Рецепт класичного лечо з болгарського перцю на зиму

Час приготування: 60 хв

У сезон овочів саме час подумати про смачних заготовки на зиму, серед яких особливе місце займає класичне лечо з болгарського перцю. Таку закуску готують багато господинь і з задоволенням діляться рецептами овочевої закрутки з серії «Пальчики оближеш».

Лечо з солодкого перцю і помідорів — класичний рецепт

Класичне лечо з болгарського перцю – одна з найулюбленіших заготовок на зиму. Закуска виходить настільки смачною, що пальчики оближеш. Апетитне лечо обов’язково збагатить і доповнить своїм смаком будь-яку страву.

Інгредієнти:

  • 2,5 кг болгарського перцю;
  • 2 кг помідорів;
  • ½ Склянки цукру;
  • ½ Склянки рослинної олії;
  • 1 ст. л. солі (з гіркою);
  • 1 ст. л. оцту (9 %).

Приготування:

  • Подрібнюємо помідори з допомогою м’ясорубки або блендера.
  • У перетерті томати всипаємо цукор, сіль, розмішуємо, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.

  • У цьому час солодкий перець звільняємо від насіння і нарізаємо великими шматочками. Для лечо можна брати перець будь-яких кольорів, але закуска найсмачніше виходить з червоних і жовтих плодів.

  • У закипілий томатний соус вливаємо олію і засипаємо перець, знову доводимо до кипіння.
  • Варимо лечо 30 хвилин. Потім додаємо оцет, перемішуємо і знімаємо з вогню.
  • Гарячу закуску розкладаємо по стерильним баночках і закручуємо простерилізованими кришками.

  • Далі по традиції баночки з лечо закутуємо, а після повного охолодження відносимо на зберігання.
  • Для лечо потрібно використовувати стиглі і хороші томати, другосортні плоди погано позначаться на смак готової закуски.

З морквою та цибулею

Класичне лечо можна приготувати не тільки з болгарського перцю і томатів, але і з додаванням інших овочів. Наприклад, рецепт із серії «Пальчики оближеш» – з морквою і цибулею. Така закуска на зиму виходить вже більш різноманітною і цікавою на смак.

Інгредієнти:

  • 3 кг болгарського перцю;
  • 1,5 кг помідорів;
  • 500 г моркви;
  • 300 г цибулі;
  • 120 г цукру;
  • 1 ст. л. солі;
  • 120 мл рослинної олії;
  • 120 мл оцту (9 %);
  • 4-5 бутонів гвоздики;
  • 4-5 горошин запашного перцю.

Приготування:

  • Томати добре промиваємо, нарізаємо на дольки і пропускаємо через м’ясорубку. Отримане томатне пюре переливаємо в каструлю і ставимо на вогонь.
  • В цей час вже очищені від насіння плоди солодкого перцю нарізаємо часточками.

  • Довгою соломкою ріжемо і очищену моркву.

  • Кільцями або півкільцями шаткуємо цибулю.
  • Як тільки томати закиплять, додаємо сіль, цукор, гвоздику, запашний перець, вливаємо олію і оцет.

  • Даємо томатного соусу ще раз закипіти і закладаємо цибулю з морквою, проварюємо овочі протягом 5-7 хвилин.
  • Після викладаємо солодкий перець, накриваємо кришкою і варимо лечо 20-25 хвилин. За цей час вміст каструлі потрібно кілька разів перемішати.

  • Готову закуску розкладаємо по банках і закатуємо кришками, які потрібно попередньо простерилізувати на пару або в духовці.

Лечо краще не переварювати. Морква і перець повинні бути хрусткими, так вони збережуть свій аромат і краще розкриють смак готової закуски.

Лечо з болгарського перцю з часником

Лечо з болгарського перцю з часником – один з найбільш простих класичних рецептів заготовки на зиму з серії «Пальчики оближеш». Закуска виходить такою ж смачною, ароматною і апетитною зовні.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг болгарського перцю;
  • 3 кг помідорів;
  • 1 головка часнику;
  • 3 ст. л. оцту (9 %);
  • 1 ст. л. солі;
  • 200 мл рослинної олії;
  • перець горошком;
  • 1 перець чилі (за бажанням).

Приготування:

  • Очищені зубчики часнику нарізаємо шматочками. Сильно дрібнити не варто, так як пряний овоч має відчуватися готової закуски.
  • Плоди солодкого перцю очищаємо від насіння і ріжемо на шматочки шириною 1 див Відправляємо перець в каструлю з часником.

  • Помідори розрізаємо навпіл, вирізаємо плодоніжки і при бажанні разом з перцем чилі подрібнюємо за допомогою м’ясорубки або кухонного комбайна.

  • Томатне пюре переливаємо в каструлю до інших овочів. Потім висипаємо сіль, цукор і вливаємо олію, все розмішуємо і ставимо на вогонь.
  • Після закипання варимо лечо 30 хвилин, а потім додаємо оцет і готуємо закуску ще 10 хвилин.

  • Гаряче лечо розкладаємо по заздалегідь підготовленими баночками і закатуємо кришками.
  • В лечо можна додати ароматні трави. Наприклад, болгарський перець відмінно поєднується з базиліком, кінзою, петрушкою, а також з чебрецем і майораном. Краще всього використовувати трави в сушеному вигляді, так закуска буде довше зберігатися.

Але якщо використовується свіжа зелень, то її потрібно відправляти в каструлю за 5 хвилин до готовності лечо перед додаванням оцту.

Лечо з болгарського перцю з томатною пастою

Класичне лечо з болгарського перцю передбачає використання свіжих томатів, але овочі можна замінити томатною пастою. Така закуска на зиму виходить такою смачною, що пальчики оближеш.

Інгредієнти:

  • 800 г болгарського перцю;
  • 500 мл томатної пасти;
  • 250 мл води;
  • 5-6 горошин чорного перцю;
  • 4 горошини запашного перцю;
  • 2 ст. л. оцту;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 1 лавровий лист;
  • 2-3 зубчики часнику.

Приготування:

  • Плоди солодкого перцю розрізаємо навпіл, видаляємо серцевину з усіма насінням. Для лечо можна взяти тільки червоні плоди, але закуска буде виглядати яскравою з овочів різних кольорів.
  • Болгарський нарізаємо овоч довільними шматочками, можна смужками, скибочками або квадратиками.

  • У миску викладаємо томатну пасту, вливаємо воду і розмішуємо до однорідності.
  • У каструлю з солодким перцем вливаємо одержаний томатний сік. Слідом висипаємо сіль і цукор, а також додаємо лавровий лист, перець запашний і чорний.

  • Відправляємо на вогонь і після закипання при постійному помішуванні варимо лечо 30 хвилин.
  • Після вливаємо оцет, масло і кладемо часник, який можна пропустити через часникодавку або дрібно покришити ножем.

  • Готуємо лечо ще 10-15 хвилин, а після прямо в гарячому вигляді розкладаємо по простерилізованим баночках. Закатуємо кришками (теж стерильними), закуску остуджуємо і переносимо на зберігання.

В оригінальному рецепті лечо присутні три інгредієнти: солодкий перець, томати і цибулю. Але без цибулі можна обійтися, якщо ви хочете отримати закуску на зиму, а не гарнір до м’яса і ковбасок.

Лечо з болгарського перцю і баклажанів

Деякі господині відкрили для себе лечо з болгарського перцю і баклажанів. Звичайно, це не класичний варіант закуски, але виходить теж смачно і апетитно. Тому й такий рецепт можна сміливо включити в серію овочевих заготовок на зиму — точно пальчики оближеш!

Інгредієнти:

  • 700 г болгарського перцю;
  • 1 кг баклажанів;
  • 2 кг помідорів;
  • 300 г моркви;
  • 1 ст. л. солі;
  • 80 г цукру;
  • 120 мл рослинної олії;
  • 4 зубчики часнику;
  • 50 мл оцту (9 %).

Приготування:

  • У ємність вливаємо холодну воду і розмішуємо в ній сіль.
  • Невеликими брусочками нарізаємо баклажани і висипаємо в солону воду.
  • Помідори розрізаємо на 2-4 частини, вирізаємо плодоніжки. За допомогою блендера часточки помідорів подрібнюємо.

  • Солодкий перець чистимо від насіння, нарізаємо скибочками.

  • Напівкружечками шаткуємо моркву.

  • Подрібнюємо На дрібній тертці часник.
  • З баклажанів зливаємо воду і ще раз добре промиваємо.
  • Переливаємо В каструлю томатне пюре, закладаємо перець, моркву і баклажани, вливаємо олію.

  • Як тільки овочі закиплять, всипаємо до них сіль і цукор, перемішуємо і готуємо під кришкою 30 хвилин.

  • Потім додаємо часник, вливаємо оцет, перемішуємо і через 5 хвилин готове лечо можна закочувати в простерилізовані банки.

Щоб лечо вийшло дуже смачним, варто вибирати м’ясисті помідори, а ось болгарський перець можна взяти зелений тонкостінний — так закуска придбає пікантний смак.

Лечо з болгарського перцю, кабачків

Із серії заготовок на зиму «Пальчики оближеш» варто відзначити і ще один рецепт лечо – з болгарського перцю і кабачків. Звичайно, такий варіант закуски можна віднести до класичного угорської страви, але для різноманітності спробувати варто.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг помідорів;
  • 1 кг кабачків;
  • 4-5 шт. болгарського перцю;
  • 5-6 зубчиків часнику;
  • 100 г цукру;
  • 1 ст. л. солі;
  • 1 ст. л. оцту (9 %);
  • 1 ст. л. рослинної олії.

Приготування:

  • Очищені кабачки нарізаємо кубиками розміром 1,5-2 див. Якщо овоч молодий, то його можна використовувати разом з шкіркою і насінням.

  • Помідори нарізаємо невеликими брусочками, попередньо вирізавши плодоніжки.

  • Середніми кубиками ріжемо і болгарський перець, який теж треба почистити від насіння.
  • У цьому рецепті томати не подрібнюємо, а відразу висипаємо їх у каструлю разом з сіллю і цукром. Після закипання проварюємо 10 хвилин.

  • Після томатам відправляємо перець і кабачки, вливаємо олію і варимо 30 хвилин.
  • За 15 хвилин до готовності додаємо подрібнений або пропущений через прес часник.

  • За 1-2 хвилини до кінця приготування вводимо оцет. Після знімаємо лечо з вогню і розкладаємо по банках.

Якщо ви любите лечо тільки з болгарського перцю і томатів, то урізноманітнити смак можна з допомогою пряних трав. А ось любителям гострих закусок обов’язково сподобається лечо з перцем чилі або з хріном.

Класичне лечо з болгарського перцю – проста, але дуже смачна закуска на зиму, яка не вимагає використання дорогих інгредієнтів. Запропоновані рецепти з серії «Пальчики оближеш» точно сподобаються, ними можна порадувати навіть найдосвідченіших гурманів.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь