Лютениця (Lutenitsa) – традиційний болгарський соус

Лютениця (Lutenitsa) – традиційне блюдо болгарської кухні. Лютениця являє собою соус, приготований з болгарського перцю та томатів, часто з додаванням баклажану, часнику, моркви, цибулі та різних спецій.

Лютеницю в Болгарії знає кожен. Її подають як соус до м’яса, картоплі, рису або пасти або як намазку на хліб разом з тертим сиром. Також лютениця використовується для приготування традиційного болгарського салату із вареної квасолі з цибулею. Кожна сім’я має свій фірмовий рецепт лютениці.

Нижче ми наводимо традиційний болгарський рецепт лютениці. Із зазначеної кількості інгредієнтів має вийти приблизно 5 банок по 500 мл.

Інгредієнти
Порції: +5
Кроки
60 хвДрук
  • Перці вимити і розкласти на деку.
  • Запікати в попередньо розігрітій до 200°С духовці до чорних підпалин, приблизно протягом півгодини.
  • Помідори вимити, видалити місце кріплення плодоніжки. Розрізати кожен помідор на кілька частин.
  • Перекласти помідори нарізані в сито і залишити на 5-10 хвилин, щоб скла зайва рідина.
  • Помідори подрібнити у блендері до отримання однорідної маси та перекласти у велику миску.
  • Запечені перці очистити від шкірки, відразу після запікання вона повинна легко відходити від м’якоті. Для легшого очищення можна перекласти гарячі перці у поліетиленовий пакет, зав’язати та залишити на пару хвилин.
  • Розрізати перці на дві частини, видалити плодоніжки та насіння. Перці перекласти в сито, щоб скла зайва рідина, а потім подрібнити в блендері однорідну масу. Перекласти в окрему миску.
  • аклажан обгорнути алюмінієвою фольгою і запекти в духовці при 200°С протягом 30 хвилин. Також можна запекти баклажани на грилі або на відкритому вогні.
  • Після цього зрізати плодоніжку, очистити від шкірки та подрібнити у блендері. Перекласти в окрему миску.
  • Часник розтерти в ступці або подрібнити в блендері і додати миску з помідорами.
  • Туди ж додати цукор, сіль, олію та оцет. Перемішати.
  • Додати баклажани і перці і ще раз добре перемішати.
  • Спробувати лютеницю на сіль і за необхідності додати ще сіль до смаку.
  • Готову лютеницю можна зберігати протягом 7-10 днів у холодильнику.
  • Також можна лютеницю законсервувати на зиму. Для цього потрібно розлити лютеницю по стерилізованих банках, залишаючи зверху трохи порожнього місця та щільно закрутити кришками.
  • У широку каструлю поставити банки і налити воду те щоб банки були повністю покриті водою. Довести до кипіння, потім кип’ятити протягом 15-20 хвилин. Після цього витягнути банки та ще раз ретельно затягнути кришки, поки вони гарячі. Перевернути банки з лютеницею догори дном і залишити остигати.

Зберігати лютеницю у темному, прохолодному місці.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь