Вітаю, друзі!
Цей рецепт – один із варіантів квашення капусти по-грузинськи. Ще її називають – пелюстка. Є монастирський рецепт такої капусти, але про нього якось іншим разом.
Капуста заквашується з буряком та морквою без цукру. Солодкою її роблять солодкі овочі, тому морква та буряк (бажано) мають бути солодких сортів.
За цією рецептурою виходить кілька невеликих баночок капусти.
Інгредієнти
Порції: –+
- Капуста білокачанна 500 гр.
- Морква 1 шт.
- Буряк 1 шт.
- Сіль 1 ст. л.
- Кмин ½ ч. л.
- Коріандр (зерна) ½ ч. л.
- Вода ½ ст.
Кроки
- З капусти зніміть верхні пожухлі листки, розріжте качан на чотири частини, виріжте качан. Капуста наріжте великими квадратами або прямокутниками, покладіть у велику миску для квашення.
- Моркву натріть моркву на звичайній або на корейській тертці. Покладіть її в капусту.
- Буряк очистіть і натеріть на тертці як моркву. Відправте до капусти та моркви.
- В овочі всипте сіль. Перемішайте овочі руками, щоб сіль добре розподілилася серед овочів та виступив сік.
- Утрамбуйте овочі в мисці, покладіть вантаж зверху і залиште при кімнатній температурі для квашення. Процеси бродіння запускаються при температурі не нижче 18-20 градусів, а найкраще бродіння відбувається за 24-25°С. Протримайте капусту у мисці 1 добу. Проколюйте капусту щонайменше 1 раз на добу.
- Через добу, коли овочі пустять сік, пересипте їх товченим кмином та зернами коріандру та помістіть у скляні банки.
- Овочі укладайте в банки з натиском, залийте в банки сік, що виділився за добу. Якщо не вистачило покрити капусту з бурякою рідиною, влийте звичайну чисту воду кімнатної температури. Накрийте банки кришкою (нещільно для доступу повітря) або відрізом марлі, потім залиште для подальшого бродіння при кімнатній температурі.
- Залежно від температури бродіння триватиме приблизно від 3 до 7 днів. Ознаками остаточного сквашування стануть поява каламутного розсолу та кислоти. Іноді проколюйте капусту і випускайте вуглекислий газ. Якщо не робити чи робити рідко, капуста стане гіркою. Капуста повинна придбати всі смакові якості звичайної квашеної капусти.
- Готову капусту приберіть у холодильник або інше відповідне прохолодне місце.
При подачі на стіл у неї можна порізати зелену цибулю або червону салатну цибулю, заправити рослинною олією, посипати пелюстку зеленню.