Бакинські мутакі – це звичайні рогалики (або майже звичайні), які обов’язково припадуть вам до смаку… Мутакі – страва азербайджанської кухні. Фактично це звичайні рогалики. Прошерстивши інтернет, зрозуміла, що є бакинські мутки та шемахінські. Той рецепт, що припав мені до душі – бакинські мутки. Їх готують як дріжджовими, і на звичайному тісті. Тісто в даному рецепті виходить шаруватим, невагомим, ніби його немає, а слоює начинка: її багато, вона смачна та солодка!
Процес приготування
В оригіналі пропонувалося в начинку додати 1 склянку цукру. Я, звичайно, ласун, але не настільки, щоб злипалися деякі частини тіла Тому цукру я додала трохи менше, ніж склянку.
Борошно. Його в рецепті було 3 склянки. Але мені знадобилося трохи більше двох склянок, інакше тісто було б дубовим. Все знову ж таки залежатиме від його вологості та жирності сметани.
- Борошно пшеничне 2.5 ст.
- Сметана 20% 200 гр.
- Масло вершкове 180 гр.
- Яєчні жовтки 2 шт.
- Сіль 1 щіпка
- Начинка:
- Волоський горіх 200 гр.
- Цукор-пісок 1 ст.
- Яєчні білки 2 шт.
- Кардамон мелений 1 щіпка
- Отже, підготуємо продукти за списком.
- Охолоджене вершкове масло наріжемо дрібними кубиками і розтираємо з борошном та сіллю. Я це роблю у кухонному комбайні. Якщо ви розтиратимете руками, то робити це треба дуже швидко, щоб масло не встигло розтанути від тепла рук. А масло все ж таки краще натерти на великій тертці.
- В масляно-борошняну суміш додамо 2 жовтки і сметану.
- … і перетворюємо все це на таке ось тісто. Воно, як бачите, комкувате.
- Збираємо його в кулю. Знову ж таки, діємо швидко. Викладаємо кулю в пакет і забираємо в холодильник на 1 годину.
- А поки що підготуємо начинку. Горіхи перемелюємо у блендері.
- Змішуємо горіхи, цукор, білки та кардамон. Вийде ось така кашка.
- Через годину виймаємо тісто із холодильника, ділимо його на 4 частини. Одну частину розкочуємо в коло (решта – в пакет і в холодильник), викладаємо начинку і загортаємо мутакі. Працюємо швидко.
- Викладаємо мутакі на лист, застелений пергаментом. Випікаємо у розігрітій до 200 градусів духовці 20-30 хвилин.
- Готові бакинські мутки остуджуємо на ґратах. За бажання можна присипати цукровою пудрою.
Приємного чаювання!