Не одним пшеничним борошном єдині! Майже у всіх кухнях світу зустрічається картопляний хліб. У Німеччині при його приготуванні використовують житнє борошно, в Ірландії — вівсяне. Фіни люблять додавати до нього розмарин, а в Італії хліб з картоплею готують вже не одну сотню років.
Картопляна випічка має ряд переваг: відрізняється рум’яною скоринкою, ніжною (навіть трохи вологою) м’якоттю, а також густим ароматом. Після приготування буханки з додаванням картоплі будинок пахне! Немає нічого кращого для створення затишку. Ділимося з вами простим, але від цього ще більш вдалим рецептом.
- Картопля 250 гр.
- Вода 300 мл.
- Кмин 1 ч. л.
- Дріжджі 20 гр.
- Борошно пшеничне 500 гр.
- Сіль 2 ч. л.
- Фенхель ½ ч. л.
- Цукор-пісок ½ ч. л.
- Приготуйте опару. Змішайте 100 г теплої води з дріжджами і додайте 100 г борошна. Перемішайте і залиште на 8 годин при кімнатній температурі, накривши плівкою. Цей пункт можна пропустити, але тільки так ви отримаєте по-справжньому пишне тісто.
- Картоплю відваріть і натріть на тертці (або роздушіть в пюре).
- Фенхель і кмин розітріть в пряний порошок, додайте борошно, що залишилося, сіль, картоплю і воду. Отримане тісто накрийте і залиште в теплі на годину.
- Викладіть тісто в змащену форму і випікайте при 200 градусах в розігрітій духовці 15 хвилин. Потім змастіть верх підсоленою водою (1 ч. л. на 50 мл) і випікайте ще 30. Повторіть ще раз і випікайте останні 15 хвилин.
Як ми вже говорили, розмарин буде не зайвим. Пропорції борошна і картоплі можна міняти, але якщо пюре буде переважати, тісто вийде занадто важким. Майже будь-який хліб буде смачніше на живій заквасці! Але це зовсім не обов’язкова умова. Спробуйте приготувати його один раз і ви зрозумієте, наскільки це просто.