Гзик: сирна намазка із зеленою цибулею по-польськи

Я виросла в Прибалтиці, і мої перші подорожі були галопом по Європах транзитом через Польщу. Виїжджали з Риги ми рано вранці. На час ранньої вечері в тому чи іншому готелі нас вже чекав накритий стіл. Після цілого дня в дорозі всі з захватом заковтували картопляні галушки, свинячі відбивні або журек. А мені найсмачніше на світі здавалися запечена картопля і сирна намазка.

Гзик – це проста сирна намазка родом з Великопольського воєводства в Польщі. Традиційно її подають до відварної або запеченої картоплі. У Польщі це блюдо називається пири з гзиком. На Познанському діалекті пири – це картопля, яку готують цілою в мундирі. Все дуже просто і звично, але нестерпно смачно. Раджу спробувати і вам!

Інгредієнти
Порції: +9
Кроки
40 хвДрук
  • Ретельно промийте картоплю. Чистити її не потрібно.
  • Перекладіть чисту картоплю у велику каструлю і залийте водою, щоб вона повністю покрила її. Додайте чайну ложку солі. Варіть картоплю під кришкою до готовності.
  • Варену картоплю в мундирі викладіть на дошку, щоб вона висохла і охолола.
  • Приступите до приготування гзика. З’єднайте сир, сметану, нарізану зелену цибулю в мисці. Додайте щіпку цукру, одну чайну ложку солі і 1/4 чайної ложки меленого перцю. Вимісити виделкою до отримання однорідної маси.
  • Варену картоплю розріжте навпіл і на кожну половинку викладіть сирну масу. За бажанням, гзик можна прикрасити зеленню і посипати свіжомеленим перцем. Блюдо подавайте холодним.

Цей рецепт дуже універсальний. Смак гзика можна збагатити, додавши подрібнений зубчик часнику або дрібно нарізану редиску. Також можна доповнити блюдо звареними круто і розім’ятими виделкою яйцями. Замість сметани можна використовувати натуральний йогурт без добавок або навіть молоко. Дайте волю фантазії і натхненню. Приємного апетиту!

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 1 оцінка, середнє 3 з 5 )
Залишити відповідь