Гречка – корисна крупа, щоправда, не всі її люблять, особливо діти. З такого продукту можна зварити не лише молочну кашу, але і приготувати різні страви. Пропонуємо кілька простих і смачних рецептів з фото, які господиням варто взяти на замітку.
Гречка по-купецькому
Гречка по-купецькому – дуже смачне блюдо, яке можна приготувати з цієї корисної крупи. Для рецепту з фото знадобляться найпростіші інгредієнти, але попередньо гречку потрібно добре промити, щоб очистити крупинки від пилу і крохмалю.
Інгредієнти:
- 200 г гречки;
- 500 мл води;
- 400 г м’яса;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 3-4 зубчики часнику;
- 300 р помідорів;
- 30 г вершкового масла;
- 1 ч. л. солі;
- 4-5 ст. л. рослинної олії.
Приготування:
- Будь-яке м’ясо нарізаємо кубиками.
- Помідори розрізаємо навпіл, вирізаємо плодоніжку і натираємо на крупній тертці, шкірку викидаємо. Свіжий овоч можна замінити 1 ст. ложкою томатної пасти.
- Морква також подрібнюємо за допомогою великої терки.
- Невеликими кубиками шаткуємо цибулю.
- У казан вливаємо олію, викладаємо м’ясо.
- Як тільки м’ясний весь сік випарується, додаємо цибулю, обсмажуємо пару хвилин до напівпрозорості ріпчастого овоча.
- Після засипаємо моркву, обсмажуємо ще пару хвилин
- Потім підсипаємо сіль, перець і видавлюємо часник.
- Перетерті томати розбавляємо водою.
- На м’ясо викладаємо гречку, не перемішуємо, заливаємо томатною масою.
- Готуємо на середньому вогні, кришкою казан не закриваємо.
- Як тільки вода википить до рівня гречки, кладемо шматочок вершкового масла, накриваємо кришкою і тушкуємо 15 хвилин.
- Перед подачею перемішуємо.
Для такої страви можна використовувати будь-яке м’ясо, але дуже смачно виходить з яловичиною. Також воду можна замінити курячим, м’ясним або овочевим бульйоном.
Гречка з капустою
Багатьом може здатися дивним таке поєднання інгредієнтів, але з гречки і капусти виходить смачна страва. При цьому запропонований рецепт з фото дуже простий, тому радимо спробувати, результат вам обов’язково сподобається.
Інгредієнти:
- 1 качан капусти;
- 3 моркви;
- 1 цибулина;
- 1 ч. л. солі;
- 3-4 ст. л. рослинної олії;
- 1 склянку гречки;
- 2 склянки води;
- 30 г вершкового масла.
Приготування:
- У сотейник висипаємо гречку, заливаємо окропом, підсипаємо сіль і кладемо шматочки вершкового масла. Все перемішуємо, ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Після накриваємо кришкою і даємо крупі настоятися.
- У цей час на великій тертці натираємо моркву.
- Шаткуємо цибулю чвертькільцями.
- На сковороді розігріваємо олію і злегка обсмажуємо цибулю з морквою.
- Після додаємо нарізану невеликими шматочками капусту, трохи обсмажуємо. Після овочі солимо і тушкуємо під кришкою.
- Готову капусту з цибулею і морквою перекладаємо до гречки, все перемішуємо, і каша готова.
- Гречку з капустою можна подати як самостійне блюдо або як гарнір до м’яса.
Гречка з куркою і овочами
Гречка чудово поєднується з овочами і м’ясними продуктами, тому вибір страв з цієї крупи дуже великий. Є простий рецепт з фото смачного частування – гречка з куркою і овочами.
Інгредієнти:
- курячі гомілки;
- 2 зубчики часнику;
- 2 ст. л. сметани;
- 300 г гречки;
- 400 г овочевої суміші;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 3 кільця перцю чилі;
- 500 мл води;
- 0,5 ч. л. хмелі-сунелі;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Гомілки птиці промиваємо і просушуємо паперовими рушниками. На м’ясо видавлюємо очищений часник, підсипаємо сіль, перець, хмелі-сунелі і кладемо сметану. Все перемішуємо і залишаємо гомілки маринуватися на 40 хвилин.
- Заморожену суміш з овочів викладаємо на розігріту сковороду, смажимо до випаровування рідини.
- Солимо і продовжуємо смажити до готовності, але не довше 10 хвилин, інакше овочі розкиснуть і втратять всі свої корисні властивості.
- У форму висипаємо добре промиту гречану крупу, додаємо до неї обсмажені овочі, перемішуємо і розподіляємо по всій формі.
- Гречку з овочами трохи солимо, перчимо й поверх кладемо кілька колечок перцю чилі.
- Потім на крупу викладаємо курячі гомілки.
- Вливаємо в форму окріп, щоб рівень рідини був вище гречаної крупи.
- Відправляємо блюдо в духовку і готуємо 40-50 хвилин при температурі 180 °С.
Щоб гречка вийшла розсипчастою, перед приготуванням її можна прожарити на сухій сковороді протягом 5 хвилин.
Гречка з м’ясними кульками
Ще один простий рецепт з фото смачного блюда, яке можна швидко і легко приготувати з крупи – гречка з м’ясними кульками. Відмінний вибір для ситного обіду або вечері.
Інгредієнти:
- 300 г гречки;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- сіль і перець за смаком;
- 2 лаврових листки;
- зелень сушена за смаком;
- 2-3 ст. л. води;
- 300 мл води;
- 150 мл сметани;
- 1 помідор.
Для м’ясних кульок:
- 500 г м’ясного фаршу;
- 2 цибулини;
- 2-3 зубчики часнику;
- 1 ст. л. сметани;
- 1 ч. л. солі;
- чорний перець за смаком.
Приготування:
- Гречану крупу добре промиваємо, заливаємо окропом.
- Цибулю кришимо кубиками.
- Моркву подрібнюємо на крупній тертці.
- На сковороду наливаємо масло, висипаємо цибулю і пасеруємо до прозорості.
- Після додаємо моркву, обсмажуємо 1-2 хвилини.
- Потім вливаємо перетерті томати або кладемо 1 ст. ложку томатної пасти, а також воду.
- Слідом додаємо сметану, сіль, перець, лавровий лист і сушену зелень, перемішуємо.
- Потім видавлюємо часник, знову все розмішуємо і знімаємо з вогню.
- У миску викладаємо будь м’ясний фарш.
- За допомогою блендера подрібнюємо цибулю і часник.
- Перетерту овочеву суміш перекладаємо в фарш, також додаємо сіль, перець і для соковитості кладемо сметану. Все перемішуємо і формуємо кульки середнього розміру.
- Форму змащуємо маслом і викладаємо гречку, попередньо зливши з неї воду.
- Заливаємо крупу половиною заливки, перемішуємо.
- Зверху на гречку кладемо м’ясні кульки.
- Поливаємо все, що залишилася заливкою.
- Відправляємо блюдо в духовку на 30-40 хвилин, температура 190 °С.
До гречки можна додати будь-які спеції, головне, не перебити її природний смак і аромат.
Гречка з овочами в мультиварці
Багато господинь люблять готувати страви з гречки в мультиварці, так як за допомогою такого кухонного приладу крупа нудиться і при цьому зберігає свій смак, аромат і більшу частину вітамінів. Пропонуємо простий рецепт з фото гречки з овочами. Блюдо виходить смачним і особливо підходить тим, хто дотримується посту.
Інгредієнти:
- 400 г гречки;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 1 солодкий перець;
- 1 кабачок;
- 1 морква;
- 1 помідор;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 2 ч. л. солі;
- 650 мл води.
Приготування:
- За допомогою кухонного комбайна або звичайною терки подрібнюємо моркву і кабачок.
- Невеликими кубиками нарізаємо цибулю, солодкий перець і томат.
- У чашу вливаємо олію і засипаємо спочатку цибулю, потім перець, томати, моркву і кабачок.
- Зверху викладаємо промиту гречку, солимо і заливаємо все холодною водою.
- Нічого не перемішуємо, а закриваємо кришкою і готуємо страву 30 хвилин в режимі «Крупа – рис».
- Після сигналу крупу з овочами перемішуємо, викладаємо на тарілку, посипаємо подрібненою свіжою зеленню і подаємо до столу.
Якщо гречку замочити на ніч у холодній воді, то крупа приготується набагато швидше. Всього за 5-7 хвилин можна зварити на сніданок молочну гречану кашу.
Гречаники — котлети з гречки
Пропонуємо ще один рецепт з фото – котлети з гречки. Блюдо виходить смачною, ситною, а готувати такі гречаники дуже просто і швидко.
Приготування:
- 1 кг м’яса;
- 300 г гречки;
- 2 яйця;
- 2 цибулини;
- 1 стакан томатного соусу;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування:
- У м’ясний фарш вбиваємо яйця, підсипаємо сіль, будь-які приправи для м’яса і кладемо подрібнену в блендері одну цибулину.
- Слідом додаємо попередньо відварену гречану крупу і ретельно все вимішуємо.
- З отриманої маси ліпимо довгасті котлети, тобто гречаники і відразу укладаємо їх у форму.
- Що залишився лук обсмажуємо до рум’яного кольору і викладаємо поверх гречаних котлет.
- Заливаємо все томатним соусом і ставимо страву в розігріту до 180 °С духовку на 40-50 хвилин.
- Якщо потрібно приготувати з гречки пісні котлети, то крупу відварюємо до готовності, додаємо до неї подрібнену цибулю з морквою, спеції, крохмаль і трохи олії. З такого фаршу ліпимо котлети і обсмажуємо до готовності.
Гречана запіканка з грибами і сиром
Такий рецепт страви з гречки особливо сподобається тим, хто дотримується правильного харчування і стежить за своєю фігурою. При цьому запіканка виходить смачною, поживною, а на 100 г продукту припадає всього 140 ккал.
Інгредієнти:
- 300 г гречки;
- 200 мл молока;
- 4 яйця;
- 200 г грибів;
- 1 болгарський перець;
- 100 г сиру;
- сіль і приправи за смаком.
Приготування:
- Гречку попередньо відварюємо до готовності.
- Тонкими пластинками шаткуємо гриби.
- Болгарський перець нарізаємо кільцями.
- Для заливки в мисочку вбиваємо яйця, вливаємо молоко і збовтуємо до однорідності.
- У форму викладаємо частину гречки, потім частина грибів і частина болгарського перцю. Повторюємо шари, поки не закінчаться всі інгредієнти.
- Заливаємо вміст форми яєчною заливкою, зверху присипаємо сиром і відправляємо в духовку на 20 хвилин, температура 200 °С.
- При бажанні ще зменшити калорійність страви для заливки можна використовувати тільки білки або залишити 2 яєчних жовтка.
Гречка в горщику
Приготовлена гречка в горщику виходить дуже смачною, ароматною і ситної. Таке блюдо можна подати як родинне, так і на святковий стіл.
Інгредієнти:
- 200 г гречки;
- 450 г м’яса;
- 1 морква;
- 2 цибулини;
- 0,5 ч. л. хмелі-сунелі;
- 0,5 ч. л. куркуми;
- 2 лаврових листа;
- 1/3 ч. л. суміші перців;
- рослинна олія.
Приготування:
- Беремо будь-яке м’ясо за смаком і нарізаємо його шматочками.
- Моркву подрібнюємо брусочками.
- Невеликими кубиками ріжемо цибулю.
- На сковороді обсмажуємо до рум’яності шматочки м’яса і також пасеруємо цибулю з морквою.
- У процесі обжарювання м’яса додаємо спеції і сіль.
- Тепер кладемо м’ясо в горщик, зверху-обсмажені овочі і добре промиту гречку.
- Крупу трохи присолюємо, заливаємо гарячою водою. Накриваємо горщик кришкою і ставимо в духовку на 40-50 хвилин, температура 180 °С.
У процесі приготування кришку горщика піднімати не можна, як і перемішувати його вміст. Поки страва не приготується, в процес краще не втручатися.
Гречневик з сиром
Якщо ваші діти не люблять гречку, то обов’язково приготуйте їм гречневик з сиром. Це солодка запіканка з гречаної крупи, яка точно сподобається і маленьким привередам, і дорослим.
Інгредієнти:
- 1 склянку гречки;
- 400 г сиру;
- 3 яйця;
- цукор за смаком;
- манна крупа;
- вершкове масло;
- ванілін.
Приготування:
- Гречану крупу відварюємо до готовності.
- До сиру вбиваємо яйця, підсипаємо цукор за смаком і ванілін, збиваємо до однорідності.
- У сирну масу додаємо гречку і розмішуємо міксером на малих обертах.
- Форму змащуємо вершковим маслом, присипаємо манкою і викладаємо отриману масу з крупи і сиру.
- Відправляємо запіканку в духовку на 45-50 хвилин, температура 170 °С.
- При бажанні з гречаного борошна можна спекти печиво, шоколадний кекс з чорносливом, а з гречаного меду — смачне морозиво.
Багато вважають гречку корисною, але занадто простий крупою. Її смак у чому залежить від того, наскільки правильно вона приготовлена. Сподіваємося, що запропоновані рецепти з фото переконали вас в тому, що страви з «нудною» гречки можуть бути смачними, різноманітними і оригінальними.