячих ніжок, яку потрібно дрібно нарізати. Розкладіть м’ясо по заздалегідь підготовленим формах.
- З вареної моркви зробіть симпатичні різьблені фігурки (квіточки, зірочки) і розкладіть поверх м’яса.
- Залийте формочки доверху остиглим бульйоном і відправте на ніч в холодильник, не забувши попередньо вкрити форми харчовою плівкою.
Перед подачею на стіл акуратно дістаньте холодець, перевернувши форму.
Приємного вам апетиту!