Страви з гречки: ТОП 9 рецептів з фото, прості і смачні

Прості і смачні страви з гречки

Гречка – корисна крупа, щоправда, не всі її люблять, особливо діти. З такого продукту можна зварити не лише молочну кашу, але і приготувати різні страви. Пропонуємо кілька простих і смачних рецептів з фото, які господиням варто взяти на замітку.

Гречка по-купецькому

Гречка по-купецькому – дуже смачне блюдо, яке можна приготувати з цієї корисної крупи. Для рецепту з фото знадобляться найпростіші інгредієнти, але попередньо гречку потрібно добре промити, щоб очистити крупинки від пилу і крохмалю.

Інгредієнти:

  • 200 г гречки;
  • 500 мл води;
  • 400 г м’яса;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 3-4 зубчики часнику;
  • 300 р помідорів;
  • 30 г вершкового масла;
  • 1 ч. л. солі;
  • 4-5 ст. л. рослинної олії.

Приготування:

  • Будь-яке м’ясо нарізаємо кубиками.

  • Помідори розрізаємо навпіл, вирізаємо плодоніжку і натираємо на крупній тертці, шкірку викидаємо. Свіжий овоч можна замінити 1 ст. ложкою томатної пасти.

  • Морква також подрібнюємо за допомогою великої терки.
  • Невеликими кубиками шаткуємо цибулю.

  • У казан вливаємо олію, викладаємо м’ясо.
  • Як тільки м’ясний весь сік випарується, додаємо цибулю, обсмажуємо пару хвилин до напівпрозорості ріпчастого овоча.

  • Після засипаємо моркву, обсмажуємо ще пару хвилин
  • Потім підсипаємо сіль, перець і видавлюємо часник.

  • Перетерті томати розбавляємо водою.
  • На м’ясо викладаємо гречку, не перемішуємо, заливаємо томатною масою.

  • Готуємо на середньому вогні, кришкою казан не закриваємо.
  • Як тільки вода википить до рівня гречки, кладемо шматочок вершкового масла, накриваємо кришкою і тушкуємо 15 хвилин.

  • Перед подачею перемішуємо.

Для такої страви можна використовувати будь-яке м’ясо, але дуже смачно виходить з яловичиною. Також воду можна замінити курячим, м’ясним або овочевим бульйоном.

Гречка з капустою

Багатьом може здатися дивним таке поєднання інгредієнтів, але з гречки і капусти виходить смачна страва. При цьому запропонований рецепт з фото дуже простий, тому радимо спробувати, результат вам обов’язково сподобається.

Інгредієнти:

  • 1 качан капусти;
  • 3 моркви;
  • 1 цибулина;
  • 1 ч. л. солі;
  • 3-4 ст. л. рослинної олії;
  • 1 склянку гречки;
  • 2 склянки води;
  • 30 г вершкового масла.

Приготування:

  • У сотейник висипаємо гречку, заливаємо окропом, підсипаємо сіль і кладемо шматочки вершкового масла. Все перемішуємо, ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Після накриваємо кришкою і даємо крупі настоятися.

  • У цей час на великій тертці натираємо моркву.

  • Шаткуємо цибулю чвертькільцями.

  • На сковороді розігріваємо олію і злегка обсмажуємо цибулю з морквою.
  • Після додаємо нарізану невеликими шматочками капусту, трохи обсмажуємо. Після овочі солимо і тушкуємо під кришкою.

  • Готову капусту з цибулею і морквою перекладаємо до гречки, все перемішуємо, і каша готова.
  • Гречку з капустою можна подати як самостійне блюдо або як гарнір до м’яса.

Гречка з куркою і овочами

Гречка чудово поєднується з овочами і м’ясними продуктами, тому вибір страв з цієї крупи дуже великий. Є простий рецепт з фото смачного частування – гречка з куркою і овочами.

Інгредієнти:

  • курячі гомілки;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 ст. л. сметани;
  • 300 г гречки;
  • 400 г овочевої суміші;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 3 кільця перцю чилі;
  • 500 мл води;
  • 0,5 ч. л. хмелі-сунелі;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  • Гомілки птиці промиваємо і просушуємо паперовими рушниками. На м’ясо видавлюємо очищений часник, підсипаємо сіль, перець, хмелі-сунелі і кладемо сметану. Все перемішуємо і залишаємо гомілки маринуватися на 40 хвилин.

  • Заморожену суміш з овочів викладаємо на розігріту сковороду, смажимо до випаровування рідини.
  • Солимо і продовжуємо смажити до готовності, але не довше 10 хвилин, інакше овочі розкиснуть і втратять всі свої корисні властивості.

  • У форму висипаємо добре промиту гречану крупу, додаємо до неї обсмажені овочі, перемішуємо і розподіляємо по всій формі.

  • Гречку з овочами трохи солимо, перчимо й поверх кладемо кілька колечок перцю чилі.
  • Потім на крупу викладаємо курячі гомілки.
  • Вливаємо в форму окріп, щоб рівень рідини був вище гречаної крупи.

  • Відправляємо блюдо в духовку і готуємо 40-50 хвилин при температурі 180 °С.

Щоб гречка вийшла розсипчастою, перед приготуванням її можна прожарити на сухій сковороді протягом 5 хвилин.

Гречка з м’ясними кульками

Ще один простий рецепт з фото смачного блюда, яке можна швидко і легко приготувати з крупи – гречка з м’ясними кульками. Відмінний вибір для ситного обіду або вечері.

Інгредієнти:

  • 300 г гречки;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль і перець за смаком;
  • 2 лаврових листки;
  • зелень сушена за смаком;
  • 2-3 ст. л. води;
  • 300 мл води;
  • 150 мл сметани;
  • 1 помідор.

Для м’ясних кульок:

  • 500 г м’ясного фаршу;
  • 2 цибулини;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 1 ст. л. сметани;
  • 1 ч. л. солі;
  • чорний перець за смаком.

Приготування:

  • Гречану крупу добре промиваємо, заливаємо окропом.
  • Цибулю кришимо кубиками.
  • Моркву подрібнюємо на крупній тертці.

  • На сковороду наливаємо масло, висипаємо цибулю і пасеруємо до прозорості.
  • Після додаємо моркву, обсмажуємо 1-2 хвилини.
  • Потім вливаємо перетерті томати або кладемо 1 ст. ложку томатної пасти, а також воду.
  • Слідом додаємо сметану, сіль, перець, лавровий лист і сушену зелень, перемішуємо.

  • Потім видавлюємо часник, знову все розмішуємо і знімаємо з вогню.
  • У миску викладаємо будь м’ясний фарш.
  • За допомогою блендера подрібнюємо цибулю і часник.

  • Перетерту овочеву суміш перекладаємо в фарш, також додаємо сіль, перець і для соковитості кладемо сметану. Все перемішуємо і формуємо кульки середнього розміру.

  • Форму змащуємо маслом і викладаємо гречку, попередньо зливши з неї воду.
  • Заливаємо крупу половиною заливки, перемішуємо.

  • Зверху на гречку кладемо м’ясні кульки.

  • Поливаємо все, що залишилася заливкою.
  • Відправляємо блюдо в духовку на 30-40 хвилин, температура 190 °С.

До гречки можна додати будь-які спеції, головне, не перебити її природний смак і аромат.

Гречка з овочами в мультиварці

Багато господинь люблять готувати страви з гречки в мультиварці, так як за допомогою такого кухонного приладу крупа нудиться і при цьому зберігає свій смак, аромат і більшу частину вітамінів. Пропонуємо простий рецепт з фото гречки з овочами. Блюдо виходить смачним і особливо підходить тим, хто дотримується посту.

Інгредієнти:

  • 400 г гречки;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 1 солодкий перець;
  • 1 кабачок;
  • 1 морква;
  • 1 помідор;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 2 ч. л. солі;
  • 650 мл води.

Приготування:

  • За допомогою кухонного комбайна або звичайною терки подрібнюємо моркву і кабачок.
  • Невеликими кубиками нарізаємо цибулю, солодкий перець і томат.

  • У чашу вливаємо олію і засипаємо спочатку цибулю, потім перець, томати, моркву і кабачок.
  • Зверху викладаємо промиту гречку, солимо і заливаємо все холодною водою.

  • Нічого не перемішуємо, а закриваємо кришкою і готуємо страву 30 хвилин в режимі «Крупа – рис».
  • Після сигналу крупу з овочами перемішуємо, викладаємо на тарілку, посипаємо подрібненою свіжою зеленню і подаємо до столу.

Якщо гречку замочити на ніч у холодній воді, то крупа приготується набагато швидше. Всього за 5-7 хвилин можна зварити на сніданок молочну гречану кашу.

Гречаники — котлети з гречки

Пропонуємо ще один рецепт з фото – котлети з гречки. Блюдо виходить смачною, ситною, а готувати такі гречаники дуже просто і швидко.

Приготування:

  • 1 кг м’яса;
  • 300 г гречки;
  • 2 яйця;
  • 2 цибулини;
  • 1 стакан томатного соусу;
  • сіль і спеції за смаком.

Приготування:

  • У м’ясний фарш вбиваємо яйця, підсипаємо сіль, будь-які приправи для м’яса і кладемо подрібнену в блендері одну цибулину.
  • Слідом додаємо попередньо відварену гречану крупу і ретельно все вимішуємо.
  • З отриманої маси ліпимо довгасті котлети, тобто гречаники і відразу укладаємо їх у форму.

  • Що залишився лук обсмажуємо до рум’яного кольору і викладаємо поверх гречаних котлет.
  • Заливаємо все томатним соусом і ставимо страву в розігріту до 180 °С духовку на 40-50 хвилин.

  • Якщо потрібно приготувати з гречки пісні котлети, то крупу відварюємо до готовності, додаємо до неї подрібнену цибулю з морквою, спеції, крохмаль і трохи олії. З такого фаршу ліпимо котлети і обсмажуємо до готовності.

Гречана запіканка з грибами і сиром

Такий рецепт страви з гречки особливо сподобається тим, хто дотримується правильного харчування і стежить за своєю фігурою. При цьому запіканка виходить смачною, поживною, а на 100 г продукту припадає всього 140 ккал.

Інгредієнти:

  • 300 г гречки;
  • 200 мл молока;
  • 4 яйця;
  • 200 г грибів;
  • 1 болгарський перець;
  • 100 г сиру;
  • сіль і приправи за смаком.

Приготування:

  • Гречку попередньо відварюємо до готовності.
  • Тонкими пластинками шаткуємо гриби.

  • Болгарський перець нарізаємо кільцями.
  • Для заливки в мисочку вбиваємо яйця, вливаємо молоко і збовтуємо до однорідності.

  • У форму викладаємо частину гречки, потім частина грибів і частина болгарського перцю. Повторюємо шари, поки не закінчаться всі інгредієнти.

  • Заливаємо вміст форми яєчною заливкою, зверху присипаємо сиром і відправляємо в духовку на 20 хвилин, температура 200 °С.

  • При бажанні ще зменшити калорійність страви для заливки можна використовувати тільки білки або залишити 2 яєчних жовтка.

Гречка в горщику

Приготовлена гречка в горщику виходить дуже смачною, ароматною і ситної. Таке блюдо можна подати як родинне, так і на святковий стіл.

Інгредієнти:

  • 200 г гречки;
  • 450 г м’яса;
  • 1 морква;
  • 2 цибулини;
  • 0,5 ч. л. хмелі-сунелі;
  • 0,5 ч. л. куркуми;
  • 2 лаврових листа;
  • 1/3 ч. л. суміші перців;
  • рослинна олія.

Приготування:

  • Беремо будь-яке м’ясо за смаком і нарізаємо його шматочками.
  • Моркву подрібнюємо брусочками.
  • Невеликими кубиками ріжемо цибулю.

  • На сковороді обсмажуємо до рум’яності шматочки м’яса і також пасеруємо цибулю з морквою.
  • У процесі обжарювання м’яса додаємо спеції і сіль.

  • Тепер кладемо м’ясо в горщик, зверху-обсмажені овочі і добре промиту гречку.
  • Крупу трохи присолюємо, заливаємо гарячою водою. Накриваємо горщик кришкою і ставимо в духовку на 40-50 хвилин, температура 180 °С.

У процесі приготування кришку горщика піднімати не можна, як і перемішувати його вміст. Поки страва не приготується, в процес краще не втручатися.

Гречневик з сиром

Якщо ваші діти не люблять гречку, то обов’язково приготуйте їм гречневик з сиром. Це солодка запіканка з гречаної крупи, яка точно сподобається і маленьким привередам, і дорослим.

Інгредієнти:

  • 1 склянку гречки;
  • 400 г сиру;
  • 3 яйця;
  • цукор за смаком;
  • манна крупа;
  • вершкове масло;
  • ванілін.

Приготування:

  1. Гречану крупу відварюємо до готовності.
  2. До сиру вбиваємо яйця, підсипаємо цукор за смаком і ванілін, збиваємо до однорідності.
  3. У сирну масу додаємо гречку і розмішуємо міксером на малих обертах.
  4. Форму змащуємо вершковим маслом, присипаємо манкою і викладаємо отриману масу з крупи і сиру.
  5. Відправляємо запіканку в духовку на 45-50 хвилин, температура 170 °С.
  6. При бажанні з гречаного борошна можна спекти печиво, шоколадний кекс з чорносливом, а з гречаного меду — смачне морозиво.

Багато вважають гречку корисною, але занадто простий крупою. Її смак у чому залежить від того, наскільки правильно вона приготовлена. Сподіваємося, що запропоновані рецепти з фото переконали вас в тому, що страви з «нудною» гречки можуть бути смачними, різноманітними і оригінальними.

Інгредієнти
Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що немає оцінок )
Залишити відповідь