Рецепти приготування хачапурі в домашніх умовах

хачапурі домашні рецепти
Час приготування: 60 хв

Популярне і дуже смачне блюдо грузинської кухні – хачапурі — цілком можна приготувати в домашніх умовах, вибравши будь-який з кращих простих рецептів з фото покроково.

Хачапурі класичне

По одному з простих класичних рецептів приготуємо смачні ароматні хачапурі в домашніх умовах звичайного тіста.

Інгредієнти:

  • борошно – 2 ст.;
  • молоко – 200 г;
  • цукор – 2 ч. л.;
  • дріжджі – 2 ч. л.;
  • сіль – пара пучок.

Для начинки:

  • сир сулугуні – 100 г;
  • сир адигейський 100 г;
  • масло вершкове – 80 р.

Приготування:

  • Розводимо дріжджі в теплому молоці, додаємо сіль і цукор, замішуємо просте тісто, не липнуче до рук.

  • Після того як тісто перебродило протягом 1-1,5 години, ділимо його на кілька частин.
  • Для начинки натираємо обидва види сиру, змішати з розм’якшеним маслом. З отриманої суміші формуємо невеличкі кульки за кількістю частин тіста.

  • Кожну частину тіста розкачуємо в невелику коржик, кладемо в центр кулька начинки, збираємо і защипуємо краю зверху. Отриману заготівку з начинкою розкачуємо як можна тонше.

  • Випікаємо хачапурі на сухій розігрітій сковороді по 3 хвилини з кожного боку.
  • Подаємо гарячі хачапурі до столу з маслом або сметаною.

Хачапурі по-аджарськи

В домашніх умовах приготуємо дуже смачні хачапурі по простому перевіреному рецепту.

Інгредієнти:

  • борошно – 3 ст. + для роботи;
  • дріжджі сухі – 1 ч. л.;
  • молоко – 1 ст.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • сир твердий – 600 г;
  • масло рослинне – 3 ст. л.;
  • яйця – 8 шт.;
  • сіль, перець, спеції за смаком.

Приготування:

  • Сухі дріжджі високої якості розводимо в підігрітому молоці, додавши сіль і цукор.

  • Після того як всі інгредієнти розчиняться в молоці, виливаємо його в просіяне в підходящу ємність борошно.
  • Додаємо в тісто розмішане виделкою яйце і остигле розтоплене вершкове масло, перемішуємо. Замішуємо тісто вручну.

  • Присипавши робочу поверхню, вимішуємо тісто, додаючи потроху рослинну олію. Перекладаємо тісто в ємність, вкриваємо, даємо піднятися протягом півтора-двох годин. За час розстоювання тіста кілька разів його обминаємо.
  • Ділимо тісто на 6 частин, розкачуємо кожну в тонкий пласт.

  • В середину пласта викладаємо попередньо натертий сир, посипаємо спеціями і перцем (при бажанні).

  • Скачуємо краї тіста до середини валиком, з’єднуємо кінці, формуючи човник.
  • Даємо «лодочкам» постояти 20-30 хвилин, змащуємо розмішаним яйцем і відправляємо в духовку на 10 хвилин при 180 °С.

  • Витягаємо хачапурі, розбиваємо в кожну порцію по одному яйцю, залишаючи жовток цілим.
  • Знову відправляємо в духовку, запікаємо ще 15 хвилин.
  • Подаємо до столу в гарячому вигляді, прикрасивши зеленню.

Хачапурі з тунцем

По простому рецептом в домашніх умовах можна швидко приготувати дуже смачні хачапурі з тунцем і сиром.

Інгредієнти:

  • борошно – 400 г;
  • молоко – 250 мл;
  • дріжджі сухі – 6 м;
  • цукор – ½ ст. л.;
  • масло рослинне – 20 г;
  • сир – 200 г;
  • яйця – 3 шт.;
  • тунець консервований – 3 ст. л.;
  • кунжут, мак – по 2 ч. л.;
  • зіра – 1 щіпка;
  • сіль – 1 ч. л.

Приготування:

  • Для активізації сухих дріжджів і перевірки їх якості насипаємо вказану кількість у підігріте молоко, додавши також по столовій ложці борошна і цукру. Все перемішуємо до розчинення цукру і дріжджів, залишаємо в теплі на півгодини.

  • Після того як опара підійшла, додаємо сіль і борошно, замішуємо м’яке пластичне тісто. Вкриваємо його, уклавши в підходящу ємність, даємо вистояти годину-півтора.

  • Розділивши тісто на дві-три частини, кожну розкачуємо в тонкий пласт.
  • Розкачані шматки тіста посипаємо начинкою, змішавши розчавленого виделкою тунця з натертим сиром, додавши будь-які спеції і зіру. Звертаємо протилежні краї рулетом, просуваючись до центру, але не доходячи до середини.

  • З’єднуємо кінці тіста, надаємо форму, розширену посередині, додаємо начинку.

  • Залишаємо вироби з тіста постояти 20 хвилин, змащуємо збитим яйцем і посипаємо сумішшю маку і кунжуту.

  • Випікаємо до рум’яної скоринки в духовці при 180 °С, витягаємо. У кожне хачапурі додаємо сире яйце, не пошкодивши цілісність жовтки, знову запікаємо до готовності яйця.

Хачапурі з листкового тіста

Дуже смачні хачапурі можна приготувати в домашніх умовах за простим рецептом з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • сир сулугуні 300 г;
  • тісто листкове бездріжджове – 500 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • масло рослинне – 2 ст. л.;
  • борошно – 3 ст. л.;
  • сіль – щіпка.

Приготування:

  • Готуємо начинку, подрібнивши сир на тертці і змішавши з яйцем. При бажанні додаємо в начинку будь-які спеції і сіль.

  • Тісто для зручності ділимо на частини, розкачуємо кожну в тонкий пласт, який ділимо на чотири квадрати бажаного розміру.
  • Викладаємо начинку на середину квадратів, звертаємо конвертом. Злегка придавлюємо долонею кожен конверт з тіста з начинкою, позбавляючись від повітря, закріплюємо грунтовно.

  • Розкладаємо заготовки хачапурі на деко, змащуємо кожну залишилися розмішаним яйцем.

  • Випікаємо хачапурі при 180 °С протягом 15-20 хвилин.

Хачапурі з лаваша

Дуже смачні хачапурі можна приготувати в домашніх умовах за простим рецептом з лаваша.

Інгредієнти:

  • листи лаваша – 4 шт.;
  • сир – 400 г;
  • сир ропні адигейський або сулугуні;
  • твердий сир – 150 г;
  • яйця – 4 шт.;
  • сметана – 200 г;
  • вершкове масло для змащування;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Ропний сир натираємо на тертці і змішуємо з сиром і двома яйцями.

  • Твердий сир натираємо на тертці.
  • Сметану змішуємо з рештою яйцями, солимо, перчимо.

  • Форму змащуємо олією, викладаємо лист лавашу, змащуємо сметаною та яйцями.
  • На лаваш викладаємо сирно-сирну начинку, взявши третю частину від загальної кількості.

  • Закриваємо другим листом лаваша і повторюємо всі дії.

  • Четвертий аркуш лаваша нарізаємо на вісім сегментів, укладаємо на третій лаваш з начинкою, змащуємо сметаною з яйцем і посипаємо тертим сиром.

  • Випікаємо хачапурі в духовці, розігрітій до 180 °С протягом 20 хвилин.
  • Подаємо до столу в гарячому вигляді.

Ледачі хачапурі з лаваша

В домашніх умовах можна швидко приготувати дуже смачні ледачі хачапурі по простому рецептом з фото.

Інгредієнти:

  • сир твердих сортів – 200 г;
  • лаваш – 6 шт.;
  • яйця – 2 шт.;
  • молоко – ½ ст.;
  • масло вершкове – 1 ст. л.;
  • яєчний білок – 1 шт.;
  • яєчний жовток – 1 шт.

Приготування:

  • Лаваш ріжемо на три рівні частини, змащуємо кожну сумішшю розтопленого масла, яєць і молока, укладаємо один на одного.

  • Сир натираємо на тертці і змішати з яєчним білком, при бажанні можна додати перець і інші спеції. Ділимо начинку на 6 частин і укладаємо на кожні три шари шести нарізаних лавашів у середину.

  • Звертаємо кожне хачапурі з трьох шарів лаваша конвертом, укладаємо на деко, прокладений пергаментом.

  • Змащуємо все заготовки яєчним жовтком, випікаємо при температурі 180-190 °С протягом 20 хвилин, подаємо до столу гарячими.

Хачапурі в духовці швидко і смачно

Дуже просто можна приготувати хачапурі в домашніх умовах за рецептом з готового тіста.

Інгредієнти:

  • тісто листкове (або дріжджове);
  • сир твердий – 200 г;
  • масло вершкове – 100 г;
  • яйце;
  • борошно для розкочування тіста.

Приготування:

  • Готуємо начинку, змішавши натерті на крупній тертці обидва види сиру.

  • Тісто ділимо на дві частини, обидві розкачуємо як можна тонше. Один пласт укладаємо в форму з папером для випічки, роблячи високі бортики.
  • Рясно посипаємо тісто приготовленої начинкою, розкладаємо тонкі шматочки вершкового масла.

  • Зверху закриваємо другим пластом тіста, з’єднуємо по всій окружності.
  • Змащуємо заготовку з тіста з начинкою злегка збитим яйцем, нарізаємо на 8 сегментів для прикраси.

  • Відправляємо заготовку в духовку, розігріту до 180 °С, на 20 хвилин.

Хачапурі на кефірі

Дуже смачні хачапурі виходять в домашніх умовах за простим рецептом з тіста на кефірі.

Інгредієнти:

  • борошно – 400 г;
  • кефір – 300 мл;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • сода – ½ ч. л.;
  • сіль – ½ ч. л.

Для начинки:

  • сир сулугуні – 380 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • вода – 2 ст. л.;
  • борошно – 1 ст. л.;
  • сіль – щіпка.

Приготування:

  • Кефір трохи підігріваємо до теплого стану, виливаємо в ємність, придатну для замісу тіста. Додаємо до кефіру соду, сіль і цукор, розмішуємо до розчинення інгредієнтів.
  • Всипаючи в ємність з кефіром просіяне борошно, замішуємо м’яке пластичне тісто. Збираємо тісто в кулю, вкриваємо і залишаємо на деякий час.

  • Для приготування начинки натираємо в ємність сир, додаємо яйце, перець, воду і трохи борошна. Всю масу грунтовно вимішуємо, формуємо невеликі круглі заготовки.

  • Тісто розділяємо на кілька частин, розгортаємо в невеликі коржі. На кожну кладемо кульку начинки, піднімаємо краю догори, защипуємо.

  • Отриманий шар придавлюємо руками, домагаючись отримання більш плоскої форми.

  • Всі заготовки можна розкачати качалкою, або просто розтягнути руками.
  • Випікаємо хачапурі на добре розігрітій сковороді без масла по дві-три хвилини з кожного боку.

Хачапурі по-мегрельськи

За особливим рецептом кавказької кухні можна приготувати в домашніх умовах неймовірно смачні хачапурі.

Інгредієнти:

  • борошно – 400 г;
  • молоко – 250 мл;
  • яйце – 1 шт.;
  • цукор – ½ ч. л.;
  • сіль – ½ ч. л.;
  • дріжджі сухі – ½ ч. л.;
  • масло рослинне – 2 ст. л.

Для начинки:

  • сир сулугуні;
  • жовток.

Приготування:

  • В підходящу ємність всипаємо просіяне борошно, сіль, цукор і дріжджі, все перемішуємо.
  • До отриманої сухої суміші додаємо яйце, розтоплене масло і тепле молоко, замішуємо м’яке тісто.

  • Зібравши тісто в кулю, вкриваємо вологою тканинною серветкою і відправляємо в холодильник або інше прохолодне місце на 30 хвилин.
  • Після розстоювання тіста в прохолодному місці ділимо його навпіл, виклавши на робочу поверхню, присипану борошном.

  • Кожну частину тіста розкачуємо в коржик і викладаємо досить велику кількість сиру, натертого на крупній тертці.

  • Краї тіста з’єднуємо (надлишки можна прибрати) і розкочуємо.

  • Готову корж з начинкою укладаємо в форму з пергаментом (або просто змащену), зверху змащуємо яєчним жовтком і посипаємо сиром ще раз.

  • Випікаємо хачапурі при 180 °С протягом 20 хвилин.

Хачапурі на сніданок

В домашніх умовах хачапурі можна приготувати дуже швидко по простому рецептом, виходить страва неймовірно смачним і ароматним.

Інгредієнти:

  • борошно – 1 ст.;
  • молоко – 1 ст.;
  • яйця – 2 шт.;
  • сир будь-який (краще сулугуні) – 300 г;
  • масло вершкове або рослинне;
  • сіль.

Приготування:

  1. В приготовленої ємності яйця розмішуємо, додаємо молоко і борошно порційно.
  2. Всю масу грунтовно розмішуємо і виливаємо на розігріту сковорідку, змащену олією.
  3. Закривши кришкою, готуємо хачапурі по 5 хвилин з кожної сторони.
  4. Подаємо до сніданку у гарячому вигляді, зверху (при бажанні) можна також посипати натертим сиром.

Дуже смачне грузинське блюдо – хачапурі користується заслуженою популярністю не тільки у себе на батьківщині, його із задоволенням готують у всьому світі.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 2 оцінки, середнє 4.5 з 5 )
Залишити відповідь