Калорійність на 100 грам (кбжу):
1.2 г.
Білки
0.1 г.
Жири
4.5 г.
Вуглеводи
24
ккал

Баклажани є цінними джерелами білка і активно використовуються в кулінарії. На Сході їх називають”овочами довголіття” – завдяки високому рівню солей калію, які благотворно впливають на роботу серця, судин і ваги (в 100 г всього 24 ккал).

Що приготувати з баклажанами

Перед приготуванням баклажанів їх рекомендується вимочувати. Робиться це для того, щоб під час готування баклажан не ввібрав в себе занадто багато олії. Крім того, смак баклажана стає більш приємним через те, що з нього виходить гіркота.

Баклажани активно використовуються в кулінарії різних країн світу. Їх смажать, нарізаючи кружечками, тушкують в поєднанні з іншими овочами або рагу, запікають, готують на грилі. Баклажани можна фарширувати, використовуючи різноманітні начинки з м’яса, грибів, овочів, круп. При цьому фарширувати можна цілком, видаляючи всю м’якоть, або частково – просто додати трохи начинки, зробивши невеликий розріз. Подавати фаршировані баклажани можна з олією, сметаною, а також з різноманітними соусами – томатним, сметанним, молочним.

Також баклажани активно використовують для приготування салатів і ікри. Є й особливі рецепти з цього овоча, наприклад, що став популярним завдяки однойменному мультфільму рататуй або гострі баклажанні закуски.

Баклажани активно закочують на зиму, щоб не розлучатися з улюбленим смаком весь рік. Наприклад, роблять баклажани з перцем.

Гаряча закуска з баклажанів, запечених в духовці
1 год 10 хв4056
Закуска родом з Італії – запечені баклажани з молодим пармезаном і соковитими томатами. Приготувати таку страву можна в домашніх умовах без витрати безлічі зусиль і часу.
1 год 20 хв4179
Прекрасна закуска для літніх пікніків з шашликами – закуска, приготована з сезонних стиглих овочів. Готувати дане блюдо рекомендується саме з домашніх
30 хв41113
Баклажани – дуже універсальний овоч, з якого роблять і ікру, і рулетики і консервацію. Але зараз ми зупинимося на оригінальній закусці “
закуска з баклажанів і кабачків
1 год 15 хв6085
Пікантна, але в той же час проста і «швидка» закуска з сезонних овочів, а саме кабачків і баклажанів, відмінно поєднується з різними гарнірами і м’
40 хв4082
Ефектна і оригінальна закуска, приготована з овочів, з легкістю може прикрасити стіл своєю незвичайною подачею. В даному рецепті можна використовувати
акуска з баклажанів з помідорами і часником
50 хв80103
Класична грузинська закуска, на приготування якої піде не більше півгодини, проте результатом ви точно будете задоволені! Баклажани і помідори, болгарський
Рис по-китайськи з куркою, овочами і соусом теріякі
1 год 20 хв20117
На сковороді обсмажується маринована в соєвому соусі курка. Окремо смажиться болгарський перець з цибулею, баклажаном, стручковою квасолею і часником в
овочі з картоплею в духовці
1 год 15 хв60445
Овочі, запечені в духовці з картоплею – блюдо, яке може приготувати навіть починаюча господиня. Таке блюдо може бути подано на стіл як самостійну пісну
овочі гриль в духовці
60 хв50138
Смачні з легким ароматом диму овочі на грилі – це чудове блюдо для пікніка і сімейних посиденьок на природі. Однак і вдома можна запекти овочі на грилі.
2 год 15 хв40147
Запікання овочів в духовці у фользі дозволить приготувати їх не пересушуючи. Овочі виходять ароматними, соковитими і дуже смачними.
60 хв80113
В якості начинки для рулетиків з баклажанів нерідко використовують інші овочі – томати, цибулю, часник або моркву. Виходить поживна і легка закуска, яку
1 год 25 хв60118
Рулетики, приготовані за цим рецептом, призначені для тих, хто не вважає блюдо без м’яса повноцінним. Спеції-коріандр, лавровий лист і часник – додають
2 год 15 хв40140
Під час приготування рулетиків з баклажанів на сковороді можна не переборщувати з кількістю олії: обсмажені скибочки овочів розм’якшуються швидко
50 хв60156
Приготовані за даним рецептом баклажанні рулетики мають приємну гостринку, добре підходять в якості закуски до алкогольних напоїв, тому їх рекомендується
50 хв80129
У начинку за цим рецептом додають моркву, і блюдо набуває літню свіжість, а також користь. При підготовці баклажанів їх умочують в борошні і тільки після
Рулетики з баклажанів з плавленим сиром і часником
1 год 10 хв60179
Легкий і швидкий рецепт приготування баклажанних рулетиків з сирною начинкою. Плавлений сир робить блюдо більш ніжним, але важливо загортати начинку в
Рулети з баклажанів з майонезом, сиром і часником
60 хв6071
У начинку за цим рецептом крім звичного твердого сиру і часнику кладуть дрібно порубане відварене куряче яйце. Блюдо стає більш ситним. Щоб поліпшити смак
45 хв8089
Оригінальний рецепт рулетиків з баклажанів, в начинку яких додають свіжі помідори і сир фета. Для цієї страви краще вибирати соковиті м’
рулетики з баклажанів з помідорами, сиром і часником
60 хв30117
Баклажани добре поєднуються з томатами: блюдо виходить по-літньому свіжим і ароматним. Насиченість смаку можна регулювати кількістю часнику в майонезно-сирному
40 хв80117
У Грузії рулетики з баклажанів – популярна страва, в яку кладуть волоський горіх, і свіжу кінзу. Блюдо відразу стає більш пікантним і набуває оригінальний смак.