Лютениця (Lutenitsa) – традиційне блюдо болгарської кухні. Лютениця являє собою соус, приготований з болгарського перцю та томатів, часто з додаванням баклажану, часнику, моркви, цибулі та різних спецій.
Лютеницю в Болгарії знає кожен. Її подають як соус до м’яса, картоплі, рису або пасти або як намазку на хліб разом з тертим сиром. Також лютениця використовується для приготування традиційного болгарського салату із вареної квасолі з цибулею. Кожна сім’я має свій фірмовий рецепт лютениці.
Нижче ми наводимо традиційний болгарський рецепт лютениці. Із зазначеної кількості інгредієнтів має вийти приблизно 5 банок по 500 мл.
Інгредієнти
Порції: –+
- Перець солодкий 1 кг.
- Помідор (сливоподібний) 1.5 кг.
- Баклажан 1 шт.
- Часник 1-2 зубці
- Рослинна олія 2-3 ст. л.
- Оцет столовий 9% 1 ст. л.
- Цукор-пісок 1 ст. л.
- Сіль ⅔ ч. л.
Кроки
- Перці вимити і розкласти на деку.
- Запікати в попередньо розігрітій до 200°С духовці до чорних підпалин, приблизно протягом півгодини.
- Помідори вимити, видалити місце кріплення плодоніжки. Розрізати кожен помідор на кілька частин.
- Перекласти помідори нарізані в сито і залишити на 5-10 хвилин, щоб скла зайва рідина.
- Помідори подрібнити у блендері до отримання однорідної маси та перекласти у велику миску.
- Запечені перці очистити від шкірки, відразу після запікання вона повинна легко відходити від м’якоті. Для легшого очищення можна перекласти гарячі перці у поліетиленовий пакет, зав’язати та залишити на пару хвилин.
- Розрізати перці на дві частини, видалити плодоніжки та насіння. Перці перекласти в сито, щоб скла зайва рідина, а потім подрібнити в блендері однорідну масу. Перекласти в окрему миску.
- аклажан обгорнути алюмінієвою фольгою і запекти в духовці при 200°С протягом 30 хвилин. Також можна запекти баклажани на грилі або на відкритому вогні.
- Після цього зрізати плодоніжку, очистити від шкірки та подрібнити у блендері. Перекласти в окрему миску.
- Часник розтерти в ступці або подрібнити в блендері і додати миску з помідорами.
- Туди ж додати цукор, сіль, олію та оцет. Перемішати.
- Додати баклажани і перці і ще раз добре перемішати.
- Спробувати лютеницю на сіль і за необхідності додати ще сіль до смаку.
- Готову лютеницю можна зберігати протягом 7-10 днів у холодильнику.
- Також можна лютеницю законсервувати на зиму. Для цього потрібно розлити лютеницю по стерилізованих банках, залишаючи зверху трохи порожнього місця та щільно закрутити кришками.
- У широку каструлю поставити банки і налити воду те щоб банки були повністю покриті водою. Довести до кипіння, потім кип’ятити протягом 15-20 хвилин. Після цього витягнути банки та ще раз ретельно затягнути кришки, поки вони гарячі. Перевернути банки з лютеницею догори дном і залишити остигати.
Зберігати лютеницю у темному, прохолодному місці.