Рецепти соковитих і смачних пісних котлет з капусти

Час приготування: 45 хв

Основа приготування пісних котлет – продукти рослинного походження, наприклад, морква і цибуля. Пропонуємо приготувати їх з капусти. Блюдо виходить дуже соковитим і смачним.

З додаванням манної крупи

Під час Великого посту цей рецепт напевно стане в нагоді тим, хто його дотримується. Овочеве блюдо ідеально підходить людям, що сидять на дієті.

Продукти:

  • білокачанна капуста – 1 кг;
  • ріпчаста цибуля – 1 головка;
  • часник – 2 зубчики;
  • зелень (петрушка, кріп, кінза) – 1 пучок;
  • манна крупа і борошно пшеничне – по 0,5 ст.;
  • сіль, перець, улюблені приправи – за смаком;
  • панірувальні сухарі;
  • олія – для смаження.

Приготування:

  • Вилок капусти розрізаємо на частини, ретельно промиваємо, відварюємо протягом 10 хвилин в злегка підсоленій воді.

  • Потім перетворюємо овоч у фарш за допомогою м’ясорубки, а щоб видалити зайву рідину – злегка віджимаємо.

  • Попередньо очищений цибулю і часник подрібнюємо на дрібній тертці. Зелень дрібно рубаємо.

  • Всі компоненти змішуємо з капустою, додаємо спеції, борошно і манку, перемішуємо.

  • Формуємо з фаршу котлети бажаного розміру. Обвалюємо в паніровці і обсмажуємо на рослинній олій з кожного боку до рум’яного кольору.

Під час приготування на кухні стоїть такий аромат, аж слинки течуть. Спробуйте і переконаєтеся в цьому самі.

З геркулесом

За рахунок додавання вівсяних пластівців безпосередньо у фарш, страва виходить не тільки смачним, але і дуже корисним.

Продукти:

  • капуста – 300 г;
  • морква, цибуля, картопля – по 1 шт.;
  • зелень – 1 пучок;
  • геркулес – 3 ст. л.;
  • масло рослинне – 3-4 ст. л.;
  • сухарі панірувальні – 3 ст. л.;
  • сіль, перець та інші сипучі спеції – за смаком.

Приготування:

  • Готуємо овочі (очищаємо, промиваємо). Картоплю і розрізану на великі шматочки капусту відварюємо в різних каструлях.

  • Моркву і цибулю пропускаємо через тертку, обсмажуємо на рослинній олії.

  • Капусту подрібнюємо в блендері, аналогічним чином чинимо з картоплею.
  • Всі складові змішуємо. Фарш для пісних котлет з капусти майже готовий. Додаємо геркулес, спеції і дрібно нарубану зелень. Все перемішуємо, залишаємо на 20 хвилин.

  • Потім формуємо котлети. Кожну обвалюють у панірувальних сухарях і обсмажуємо на розігрітій сковороді з додаванням соняшникової олії з кожного боку до утворення апетитною скоринки.
  • Блюдо виходить дуже соковитим і смачним.

З томатною пастою

Котлети за цим рецептом виходять пишними і володіють м’яким смаком. Наявність пряної нотки, надає страві якусь родзинку.

Продукти:

  • капуста білокачанна – 500 г;
  • манна крупа – ½ склянки;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • майонез пісний – 3 ст. л.;
  • часник – 2 зубчики;
  • томатна паста чи соус, сіль, перець, «хмелі-сунелі» – за смаком.

Приготування:

  • Манка повинна розбухнути, тому заливаємо її половиною склянки води.
  • Капусту натираємо на тертці.
  • Шаткуємо цибулю.
  • Готуємо фарш: капусту, цибулю і манку з’єднуємо. Додаємо томатну пасту, пропущений через прес часник і приправи з урахуванням смакових переваг. Солимо, перчимо. В якості зв’язуючого елемента кладемо трохи пісного майонезу.

  • Отриману масу перемішуємо, якщо вона злегка рідкувата, додаємо трохи борошна.

  • Ліпимо котлети, перекладаємо в розпечену сковороду з рослинною олією, обсмажуємо з кожної сторони на повільному вогні.

Викладаємо на тарілку і беремося дегустувати, поки вони не охололи. Блюдо цілком їстівне в холодному вигляді, але з запалі з жару набагато смачніше.

Капустяні котлети в духовці (найпростіший рецепт)

З елементарних інгредієнтів виходить смачне і корисне блюдо. Для різноманітності раціону в самий раз підійдуть капустяні котлети.

Продукти:

  • капуста – 300 г;
  • морква – 1 шт.;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • картопля – 1 шт.;
  • часник – 1 зубчик;
  • кухонна сіль – 0,5 ч. л.;
  • мелений чорний перець – щіпка;
  • борошно – 2 ст. л.;
  • манна крупа – 2 ст. л.;
  • панірувальні сухарі – 0,5 ст.

Приготування:

  • Капусту розбираємо на листя, якщо є пошкодження – видаляємо їх. Хороші відварюємо в злегка підсоленій воді близько 10 хвилин.
  • В окремій ємності відварюємо очищену картоплю. Розминаємо товкачиком.

  • Промиваємо, очищаємо цибулю та моркву, нарізаємо великими шматками. Пропускаємо через м’ясорубку (можна скористатися заглибним блендером) разом з капустою.

  • Пюреподібні компоненти з’єднуємо разом, регулюємо за смаком сіль і перець, додаємо пропущений через прес часник.

  • В овочевий фарш невеликими порціями всипаємо манку і борошно. Перемішуємо і формуємо котлети.

  • Як зазвичай, гарненько обвалюємо в паніровці, викладаємо на злегка змащене соняшниковою олією деко. Відправляємо в розігріту до 180 °С духовку на 25-30 хвилин.

В якості гарніру до дуже соковитих і смачних пісних котлет з капусти ідеально підходить гречка.

Котлети з брокколі

Страва має дуже ніжним, цікавим смаком і структурою. Неодмінно спробуйте самі і почастуєте домашніх.

Продукти:

  • суцвіття брокколі – 400 г;
  • відварна картопля – 5 шт.;
  • борошно – 2 ст. л. + для панірування;
  • рослинна олія – 1 ст. л. в тісто + для обсмажування;
  • сіль, перець – за смаком.

Приготування:

  • Пропускаємо через тертку картоплю.

  • Суцвіття броколі розбираємо на шматочки, злегка обсмажуємо на сковороді з додаванням рослинної олії.

  • Подрібнюємо в м’ясорубці, якщо хочемо щоб було видно вкраплення невеликих шматочків, просто рубаємо ножем.

  • З’єднуємо з картопляним пюре. Перчимо, солимо, додаємо борошно, перемішуємо фарш, ліпимо котлети, обвалюємо в борошні, обсмажуємо на рослинній олії з обох боків до золотистої скоринки.

  • Страву можна їсти холодним, але в гарячому вигляді котлети особливо ароматні і смачні.

Капустяно-грибні котлети

Шляхом сміливих експериментів з легкої руки справжніх кулінарів з’явився цікавий рецепт пісних котлет з капусти та грибів. Результат перевершує всі очікування, страва виходить дуже соковитим і смачним.

Продукти:

  • гриби – 250 г;
  • капуста білокачанна – 1 кг;
  • цибуля ріпчаста – 1 головка;
  • будь-яка зелень, сіль, перець – за смаком;
  • крупа манна або борошно – 3 ч. л.;
  • сухарі панірувальні.

Приготування:

  • Знімаємо з капусти пошкоджені листки, качан розрізаємо на 4-6 частин, відварюємо до м’якості.
  • Цибулю подрібнюємо кубиками, обсмажуємо на рослинній олії. Додаємо в сковороду дрібно нарізані гриби. Готуємо ще близько 5 хвилин.
  • Окремо протираємо до пюреподібної консистенції відварну капусту і цибульно-грибну суміш. Перекладаємо в сито, віджимаємо зайву рідину.
  • В єдиній мисці з’єднуємо всі компоненти, солимо, перчимо, додаємо манку і подрібнену зелень. Все перемішуємо. Готовий фарш відправляємо на 1,5 години в холодильник.

  • Дістаємо, ліпимо котлетки, надаючи їм бажану форму і об’єм. Обвалюємо в сухарях, викладаємо на змащене соняшниковою олією деко.

  • Випікаємо в духовці, розігрітій до 200-220 °С 35-40 хвилин. Після закінчення половини часу перевертаємо котлети, даючи підрум’янитися іншій стороні.

Блюдо в такому виконанні підходить в дні посту і просто для різноманітності повсякденного раціону.

Котлети з квашеної капусти

Оригінальне, соковите блюдо, допоможе збагатити харчування в піст. Приготування не займе багато часу, та й перелік інгредієнтів простіше нікуди.

Продукти:

  • квашена капуста – 500 г;
  • відварна картопля – 5 шт. середнього розміру;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.;
  • кріп – 1 пучок;
  • паніровка – 200 г;
  • сіль – щіпка;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • масло рослинне для смаження.

Приготування:

  1. Лук очищаємо, промиваємо, нарізаємо як можна дрібніше. Обсмажуємо на рослинній олії, додавши трохи цукрового піску для додання більш густої консистенції.
  2. Віджати зайву рідину з капусти, дрібно нарізаємо її.
  3. Розім’яту картоплю з’єднуємо з капустою, цибулею і дрібно порізаною зеленню. За допомогою блендера доводимо масу до консистенції пюре. Солимо, перчимо, перемішуємо.
  4. Ліпимо котлетки, щоб вони не розповзлися під час смаження, робимо їх товстенькими.
  5. Обвалюють у панірувальних сухарях, обсмажуємо з двох сторін на сильному вогні.

Пісні котлети з квашеної капусти, дивують цікавим смаком і бездоганним зовнішнім виглядом. Вони виходять дуже соковитими і смачними.

З пшона з овочами

Вегетаріанська страва, приготована за цим рецептом, допоможе урізноманітнити меню. Пісні котлети з капусти з додаванням крупи виходять дуже соковитими і смачними і підходять на сніданок, обід і вечерю.

Продукти:

  • пшоно – 200 г;
  • вода – 3 ст.;
  • перець болгарський – 1 шт.;
  • капуста білокачанна – 150 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 велика головка;
  • сіль, мелений чорний перець – за смаком;
  • панірувальні сухарі;
  • рослинна олія – для обсмажування;
  • свіжа зелень – 1 пучок.

Приготування:

  • Крупу промиваємо, заливаємо склянкою води, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, зливаємо всю рідину. Заливаємо пшонку двома склянками холодної води, додаємо трохи солі, варимо 10-15 хвилин до готовності. Додаємо в кашу вершкове масло, закриваємо кришкою.

  • З капусти, знімаємо мляві, зіпсовані листя, з перцю видаляємо серцевину, цибулю очищаємо. Всі овочі промиваємо, пропускаємо через м’ясорубку. Перекидаємо в сито, віджимаємо зайву рідину.
  • Овочеву масу змішуємо з пшоном, перчимо, солимо.

  • Формуємо котлети, обвалюємо в панірувальних сухарях, обсмажуємо з кожного боку на сковороді з рослинною олією.

  • Зменшуємо вогонь, залишаємо готову страву настоятися під закритою кришкою.
  • Викладаємо дуже соковиті і смачні пісні котлети з капусти на тарілку, прикрашаємо зеленню.

До речі, кріп і петрушку можна додати безпосередньо у фарш.

Таке блюдо, як капустяні котлети, має безліч варіацій. Кожна гарна по-своєму. Корисне, смачне блюдо можна готувати на пару, в духовці або обсмажувати на сковороді. Вибирайте спосіб, найбільш підходящий саме вам. Вдосконалюйте рецепт, доповнюючи улюбленими добавками, і дивуйте своїми кулінарними здібностями домочадців.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь