Долма – здорове збалансоване блюдо, яке можна подати на обід або вечерю. В піст замість м’яса можна готувати начинку з овочів, бобових, горіхів або грибів, виходить не менш смачно і ситно.
Інгредієнти
Порції: –+
- Листя винограду 60 шт.
- Рис білий 250 гр.
- Помідор 2 шт.
- Гриби 200 гр.
- Волоський горіх 100 гр.
- Чабер сушений 1 ч. л.
- Перець чорний мелений за смаком
- Сіль за смаком
- Вода 400 мл.
- Рослинна олія 50 мл.
Кроки
- Виноградне листя помийте, залийте окропом на 10 хвилин, потім відкиньте на друшляк.
- Ріпчасту цибулю і гриби наріжте дрібними кубиками.
- Помідори обшпарте окропом, зніміть шкірку і дрібно наріжте.
- Волоські горіхи порубати ножем.
- Рис промийте і відваріть до напівготовності.
- На сковороду влийте рослинну олію, спочатку обсмажте ріпчасту цибулю до прозорості. Потім додайте гриби і продовжуйте смажити 2-3 хвилини. Далі викладіть на сковороду горіхи і помідори, тушкуйте пару хвилин. в останню чергу додайте рис і варіть, поки він не вбере всю вологу. В кінці додайте сіль і спеції, перемішайте. Перекладіть начинку в миску і остудіть її.
- На виноградне листя викладайте невеликі порції начинки і загортайте щільні рулети.
- У каструлю з товстим дном влийте трохи рослинної олії, викладіть долму щільним шаром.
- У каструлю влийте воду і притисніть долму тарілкою, щоб виноградне листя в процесі варіння не розгорнулося.
- Доведіть воду до кипіння, потім зменшіть вогонь до мінімуму і варіть 60 хвилин. По закінчення цього часу вимкніть вогонь і дайте страві настоятися.
Пісну долму можна подавати в гарячому і охолодженому вигляді.