У сезон овочів саме час подумати про смачних заготовки на зиму, серед яких особливе місце займає класичне лечо з болгарського перцю. Таку закуску готують багато господинь і з задоволенням діляться рецептами овочевої закрутки з серії «Пальчики оближеш».
Лечо з солодкого перцю і помідорів — класичний рецепт
Класичне лечо з болгарського перцю – одна з найулюбленіших заготовок на зиму. Закуска виходить настільки смачною, що пальчики оближеш. Апетитне лечо обов’язково збагатить і доповнить своїм смаком будь-яку страву.
Інгредієнти:
- 2,5 кг болгарського перцю;
- 2 кг помідорів;
- ½ Склянки цукру;
- ½ Склянки рослинної олії;
- 1 ст. л. солі (з гіркою);
- 1 ст. л. оцту (9 %).
Приготування:
- Подрібнюємо помідори з допомогою м’ясорубки або блендера.
- У перетерті томати всипаємо цукор, сіль, розмішуємо, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
- У цьому час солодкий перець звільняємо від насіння і нарізаємо великими шматочками. Для лечо можна брати перець будь-яких кольорів, але закуска найсмачніше виходить з червоних і жовтих плодів.
- У закипілий томатний соус вливаємо олію і засипаємо перець, знову доводимо до кипіння.
- Варимо лечо 30 хвилин. Потім додаємо оцет, перемішуємо і знімаємо з вогню.
- Гарячу закуску розкладаємо по стерильним баночках і закручуємо простерилізованими кришками.
- Далі по традиції баночки з лечо закутуємо, а після повного охолодження відносимо на зберігання.
- Для лечо потрібно використовувати стиглі і хороші томати, другосортні плоди погано позначаться на смак готової закуски.
З морквою та цибулею
Класичне лечо можна приготувати не тільки з болгарського перцю і томатів, але і з додаванням інших овочів. Наприклад, рецепт із серії «Пальчики оближеш» – з морквою і цибулею. Така закуска на зиму виходить вже більш різноманітною і цікавою на смак.
Інгредієнти:
- 3 кг болгарського перцю;
- 1,5 кг помідорів;
- 500 г моркви;
- 300 г цибулі;
- 120 г цукру;
- 1 ст. л. солі;
- 120 мл рослинної олії;
- 120 мл оцту (9 %);
- 4-5 бутонів гвоздики;
- 4-5 горошин запашного перцю.
Приготування:
- Томати добре промиваємо, нарізаємо на дольки і пропускаємо через м’ясорубку. Отримане томатне пюре переливаємо в каструлю і ставимо на вогонь.
- В цей час вже очищені від насіння плоди солодкого перцю нарізаємо часточками.
- Довгою соломкою ріжемо і очищену моркву.
- Кільцями або півкільцями шаткуємо цибулю.
- Як тільки томати закиплять, додаємо сіль, цукор, гвоздику, запашний перець, вливаємо олію і оцет.
- Даємо томатного соусу ще раз закипіти і закладаємо цибулю з морквою, проварюємо овочі протягом 5-7 хвилин.
- Після викладаємо солодкий перець, накриваємо кришкою і варимо лечо 20-25 хвилин. За цей час вміст каструлі потрібно кілька разів перемішати.
- Готову закуску розкладаємо по банках і закатуємо кришками, які потрібно попередньо простерилізувати на пару або в духовці.
Лечо краще не переварювати. Морква і перець повинні бути хрусткими, так вони збережуть свій аромат і краще розкриють смак готової закуски.
Лечо з болгарського перцю з часником
Лечо з болгарського перцю з часником – один з найбільш простих класичних рецептів заготовки на зиму з серії «Пальчики оближеш». Закуска виходить такою ж смачною, ароматною і апетитною зовні.
Інгредієнти:
- 1,5 кг болгарського перцю;
- 3 кг помідорів;
- 1 головка часнику;
- 3 ст. л. оцту (9 %);
- 1 ст. л. солі;
- 200 мл рослинної олії;
- перець горошком;
- 1 перець чилі (за бажанням).
Приготування:
- Очищені зубчики часнику нарізаємо шматочками. Сильно дрібнити не варто, так як пряний овоч має відчуватися готової закуски.
- Плоди солодкого перцю очищаємо від насіння і ріжемо на шматочки шириною 1 див Відправляємо перець в каструлю з часником.
- Помідори розрізаємо навпіл, вирізаємо плодоніжки і при бажанні разом з перцем чилі подрібнюємо за допомогою м’ясорубки або кухонного комбайна.
- Томатне пюре переливаємо в каструлю до інших овочів. Потім висипаємо сіль, цукор і вливаємо олію, все розмішуємо і ставимо на вогонь.
- Після закипання варимо лечо 30 хвилин, а потім додаємо оцет і готуємо закуску ще 10 хвилин.
- Гаряче лечо розкладаємо по заздалегідь підготовленими баночками і закатуємо кришками.
- В лечо можна додати ароматні трави. Наприклад, болгарський перець відмінно поєднується з базиліком, кінзою, петрушкою, а також з чебрецем і майораном. Краще всього використовувати трави в сушеному вигляді, так закуска буде довше зберігатися.
Але якщо використовується свіжа зелень, то її потрібно відправляти в каструлю за 5 хвилин до готовності лечо перед додаванням оцту.
Лечо з болгарського перцю з томатною пастою
Класичне лечо з болгарського перцю передбачає використання свіжих томатів, але овочі можна замінити томатною пастою. Така закуска на зиму виходить такою смачною, що пальчики оближеш.
Інгредієнти:
- 800 г болгарського перцю;
- 500 мл томатної пасти;
- 250 мл води;
- 5-6 горошин чорного перцю;
- 4 горошини запашного перцю;
- 2 ст. л. оцту;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 1 лавровий лист;
- 2-3 зубчики часнику.
Приготування:
- Плоди солодкого перцю розрізаємо навпіл, видаляємо серцевину з усіма насінням. Для лечо можна взяти тільки червоні плоди, але закуска буде виглядати яскравою з овочів різних кольорів.
- Болгарський нарізаємо овоч довільними шматочками, можна смужками, скибочками або квадратиками.
- У миску викладаємо томатну пасту, вливаємо воду і розмішуємо до однорідності.
- У каструлю з солодким перцем вливаємо одержаний томатний сік. Слідом висипаємо сіль і цукор, а також додаємо лавровий лист, перець запашний і чорний.
- Відправляємо на вогонь і після закипання при постійному помішуванні варимо лечо 30 хвилин.
- Після вливаємо оцет, масло і кладемо часник, який можна пропустити через часникодавку або дрібно покришити ножем.
- Готуємо лечо ще 10-15 хвилин, а після прямо в гарячому вигляді розкладаємо по простерилізованим баночках. Закатуємо кришками (теж стерильними), закуску остуджуємо і переносимо на зберігання.
В оригінальному рецепті лечо присутні три інгредієнти: солодкий перець, томати і цибулю. Але без цибулі можна обійтися, якщо ви хочете отримати закуску на зиму, а не гарнір до м’яса і ковбасок.
Лечо з болгарського перцю і баклажанів
Деякі господині відкрили для себе лечо з болгарського перцю і баклажанів. Звичайно, це не класичний варіант закуски, але виходить теж смачно і апетитно. Тому й такий рецепт можна сміливо включити в серію овочевих заготовок на зиму — точно пальчики оближеш!
Інгредієнти:
- 700 г болгарського перцю;
- 1 кг баклажанів;
- 2 кг помідорів;
- 300 г моркви;
- 1 ст. л. солі;
- 80 г цукру;
- 120 мл рослинної олії;
- 4 зубчики часнику;
- 50 мл оцту (9 %).
Приготування:
- У ємність вливаємо холодну воду і розмішуємо в ній сіль.
- Невеликими брусочками нарізаємо баклажани і висипаємо в солону воду.
- Помідори розрізаємо на 2-4 частини, вирізаємо плодоніжки. За допомогою блендера часточки помідорів подрібнюємо.
- Солодкий перець чистимо від насіння, нарізаємо скибочками.
- Напівкружечками шаткуємо моркву.
- Подрібнюємо На дрібній тертці часник.
- З баклажанів зливаємо воду і ще раз добре промиваємо.
- Переливаємо В каструлю томатне пюре, закладаємо перець, моркву і баклажани, вливаємо олію.
- Як тільки овочі закиплять, всипаємо до них сіль і цукор, перемішуємо і готуємо під кришкою 30 хвилин.
- Потім додаємо часник, вливаємо оцет, перемішуємо і через 5 хвилин готове лечо можна закочувати в простерилізовані банки.
Щоб лечо вийшло дуже смачним, варто вибирати м’ясисті помідори, а ось болгарський перець можна взяти зелений тонкостінний — так закуска придбає пікантний смак.
Лечо з болгарського перцю, кабачків
Із серії заготовок на зиму «Пальчики оближеш» варто відзначити і ще один рецепт лечо – з болгарського перцю і кабачків. Звичайно, такий варіант закуски можна віднести до класичного угорської страви, але для різноманітності спробувати варто.
Інгредієнти:
- 1,5 кг помідорів;
- 1 кг кабачків;
- 4-5 шт. болгарського перцю;
- 5-6 зубчиків часнику;
- 100 г цукру;
- 1 ст. л. солі;
- 1 ст. л. оцту (9 %);
- 1 ст. л. рослинної олії.
Приготування:
- Очищені кабачки нарізаємо кубиками розміром 1,5-2 див. Якщо овоч молодий, то його можна використовувати разом з шкіркою і насінням.
- Помідори нарізаємо невеликими брусочками, попередньо вирізавши плодоніжки.
- Середніми кубиками ріжемо і болгарський перець, який теж треба почистити від насіння.
- У цьому рецепті томати не подрібнюємо, а відразу висипаємо їх у каструлю разом з сіллю і цукром. Після закипання проварюємо 10 хвилин.
- Після томатам відправляємо перець і кабачки, вливаємо олію і варимо 30 хвилин.
- За 15 хвилин до готовності додаємо подрібнений або пропущений через прес часник.
- За 1-2 хвилини до кінця приготування вводимо оцет. Після знімаємо лечо з вогню і розкладаємо по банках.
Якщо ви любите лечо тільки з болгарського перцю і томатів, то урізноманітнити смак можна з допомогою пряних трав. А ось любителям гострих закусок обов’язково сподобається лечо з перцем чилі або з хріном.
Класичне лечо з болгарського перцю – проста, але дуже смачна закуска на зиму, яка не вимагає використання дорогих інгредієнтів. Запропоновані рецепти з серії «Пальчики оближеш» точно сподобаються, ними можна порадувати навіть найдосвідченіших гурманів.