Що може бути смачніше і ситніше ніжного холодцю з такого чудового і корисного м’яса як яловичина? Блюдо виходить настільки смачним, що ви захочете готувати його знову і знову.
Інгредієнти
Порції: –+
- Яловичина з кісткою 2 кг.
- Цибуля ріпчаста 4 шт.
- Морква 1 шт.
- Вода 3.5 л.
- Сіль за смаком
- Лавровий лист 4 шт.
- Часник 6 зубців
- Перець чорний горошок 6 шт.
Кроки
- Ретельно вимийте яловичину і покладіть в каструлю (краще брати велику, об’ємом не менше 5 л), залийте м’ясо холодною водою і доведіть вміст каструлі до кипіння. Коли вода закипить, злийте воду і піну, що утворилася. Промийте м’ясо і каструлю, а потім залийте 3,5 літрами води. Поставте каструлю на сильний вогонь.
- Ріпчасту цибулю і часник потрібно позбавити від лушпиння, а потім сполоснути під холодною водою.
- Коли вода в каструлі закипить, зніміть піну, що утворилася, і посоліть бульйон. Вогонь зменшіть до мінімуму (вода повинна ледве помітно побулькувати). Додайте в бульйон до яловичини цибулю і зубчики часнику (цілком). Прикрийте каструлю кришкою і дайте м’ясу проваритися близько 4,5-5 годин.
- Морквину почистіть, і промийте від залишків землі під проточною водою. Наріжте на шматочки, товщиною близько 0,5 сантиметра і додайте в бульйон після закінчення 5 годин кипіння на повільному вогні. Цибулю і часник на цьому етапі потрібно буде видалити з бульйону, вони нам більше не знадобляться. Крім моркви, в каструлю з киплячим бульйоном потрібно покласти 4 лаврових листки і 5 горошин чорного перцю. Знову прикрийте каструлю кришкою і проваріть м’ясо в бульйоні зі спеціями близько години.
- Акуратно дістаньте м’ясо з каструлі і дайте йому охолонути до такої температури, щоб його було не боляче брати в руки. Відокремте м’ясо від кісточки і дрібно наріжте.
- Бульйон процідіть спочатку через сито, а потім через марлю, складену в кілька шарів.
- З вареної моркви виріжте квіточки або зірочки і також рівномірно розкладіть по формах. Залийте м’ясо з морквою процідженим прозорим бульйоном і дайте страві повністю охолонути.
- Після того, як холодець стане кімнатної температури, накрийте форми кришками (якщо у вас їх немає, то – харчовою плівкою) і приберіть на ніч в холодильник.
Перед подачею на стіл, акуратно дістаньте холодець з форм.