Пишні сирники в духовці – один із найпопулярніших сніданків в Україні. Найголовніше – правильно обрати сир. Жирність сиру раджу вибирати не нижче 5-9%, такі сирники виходять ніжнішими. Рекомендую брати сир у брикетах, а не зерновий, тому що з ним тісто виходить більш рівномірним та м’яким. Можна брати і зерновий сир, але краще тоді відразу протерти його через дрібне сито або подрібнити блендером, проте варто знати, що з таким сиром сирники можуть трохи розтікатися і погано тримати форму, що змусить вас додати більше борошна, а значить, смак вже не буде таким сирним. Далі я розповім, як у майбутньому заощадити час на приготування сніданку.
Яйця також важливі в цьому рецепті, проте особисто я більше люблю використовувати лише жовтки, оскільки білок ущільнює масу і може стати ламкою.
Кількість цукру повністю залежить від ваших уподобань. Якщо любите їсти сирники з варенням або згущеним молоком, додавайте менше цукру. Але не раджу додавати понад 2 столові ложки цукру на дві пачки сиру, щоб маса не стала занадто рідкою і не розтеклася в процесі приготування.
Борошно можна замінити на манку, тільки беріть дрібний помел, проте варто розуміти, що манка забирає багато вологи і таке тісто вимагає більше часу на відпочинок, щоб манка набухнула. На мій погляд, сирники з борошном виходять одноріднішими і менш енерговитратними. На кожну пачку сиру (180 г) йде приблизно 2 ст. ложки борошна з гіркою. Однак контролюйте, щоб тісто не вийшло занадто щільним, оскільки якість вашого борошна може відрізнятися від мого. Можливо, ваше борошно забирає більше вологи, а може й менше, тоді кількість борошна потрібно буде зменшити чи збільшити.
Ванілін можна замінити на ванільний цукор. На кожній упаковці завжди прописана рекомендована кількість на певну масу тіста.
Як приготувати сирники в духовці
- Кисломолочний сир 9% 540 гр.
- Яєчний жовток 2 шт.
- Борошно пшеничне 120 гр.
- Цукор-пісок 120 гр.
- Сіль 1 щіпка
- Ванілін за смаком
- Олія соняшникова для смаження
- Жовтки перетріть із цукром,щоб той розчинився. Додайте щіпку солі.
- Додайте сир до жовтків і добре перемішайте.
- Просійте борошно з ваніліном і ретельно змішайте з сиром, щоб не залишилося грудочок, а маса була рівномірною. Маса виходить досить щільною.
- Після з’єднання всіх інгредієнтів необхідно дати тісту відпочити 20-30 хвилин під плівкою, щоб борошно розійшлося. Сир буває різним по вологості, тому після закінчення тісто може стати рідкішим, в такому випадку кількість борошна можна збільшити максимум на дві столові ложки. Проте важливо не перестаратися і пересушити тісто, щоб із нього можна було ліпити ніжні сирники. Важливо: на цьому етапі можна заощадити час. Наприклад, приготувати тісто ввечері та залишити його відпочивати під харчовою плівкою у холодильнику до наступного ранку. А на сніданок приготувати швидкі та смачні сирники.
- Переходимо до формування сирників. Після того, як мука спрацювала, тісто стане липким. Припилюємо стіл борошном, щоби нічого не прилипло. Потрібно скачати щільну ковбаску з усієї сирної маси, щоб усі сирники вийшли однаковими по ширині.
- Нарізаємо ковбаску на порційні шайби завтовшки приблизно 1,5-2 см. Усі сирники мають бути одного розміру.
- Далі беремо широку склянку, якою можна вільно накрити одну сирну шайбу. Кладемо один майбутній сирник на припилений мукою стіл і накриваємо склянкою дном вгору.
- Далі здійснюємо швидкі кругові рухи склянкою по столу. Таким чином, стінки склянки допоможуть нам сформувати рівний круглий сирник.
- Перевертаємо сирник на інший бік та повторюємо процедуру зі склянкою. Виконуємо все те саме з кожною шайбою. На цьому етапі можна відправити сформовані сирники в морозилку, переклавши їх на дошку, припилену мукою. Тоді можна будь-якої миті дістати і посмажити апетитні сирники. У замороженому вигляді сирники краще зберігати трохи більше 1-2 місяців.
- Розігріваємо духовку до 180 градусів, верхнє та нижнє нагрівання. А щоб верхня скоринка сильно не висохла, можна змастити зверху сирники вершковим маслом або олією. 5 хвилин у духовці та сирники повністю готові.
Важливо: Після готування можна заморозити сирники. Спочатку їх повністю остудити, а потім відправити в морозильну камеру. Тоді вам залишиться тільки дістати готові сирники та розігріти їх у мікрохвильовій печі або духовці.
Ароматні золотаві сирники готові! Рекомендую їсти відразу після приготування з додаванням сметани, улюбленого варення або згущеного молока. Смачного!
Цікаво знати: Існує думка, що сир прийшов до нас із Стародавнього Риму, коли один купець довго подорожував і взяв у дорогу молоко. Дорогою молоко скисло і утворилася сироватка з сиром. Смак цих продуктів дуже сподобався мандрівнику і після повернення додому він поділився досвідом із дружиною, тоді вона повторила експеримент уже в домашніх умовах. Сім’ї та сусідам припав до смаку сир і незабаром ця страва розійшлася по всьому Риму.
Оскільки спочатку продукт виготовляли із сирого молока, його називали сир. Слов’янські господині вирішили піти далі і вигадали, як продовжити термін придатності такого сиру. Вони стали довго томити молоко у печі, глиняні горщики могли стояти там кілька днів. Після утворення сиру рідину віджимали та пресували. Такий сир зберігався у підвалах кілька тижнів. Але одного разу хтось вигадав під час приготування хліба додати в тісто сир, так з’явилися домашні сирники.