Це простий та універсальний рецепт соусу для піци зі свіжих томатів. Помідори найкраще взяти сорту Сан Марцано або інші сливоподібні, тому що в них більше м’якоті та нижче кислотність. Але можна використовувати й інші помідори, тільки вибирайте стиглі, щільні та м’ясисті, не надто рідкі. Якщо ви готуєте соус для піци з помідорів Сан Марцано, цукор додавати не потрібно. Цукор потрібен лише для інших сортів помідорів для нейтралізації зайвої кислотності. Томатне пюре додається в соус для піци за бажанням, якщо ви хочете отримати густішу консистенцію і більш червоний колір соусу. Тільки не замінюйте томатне пюре на томатну пасту чи кетчуп, це «вб’є» смак соусу.
- Помідор 800 гр.
- Цибуля ріпчаста ½ шт.
- Часник 2 зубчики
- Томатне пюре (за бажанням) 3 ст. л.
- Олія оливкова 2 ст. л.
- Лавровий лист 1 шт.
- Сушений орегано 2 ст. л.
- Цукор-пісок 2 ч. л.
- Сіль за смаком
- Базилік свіжий кілька гілочок
- У сковороду налити оливкову олію, додати дрібно нарізану цибулю та дрібку солі.
- Смажити на повільному вогні протягом 12-15 хвилин або до прозорості цибулі.
- Додати дрібно подрібнений часник і смажити ще хвилину.
- Додати крупно нарізані помідори, томатне пюре, лавровий лист, цукор та орегано. Довести до кипіння, зменшити вогонь і тушкувати без кришки на повільному вогні протягом 30-35 хвилин або до зменшення обсягу приблизно вдвічі. Після цього вимкнути вогонь та видалити лавровий лист.
- Для отримання більш однорідної текстури, подрібнити соус у блендері. Якщо ви бажаєте більш текстурний соус для піци, залиште його як є.
- Додати подрібнене листя базиліка і перемішати.
Отриманого соусу для піци вистачить приблизно 4 великі піци.
Такий соус для піци добре зберігається в холодильнику протягом 1 тижня. Також можна заморозити соус для піци, переклавши його у контейнер. У морозильнику соус для піци може зберігатися протягом трьох місяців. Перед використанням заморожений соус для піци необхідно розморозити до кімнатної температури.