Популярне і дуже смачне блюдо грузинської кухні – хачапурі — цілком можна приготувати в домашніх умовах, вибравши будь-який з кращих простих рецептів з фото покроково.
Хачапурі класичне
По одному з простих класичних рецептів приготуємо смачні ароматні хачапурі в домашніх умовах звичайного тіста.
Інгредієнти:
- борошно – 2 ст.;
- молоко – 200 г;
- цукор – 2 ч. л.;
- дріжджі – 2 ч. л.;
- сіль – пара пучок.
Для начинки:
- сир сулугуні – 100 г;
- сир адигейський 100 г;
- масло вершкове – 80 р.
Приготування:
- Розводимо дріжджі в теплому молоці, додаємо сіль і цукор, замішуємо просте тісто, не липнуче до рук.
- Після того як тісто перебродило протягом 1-1,5 години, ділимо його на кілька частин.
- Для начинки натираємо обидва види сиру, змішати з розм’якшеним маслом. З отриманої суміші формуємо невеличкі кульки за кількістю частин тіста.
- Кожну частину тіста розкачуємо в невелику коржик, кладемо в центр кулька начинки, збираємо і защипуємо краю зверху. Отриману заготівку з начинкою розкачуємо як можна тонше.
- Випікаємо хачапурі на сухій розігрітій сковороді по 3 хвилини з кожного боку.
- Подаємо гарячі хачапурі до столу з маслом або сметаною.
Хачапурі по-аджарськи
В домашніх умовах приготуємо дуже смачні хачапурі по простому перевіреному рецепту.
Інгредієнти:
- борошно – 3 ст. + для роботи;
- дріжджі сухі – 1 ч. л.;
- молоко – 1 ст.;
- цукор – 1 ст. л.;
- сир твердий – 600 г;
- масло рослинне – 3 ст. л.;
- яйця – 8 шт.;
- сіль, перець, спеції за смаком.
Приготування:
- Сухі дріжджі високої якості розводимо в підігрітому молоці, додавши сіль і цукор.
- Після того як всі інгредієнти розчиняться в молоці, виливаємо його в просіяне в підходящу ємність борошно.
- Додаємо в тісто розмішане виделкою яйце і остигле розтоплене вершкове масло, перемішуємо. Замішуємо тісто вручну.
- Присипавши робочу поверхню, вимішуємо тісто, додаючи потроху рослинну олію. Перекладаємо тісто в ємність, вкриваємо, даємо піднятися протягом півтора-двох годин. За час розстоювання тіста кілька разів його обминаємо.
- Ділимо тісто на 6 частин, розкачуємо кожну в тонкий пласт.
- В середину пласта викладаємо попередньо натертий сир, посипаємо спеціями і перцем (при бажанні).
- Скачуємо краї тіста до середини валиком, з’єднуємо кінці, формуючи човник.
- Даємо «лодочкам» постояти 20-30 хвилин, змащуємо розмішаним яйцем і відправляємо в духовку на 10 хвилин при 180 °С.
- Витягаємо хачапурі, розбиваємо в кожну порцію по одному яйцю, залишаючи жовток цілим.
- Знову відправляємо в духовку, запікаємо ще 15 хвилин.
- Подаємо до столу в гарячому вигляді, прикрасивши зеленню.
Хачапурі з тунцем
По простому рецептом в домашніх умовах можна швидко приготувати дуже смачні хачапурі з тунцем і сиром.
Інгредієнти:
- борошно – 400 г;
- молоко – 250 мл;
- дріжджі сухі – 6 м;
- цукор – ½ ст. л.;
- масло рослинне – 20 г;
- сир – 200 г;
- яйця – 3 шт.;
- тунець консервований – 3 ст. л.;
- кунжут, мак – по 2 ч. л.;
- зіра – 1 щіпка;
- сіль – 1 ч. л.
Приготування:
- Для активізації сухих дріжджів і перевірки їх якості насипаємо вказану кількість у підігріте молоко, додавши також по столовій ложці борошна і цукру. Все перемішуємо до розчинення цукру і дріжджів, залишаємо в теплі на півгодини.
- Після того як опара підійшла, додаємо сіль і борошно, замішуємо м’яке пластичне тісто. Вкриваємо його, уклавши в підходящу ємність, даємо вистояти годину-півтора.
- Розділивши тісто на дві-три частини, кожну розкачуємо в тонкий пласт.
- Розкачані шматки тіста посипаємо начинкою, змішавши розчавленого виделкою тунця з натертим сиром, додавши будь-які спеції і зіру. Звертаємо протилежні краї рулетом, просуваючись до центру, але не доходячи до середини.
- З’єднуємо кінці тіста, надаємо форму, розширену посередині, додаємо начинку.
- Залишаємо вироби з тіста постояти 20 хвилин, змащуємо збитим яйцем і посипаємо сумішшю маку і кунжуту.
- Випікаємо до рум’яної скоринки в духовці при 180 °С, витягаємо. У кожне хачапурі додаємо сире яйце, не пошкодивши цілісність жовтки, знову запікаємо до готовності яйця.
Хачапурі з листкового тіста
Дуже смачні хачапурі можна приготувати в домашніх умовах за простим рецептом з покроковими фото.
Інгредієнти:
- сир сулугуні 300 г;
- тісто листкове бездріжджове – 500 г;
- яйця – 2 шт.;
- масло рослинне – 2 ст. л.;
- борошно – 3 ст. л.;
- сіль – щіпка.
Приготування:
- Готуємо начинку, подрібнивши сир на тертці і змішавши з яйцем. При бажанні додаємо в начинку будь-які спеції і сіль.
- Тісто для зручності ділимо на частини, розкачуємо кожну в тонкий пласт, який ділимо на чотири квадрати бажаного розміру.
- Викладаємо начинку на середину квадратів, звертаємо конвертом. Злегка придавлюємо долонею кожен конверт з тіста з начинкою, позбавляючись від повітря, закріплюємо грунтовно.
- Розкладаємо заготовки хачапурі на деко, змащуємо кожну залишилися розмішаним яйцем.
- Випікаємо хачапурі при 180 °С протягом 15-20 хвилин.
Хачапурі з лаваша
Дуже смачні хачапурі можна приготувати в домашніх умовах за простим рецептом з лаваша.
Інгредієнти:
- листи лаваша – 4 шт.;
- сир – 400 г;
- сир ропні адигейський або сулугуні;
- твердий сир – 150 г;
- яйця – 4 шт.;
- сметана – 200 г;
- вершкове масло для змащування;
- сіль, перець.
Приготування:
- Ропний сир натираємо на тертці і змішуємо з сиром і двома яйцями.
- Твердий сир натираємо на тертці.
- Сметану змішуємо з рештою яйцями, солимо, перчимо.
- Форму змащуємо олією, викладаємо лист лавашу, змащуємо сметаною та яйцями.
- На лаваш викладаємо сирно-сирну начинку, взявши третю частину від загальної кількості.
- Закриваємо другим листом лаваша і повторюємо всі дії.
- Четвертий аркуш лаваша нарізаємо на вісім сегментів, укладаємо на третій лаваш з начинкою, змащуємо сметаною з яйцем і посипаємо тертим сиром.
- Випікаємо хачапурі в духовці, розігрітій до 180 °С протягом 20 хвилин.
- Подаємо до столу в гарячому вигляді.
Ледачі хачапурі з лаваша
В домашніх умовах можна швидко приготувати дуже смачні ледачі хачапурі по простому рецептом з фото.
Інгредієнти:
- сир твердих сортів – 200 г;
- лаваш – 6 шт.;
- яйця – 2 шт.;
- молоко – ½ ст.;
- масло вершкове – 1 ст. л.;
- яєчний білок – 1 шт.;
- яєчний жовток – 1 шт.
Приготування:
- Лаваш ріжемо на три рівні частини, змащуємо кожну сумішшю розтопленого масла, яєць і молока, укладаємо один на одного.
- Сир натираємо на тертці і змішати з яєчним білком, при бажанні можна додати перець і інші спеції. Ділимо начинку на 6 частин і укладаємо на кожні три шари шести нарізаних лавашів у середину.
- Звертаємо кожне хачапурі з трьох шарів лаваша конвертом, укладаємо на деко, прокладений пергаментом.
- Змащуємо все заготовки яєчним жовтком, випікаємо при температурі 180-190 °С протягом 20 хвилин, подаємо до столу гарячими.
Хачапурі в духовці швидко і смачно
Дуже просто можна приготувати хачапурі в домашніх умовах за рецептом з готового тіста.
Інгредієнти:
- тісто листкове (або дріжджове);
- сир твердий – 200 г;
- масло вершкове – 100 г;
- яйце;
- борошно для розкочування тіста.
Приготування:
- Готуємо начинку, змішавши натерті на крупній тертці обидва види сиру.
- Тісто ділимо на дві частини, обидві розкачуємо як можна тонше. Один пласт укладаємо в форму з папером для випічки, роблячи високі бортики.
- Рясно посипаємо тісто приготовленої начинкою, розкладаємо тонкі шматочки вершкового масла.
- Зверху закриваємо другим пластом тіста, з’єднуємо по всій окружності.
- Змащуємо заготовку з тіста з начинкою злегка збитим яйцем, нарізаємо на 8 сегментів для прикраси.
- Відправляємо заготовку в духовку, розігріту до 180 °С, на 20 хвилин.
Хачапурі на кефірі
Дуже смачні хачапурі виходять в домашніх умовах за простим рецептом з тіста на кефірі.
Інгредієнти:
- борошно – 400 г;
- кефір – 300 мл;
- цукор – 1 ч. л.;
- сода – ½ ч. л.;
- сіль – ½ ч. л.
Для начинки:
- сир сулугуні – 380 г;
- яйце – 1 шт.;
- вода – 2 ст. л.;
- борошно – 1 ст. л.;
- сіль – щіпка.
Приготування:
- Кефір трохи підігріваємо до теплого стану, виливаємо в ємність, придатну для замісу тіста. Додаємо до кефіру соду, сіль і цукор, розмішуємо до розчинення інгредієнтів.
- Всипаючи в ємність з кефіром просіяне борошно, замішуємо м’яке пластичне тісто. Збираємо тісто в кулю, вкриваємо і залишаємо на деякий час.
- Для приготування начинки натираємо в ємність сир, додаємо яйце, перець, воду і трохи борошна. Всю масу грунтовно вимішуємо, формуємо невеликі круглі заготовки.
- Тісто розділяємо на кілька частин, розгортаємо в невеликі коржі. На кожну кладемо кульку начинки, піднімаємо краю догори, защипуємо.
- Отриманий шар придавлюємо руками, домагаючись отримання більш плоскої форми.
- Всі заготовки можна розкачати качалкою, або просто розтягнути руками.
- Випікаємо хачапурі на добре розігрітій сковороді без масла по дві-три хвилини з кожного боку.
Хачапурі по-мегрельськи
За особливим рецептом кавказької кухні можна приготувати в домашніх умовах неймовірно смачні хачапурі.
Інгредієнти:
- борошно – 400 г;
- молоко – 250 мл;
- яйце – 1 шт.;
- цукор – ½ ч. л.;
- сіль – ½ ч. л.;
- дріжджі сухі – ½ ч. л.;
- масло рослинне – 2 ст. л.
Для начинки:
- сир сулугуні;
- жовток.
Приготування:
- В підходящу ємність всипаємо просіяне борошно, сіль, цукор і дріжджі, все перемішуємо.
- До отриманої сухої суміші додаємо яйце, розтоплене масло і тепле молоко, замішуємо м’яке тісто.
- Зібравши тісто в кулю, вкриваємо вологою тканинною серветкою і відправляємо в холодильник або інше прохолодне місце на 30 хвилин.
- Після розстоювання тіста в прохолодному місці ділимо його навпіл, виклавши на робочу поверхню, присипану борошном.
- Кожну частину тіста розкачуємо в коржик і викладаємо досить велику кількість сиру, натертого на крупній тертці.
- Краї тіста з’єднуємо (надлишки можна прибрати) і розкочуємо.
- Готову корж з начинкою укладаємо в форму з пергаментом (або просто змащену), зверху змащуємо яєчним жовтком і посипаємо сиром ще раз.
- Випікаємо хачапурі при 180 °С протягом 20 хвилин.
Хачапурі на сніданок
В домашніх умовах хачапурі можна приготувати дуже швидко по простому рецептом, виходить страва неймовірно смачним і ароматним.
Інгредієнти:
- борошно – 1 ст.;
- молоко – 1 ст.;
- яйця – 2 шт.;
- сир будь-який (краще сулугуні) – 300 г;
- масло вершкове або рослинне;
- сіль.
Приготування:
- В приготовленої ємності яйця розмішуємо, додаємо молоко і борошно порційно.
- Всю масу грунтовно розмішуємо і виливаємо на розігріту сковорідку, змащену олією.
- Закривши кришкою, готуємо хачапурі по 5 хвилин з кожної сторони.
- Подаємо до сніданку у гарячому вигляді, зверху (при бажанні) можна також посипати натертим сиром.
Дуже смачне грузинське блюдо – хачапурі користується заслуженою популярністю не тільки у себе на батьківщині, його із задоволенням готують у всьому світі.