Рецепти в автоклаві в домашніх умовах

Величезний вибір рецептів приготування в автоклаві дозволяє господиням швидко і якісно заготовити консервацію в домашніх умовах.

Рибні консерви в томаті

Смак готового блюда в чому залежить від вибору продуктів. Важливо, щоб вони були свіжими і якісними.

Інгредієнти:

  • лящ (очищений) – 3,5 кг;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • томатна паста – 2 ст. л.;
  • перець чорний (горошком) – 1 пакетик;
  • лавровий лист – 7 шт.

Усі компоненти, за винятком риби, розраховані на одну банку об’ємом 0,5.

Приготування:

  • Ретельно очистити рибу від луски, видаляємо нутрощі, відрізаємо голову. Тушку промиваємо проточною водою.
  • Нарізаємо невеликими шматочками, як для смаження.

  • У підготовлені банки кладемо лавровий лист, перець горошком, томатну пасту. Рибними шматочками утрамбовуємо скляну тару наполовину так, щоб не залишилося порожнеч.
  • Знову перекладаємо спеціями і томатом, другим шаром укладаємо шматочки ляща. Таким чином наповнюємо банку практично повністю, не доходячи 1 см до верху.

  • З допомогою закаточної машинки закорковуємо кришками. Тару з вмістом занурюємо в автоклав. Агрегат заповнюємо водою настільки, щоб вона повністю накрила банки.
  • Перед закриттям кришки автоклава змочуємо ущільнювальну гумку.
  • Насосом накачуємо 1,5 атмосфери. На останньому етапі прикріплюємо термометр до агрегату.

  • На газу доводимо температурний режим до 116 °С. Продовжуємо готування на помірному вогні близько 50 хвилин.
  • Після закінчення часу вимикаємо нагрівання, залишаємо герметичний апарат до повного охолодження.
  • До нульової позначки спускаємо тиск. Відкриваємо кришку, витягаємо банки з готовими консервами.

Свиняча тушонка

Основні правила класичного рецепту приготування м’ясних консервів в автоклаві в домашніх умовах – у вивіреному часу і мінімальній кількості компонентів.

Інгредієнти:

  • свинина – 350 г;
  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • чорний перець – 3 горошини;
  • запашний перець – 1 горошина.

Приготування:

  • М’ясо промиваємо, нарізаємо невеликими порційними шматочками.

  • На дно підготовлених банок кладемо спеції, по плечики наповнюємо подрібненої свининою. Закатуємо кришки ключем.
  • Точно так само наповнюємо всі банки. Завантажуємо в автоклав, під зав’язку наповнюємо водою.

  • Агрегат закриваємо, створюємо тиск до 3,8 атмосфер. Нагріваємо до 112 °С. Готуємо приблизно півтори години. Стежимо за тим, щоб показники залишалися в межах вказаного діапазону.
  • Вимикаємо плиту, чекаємо, поки автоклав повністю охолоне. Опускаємо тиск. Відкриваємо кришку, виймаємо банки з вмістом.

Щоб тушонка вийшла більш ароматною, соковитою і смачною, не потрібно зрізати з м’яса жирові прошарки. Ще один важливий момент господиням на замітку: продукт перед закладкою в скляну тару повинен бути кімнатної температури, інакше можуть роздутися кришки.

Тушонка по ГОСТу

Продукти, приготовані по ГОСТу, завжди вирізнялися бездоганною якістю. Це один з кращих рецептів зробити в домашніх умовах тушонку в автоклаві «Малинівка».

Інгредієнти:

  • яловичина з вмістом жирової тканини – 435 г;
  • сіль кухонна (крупного помелу) – 6 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 головка;
  • перець чорний горошком – 3 шт.;
  • перець духмяний горошком – 1 шт.;
  • лавровий лист – 2 шт.

Продукти розраховані на 500-грамову банку.

Приготування:

  • Для тушонки за Гостом 1984 року беремо не добірне м’ясо, а з жировими прошарками. Промиваємо його, нарізаємо порційними шматочками, як на шашлик.
  • У чисті сухі банки закладаємо спеції (перець горошком, лавровий лист). Заповнюємо наполовину м’ясом, утрамбовуємо.

  • Додаємо подрібнений жир, зрізаний з м’яса. Знову шматочки яловичини.
  • Зверху посипаємо попередньо очищеним, промитим, дрібно нарізаним кубиками луком. Додаємо потрібну кількість солі. Можна покласти її на дно банки або пересипати продукти в момент закладки середнього рівня. Ми будемо відштовхуватися від законів фізики і додамо її саме зверху, щоб рівномірно розподілилася.

  • Для більш щільного і герметичного прилягання кришки до поверхні скляної тари, замочуємо їх в окропі. Закручуємо банки.
  • Встановлюємо у спеціально передбачені касети, ставимо зібрану конструкцію в автоклав.

  • Прилад заповнюємо водою так, щоб касета була повністю покрита рідиною. Закриваємо кришку. Включаємо прилад, згідно інструкції м’ясні консерви в 500-грамових банках готуються при температурі води 120 °С 40 хвилин.
  • Вимикаємо плиту, даємо автоклаву охолонути до кімнатної температури, відкриваємо кришку, дістаємо банки з готовими м’ясними консервами.

Тушонка з кролика

З приготуванням тушонки в автоклаві впораються навіть початківці господині. Все, що потрібно, – вивчити інструкцію до агрегату і чітко слідувати їй.

Інгредієнти:

  • м’ясо кролика – 2 тушки;
  • ріпчаста цибуля – 3-6 шт. в залежності від розміру голівки;
  • чорний мелений перець – за смаком;
  • запашний перець – 2-3 горошини;
  • лавровий лист – 1 шт. на банку;
  • сіль – за смаком.

Приготування:

  • Промиваємо м’ясо. При бажанні можна відокремити тушку від кістки, ми цього робити не будемо, так як в процесі кістка виділяє желируючу речовину. В результаті продукт вийде соковитим і неймовірно смачним.
  • Викладаємо на сковороду, злегка змащену рослинною олією шматочки кролятини. Солимо, перчимо. Додаємо дрібно нарізану цибулю, тушкуємо чверть години. Це робити необов’язково, але так м’ясо виходить більш ніжним і ароматним.

  • Промиваємо, стерилізуємо банки і кришки. У кожну тару кладемо лавровий лист і перець горошком. Заповнюємо м’ясною заготівлею у власному соку.
  • Приправляємо сіллю з меленим перцем. Закочує банки кришками.

  • Згідно з рецептом приготування консервів в домашніх умовах, закладаємо в автоклав банки.
  • У спеціальний отвір заливаємо воду до верхньої позначки. Кришку агрегату закриваємо, затягуємо болтами. Виставляємо 2 атмосфери.

  • Готуємо тушонку при нагріванні води в приладі до 110 °С 50 хвилин.
  • Вимикаємо плиту, даємо приладу охолонути, спускаємо повітря, відкриваємо кришку, виймаємо банки з готової консервацією.

Тушонка з кролика повністю готова до вживання.

Гриби в автоклаві

Гриби, приготовлені в режимі автоклавування, зберігають всі свої властивості, виходять дуже смачними. Процес не вимагає особливих зусиль. До того ж численні рецепти адаптовані для швидкої стерилізації.

Інгредієнти:

  • гриби;
  • сіль;
  • олія рослинна;
  • лавровий лист, перець, інші прянощі – за бажанням.

Приготування:

  • Гриби (в даному випадку лисички) перебираємо, очищаємо, ретельно промиваємо в проточній воді. Ріжемо шматочками, але необов’язково.
  • Так як грибів досить багато, проварюємо їх прямо в ємності автоклава в невеликій кількості води (для прискорення процесу гарячої) і солі. Проварка обов’язкова, гриби мають властивість осідати в момент готування. Якщо продукт закласти відразу по банкам, їх кількість значно поменшає.

  • Прикриваємо кришкою, доводимо вміст каструлі до кипіння. Проварюємо 5 хвилин, виймаємо лисички, промиваємо, проціджуємо через друшляк, щоб позбутися від зайвої рідини.
  • Укладаємо лисички по чистим банкам, злегка утрамбовувавши.

  • В кожну ємність наливаємо зверху соняшникову олію, при цьому залишаючи зазор. Закриваємо кришками, заздалегідь пропареними в окропі, для розм’якшення полімерного ущільнювача. Закатуємо спеціальною машинкою.
  • Тару з вмістом поміщаємо по колу в притискні касети. Кожен ярус поміщаємо в автоклав. Заливаємо водою практично до верху, залишаючи зазор в 2 див.

  • Закриваємо кришкою, закручуємо гайки, рівномірно затягуючи.
  • Включаємо нагрівання приладу, виставивши потужність 1000 ват. Витримуємо при температурному режимі 110 °З півгодини. Вимикаємо нагрівання, даючи автоклаву охолонути природним чином. За цей час тиск впаде до нульової позначки.

  • Відкриваємо кришку, зливаємо зайву воду через краник. Витягуємо з касет банки.

Грибна заготівля готова. Її можна вживати як самостійне блюдо, додати в суп, обсмажувати з картоплею, використовувати в якості начинки для пиріжків.

Сніданок туриста

У перлової каші з яловичим м’ясом багато шанувальників, що не дивно. Правильно приготоване блюдо дуже ситне, ароматне та смачне.

Інгредієнти:

  • перлова крупа – 100 г;
  • яловичина – 100 г;
  • цибулина – 1 шт.;
  • морква – половина 1 шт.;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • чорний перець горошком – 4 шт.;
  • запашний перець – 2 шт.;
  • вода – 200 мл

Приготування:

  • Для прискорення процесу приготування сніданку туриста з перловкою, крупу заливаємо водою, залишаємо на 10 годин. За цей час вона набубнявіє, збільшуючись в обсязі.
  • Розкладаємо по банках, наповнюючи їх наполовину. Далі заповнюємо м’ясом, заздалегідь промитим, нарізаною невеликими шматочками.

  • Дотримуючись рецептом, додаємо сіль, улюблені спеції. Наповнюємо до верху, залишаючи 1,5 см вільного простору.

  • Закаточною машинкою закручуємо кришки. Банки з вмістом встановлюємо у касети, розміщуємо їх в автоклав. Заповнюємо водою до верхньої позначки. Закриваємо кришку. Включаємо нагрівання плити. Готуємо в домашніх умовах кашу з м’ясом при температурі 110 °С і тиску 1 атмосфера дві години.

Вимикаємо вогонь, залишаємо автоклав до повного охолодження, даючи опуститися тиску. Відкриваємо кришку, дістаємо банки.

При дотриманні всіх правил термін зберігання консервації, приготовленої таким способом, буде радувати більше року.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь