Основа приготування пісних котлет – продукти рослинного походження, наприклад, морква і цибуля. Пропонуємо приготувати їх з капусти. Блюдо виходить дуже соковитим і смачним.
З додаванням манної крупи
Під час Великого посту цей рецепт напевно стане в нагоді тим, хто його дотримується. Овочеве блюдо ідеально підходить людям, що сидять на дієті.
Продукти:
- білокачанна капуста – 1 кг;
- ріпчаста цибуля – 1 головка;
- часник – 2 зубчики;
- зелень (петрушка, кріп, кінза) – 1 пучок;
- манна крупа і борошно пшеничне – по 0,5 ст.;
- сіль, перець, улюблені приправи – за смаком;
- панірувальні сухарі;
- олія – для смаження.
Приготування:
- Вилок капусти розрізаємо на частини, ретельно промиваємо, відварюємо протягом 10 хвилин в злегка підсоленій воді.
- Потім перетворюємо овоч у фарш за допомогою м’ясорубки, а щоб видалити зайву рідину – злегка віджимаємо.
- Попередньо очищений цибулю і часник подрібнюємо на дрібній тертці. Зелень дрібно рубаємо.
- Всі компоненти змішуємо з капустою, додаємо спеції, борошно і манку, перемішуємо.
- Формуємо з фаршу котлети бажаного розміру. Обвалюємо в паніровці і обсмажуємо на рослинній олій з кожного боку до рум’яного кольору.
Під час приготування на кухні стоїть такий аромат, аж слинки течуть. Спробуйте і переконаєтеся в цьому самі.
З геркулесом
За рахунок додавання вівсяних пластівців безпосередньо у фарш, страва виходить не тільки смачним, але і дуже корисним.
Продукти:
- капуста – 300 г;
- морква, цибуля, картопля – по 1 шт.;
- зелень – 1 пучок;
- геркулес – 3 ст. л.;
- масло рослинне – 3-4 ст. л.;
- сухарі панірувальні – 3 ст. л.;
- сіль, перець та інші сипучі спеції – за смаком.
Приготування:
- Готуємо овочі (очищаємо, промиваємо). Картоплю і розрізану на великі шматочки капусту відварюємо в різних каструлях.
- Моркву і цибулю пропускаємо через тертку, обсмажуємо на рослинній олії.
- Капусту подрібнюємо в блендері, аналогічним чином чинимо з картоплею.
- Всі складові змішуємо. Фарш для пісних котлет з капусти майже готовий. Додаємо геркулес, спеції і дрібно нарубану зелень. Все перемішуємо, залишаємо на 20 хвилин.
- Потім формуємо котлети. Кожну обвалюють у панірувальних сухарях і обсмажуємо на розігрітій сковороді з додаванням соняшникової олії з кожного боку до утворення апетитною скоринки.
- Блюдо виходить дуже соковитим і смачним.
З томатною пастою
Котлети за цим рецептом виходять пишними і володіють м’яким смаком. Наявність пряної нотки, надає страві якусь родзинку.
Продукти:
- капуста білокачанна – 500 г;
- манна крупа – ½ склянки;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- майонез пісний – 3 ст. л.;
- часник – 2 зубчики;
- томатна паста чи соус, сіль, перець, «хмелі-сунелі» – за смаком.
Приготування:
- Манка повинна розбухнути, тому заливаємо її половиною склянки води.
- Капусту натираємо на тертці.
- Шаткуємо цибулю.
- Готуємо фарш: капусту, цибулю і манку з’єднуємо. Додаємо томатну пасту, пропущений через прес часник і приправи з урахуванням смакових переваг. Солимо, перчимо. В якості зв’язуючого елемента кладемо трохи пісного майонезу.
- Отриману масу перемішуємо, якщо вона злегка рідкувата, додаємо трохи борошна.
- Ліпимо котлети, перекладаємо в розпечену сковороду з рослинною олією, обсмажуємо з кожної сторони на повільному вогні.
Викладаємо на тарілку і беремося дегустувати, поки вони не охололи. Блюдо цілком їстівне в холодному вигляді, але з запалі з жару набагато смачніше.
Капустяні котлети в духовці (найпростіший рецепт)
З елементарних інгредієнтів виходить смачне і корисне блюдо. Для різноманітності раціону в самий раз підійдуть капустяні котлети.
Продукти:
- капуста – 300 г;
- морква – 1 шт.;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- картопля – 1 шт.;
- часник – 1 зубчик;
- кухонна сіль – 0,5 ч. л.;
- мелений чорний перець – щіпка;
- борошно – 2 ст. л.;
- манна крупа – 2 ст. л.;
- панірувальні сухарі – 0,5 ст.
Приготування:
- Капусту розбираємо на листя, якщо є пошкодження – видаляємо їх. Хороші відварюємо в злегка підсоленій воді близько 10 хвилин.
- В окремій ємності відварюємо очищену картоплю. Розминаємо товкачиком.
- Промиваємо, очищаємо цибулю та моркву, нарізаємо великими шматками. Пропускаємо через м’ясорубку (можна скористатися заглибним блендером) разом з капустою.
- Пюреподібні компоненти з’єднуємо разом, регулюємо за смаком сіль і перець, додаємо пропущений через прес часник.
- В овочевий фарш невеликими порціями всипаємо манку і борошно. Перемішуємо і формуємо котлети.
- Як зазвичай, гарненько обвалюємо в паніровці, викладаємо на злегка змащене соняшниковою олією деко. Відправляємо в розігріту до 180 °С духовку на 25-30 хвилин.
В якості гарніру до дуже соковитих і смачних пісних котлет з капусти ідеально підходить гречка.
Котлети з брокколі
Страва має дуже ніжним, цікавим смаком і структурою. Неодмінно спробуйте самі і почастуєте домашніх.
Продукти:
- суцвіття брокколі – 400 г;
- відварна картопля – 5 шт.;
- борошно – 2 ст. л. + для панірування;
- рослинна олія – 1 ст. л. в тісто + для обсмажування;
- сіль, перець – за смаком.
Приготування:
- Пропускаємо через тертку картоплю.
- Суцвіття броколі розбираємо на шматочки, злегка обсмажуємо на сковороді з додаванням рослинної олії.
- Подрібнюємо в м’ясорубці, якщо хочемо щоб було видно вкраплення невеликих шматочків, просто рубаємо ножем.
- З’єднуємо з картопляним пюре. Перчимо, солимо, додаємо борошно, перемішуємо фарш, ліпимо котлети, обвалюємо в борошні, обсмажуємо на рослинній олії з обох боків до золотистої скоринки.
- Страву можна їсти холодним, але в гарячому вигляді котлети особливо ароматні і смачні.
Капустяно-грибні котлети
Шляхом сміливих експериментів з легкої руки справжніх кулінарів з’явився цікавий рецепт пісних котлет з капусти та грибів. Результат перевершує всі очікування, страва виходить дуже соковитим і смачним.
Продукти:
- гриби – 250 г;
- капуста білокачанна – 1 кг;
- цибуля ріпчаста – 1 головка;
- будь-яка зелень, сіль, перець – за смаком;
- крупа манна або борошно – 3 ч. л.;
- сухарі панірувальні.
Приготування:
- Знімаємо з капусти пошкоджені листки, качан розрізаємо на 4-6 частин, відварюємо до м’якості.
- Цибулю подрібнюємо кубиками, обсмажуємо на рослинній олії. Додаємо в сковороду дрібно нарізані гриби. Готуємо ще близько 5 хвилин.
- Окремо протираємо до пюреподібної консистенції відварну капусту і цибульно-грибну суміш. Перекладаємо в сито, віджимаємо зайву рідину.
- В єдиній мисці з’єднуємо всі компоненти, солимо, перчимо, додаємо манку і подрібнену зелень. Все перемішуємо. Готовий фарш відправляємо на 1,5 години в холодильник.
- Дістаємо, ліпимо котлетки, надаючи їм бажану форму і об’єм. Обвалюємо в сухарях, викладаємо на змащене соняшниковою олією деко.
- Випікаємо в духовці, розігрітій до 200-220 °С 35-40 хвилин. Після закінчення половини часу перевертаємо котлети, даючи підрум’янитися іншій стороні.
Блюдо в такому виконанні підходить в дні посту і просто для різноманітності повсякденного раціону.
Котлети з квашеної капусти
Оригінальне, соковите блюдо, допоможе збагатити харчування в піст. Приготування не займе багато часу, та й перелік інгредієнтів простіше нікуди.
Продукти:
- квашена капуста – 500 г;
- відварна картопля – 5 шт. середнього розміру;
- ріпчаста цибуля – 2 шт.;
- кріп – 1 пучок;
- паніровка – 200 г;
- сіль – щіпка;
- цукор – 1 ч. л.;
- масло рослинне для смаження.
Приготування:
- Лук очищаємо, промиваємо, нарізаємо як можна дрібніше. Обсмажуємо на рослинній олії, додавши трохи цукрового піску для додання більш густої консистенції.
- Віджати зайву рідину з капусти, дрібно нарізаємо її.
- Розім’яту картоплю з’єднуємо з капустою, цибулею і дрібно порізаною зеленню. За допомогою блендера доводимо масу до консистенції пюре. Солимо, перчимо, перемішуємо.
- Ліпимо котлетки, щоб вони не розповзлися під час смаження, робимо їх товстенькими.
- Обвалюють у панірувальних сухарях, обсмажуємо з двох сторін на сильному вогні.
Пісні котлети з квашеної капусти, дивують цікавим смаком і бездоганним зовнішнім виглядом. Вони виходять дуже соковитими і смачними.
З пшона з овочами
Вегетаріанська страва, приготована за цим рецептом, допоможе урізноманітнити меню. Пісні котлети з капусти з додаванням крупи виходять дуже соковитими і смачними і підходять на сніданок, обід і вечерю.
Продукти:
- пшоно – 200 г;
- вода – 3 ст.;
- перець болгарський – 1 шт.;
- капуста білокачанна – 150 г;
- цибуля ріпчаста – 1 велика головка;
- сіль, мелений чорний перець – за смаком;
- панірувальні сухарі;
- рослинна олія – для обсмажування;
- свіжа зелень – 1 пучок.
Приготування:
- Крупу промиваємо, заливаємо склянкою води, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, зливаємо всю рідину. Заливаємо пшонку двома склянками холодної води, додаємо трохи солі, варимо 10-15 хвилин до готовності. Додаємо в кашу вершкове масло, закриваємо кришкою.
- З капусти, знімаємо мляві, зіпсовані листя, з перцю видаляємо серцевину, цибулю очищаємо. Всі овочі промиваємо, пропускаємо через м’ясорубку. Перекидаємо в сито, віджимаємо зайву рідину.
- Овочеву масу змішуємо з пшоном, перчимо, солимо.
- Формуємо котлети, обвалюємо в панірувальних сухарях, обсмажуємо з кожного боку на сковороді з рослинною олією.
- Зменшуємо вогонь, залишаємо готову страву настоятися під закритою кришкою.
- Викладаємо дуже соковиті і смачні пісні котлети з капусти на тарілку, прикрашаємо зеленню.
До речі, кріп і петрушку можна додати безпосередньо у фарш.
Таке блюдо, як капустяні котлети, має безліч варіацій. Кожна гарна по-своєму. Корисне, смачне блюдо можна готувати на пару, в духовці або обсмажувати на сковороді. Вибирайте спосіб, найбільш підходящий саме вам. Вдосконалюйте рецепт, доповнюючи улюбленими добавками, і дивуйте своїми кулінарними здібностями домочадців.