Цей рецепт можна віднести до воістину бюджетного рецепту: курка сама по собі є недорогим м’ясом, а вже курячі лапки і поготів. Але дешевизна страви ніяк не позначається на його чудовому смаку. Такий холодець буде мати гарний вигляд як на сімейному обіді, так і на святковому столі.
Інгредієнти
Порції: –+
- Курка (тушка) 1 кг.
- Курячі лапки 900 гр.
- Вода 2 л.
- Морква 2 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 головка
- Лист лавровий 2 шт.
- Сіль за смаком
- Перець чорний горошок 4 шт.
- Петрушка для прикаси
Кроки
- Перш ніж приступити до готування холодцю з курячих лапок, потрібно ці самі лапки вимити і залити окропом хвилин на 10. Це потрібно для того, щоб шкіра на лапках розпарилася і легко зчистилася. Після того, як лапки як слід, розпаряться, очистіть їх (зніміть шкіру і зріжте на пальцях те місце, де був ніготь).
- Половину курячої туші (якщо вона занадто велика, то розріжте курку на 2-3 частини) промийте під проточною водою і покладіть у велику каструлю. Туди ж додайте підготовлені курячі лапки.
- Головку ріпчастої цибулі очистіть, і сполосніть під проточною водою. Точно так же поступіть з морквою: почистіть і сполосніть. Покладіть підготовлені овочі в каструлю з м’ясом і залийте холодною водою. У рецепті вказано приблизну кількість води, яка буде змінюватися залежно від розміру курки та каструлі. Орієнтуйтеся на той факт, що вода повинна покрити м’ясо висотою на 1-2 пальця.
- Поставте каструлю з куркою та овочами на сильний вогонь і почекайте, поки вода в каструлі закипить. В процесі закипання не забувайте знімати піну, яка природно буде з’являтися на поверхні. Коли вода закипить, зменшіть вогонь практично до мінімуму (щоб вода лише трохи побулькувала) і проваріть бульйон не менше 3 годин.
- Другу морквину відваріть в окремій каструльці до готовності, остудіть, очистіть і фігурно наріжте.
- Через 3 години акуратно дістаньте курку з бульйону і покладіть на тарілку остигати.
- У каструлю з киплячим бульйоном покладіть 2 лаврових листа і 4 горошини перцю. Посоліть за смаком, але не захоплюйтеся занадто сильно, щоб не пересолити бульйон. Нехай спеції поваряться 5-10 хвилин, за цей час вони встигнуть віддати бульйону всі свої смаки і аромати. Готовий бульйон процідіть через марлю, складену в кілька шарів. Цибулю викиньте, вона нам більше не потрібна.
- Розберіть м’ясо, відокремлюючи його від кісточок (будьте уважні і не пропустіть якісь дрібні кісточки).
- Розкладіть по формах подрібнене м’ясо, а зверху фігурки з моркви і гілочки петрушки, рівномірно розлийте по формах проціджений бульйон.
- Форми накрийте харчовою плівкою і приберіть в холод не менше, ніж на 3-4 години (краще більше).
Приємного апетиту!