Різдвяний кекс (Christmas cake) – фруктовий кекс, який подається на Різдво.
Різдвяні кекси – це англійська традиція, що виникла зі сливової каші. Традиційний англійський різдвяний пиріг готується із просочених ромом кількох видів родзинок. Часто різдвяний пиріг покривають глазур’ю та прикрашають різними фігурками. Також у різдвяний кекс часто клали монети, загорнуті у пергамент. Зазвичай це були срібні трипенсові або шестипенсові монети, які символізували успіх для того, хто знайшов.
Варіацій різдвяного кексу – безліч, свій рецепт цієї святкової страви є у кожного народу.
Ми ділимося своїм улюбленим, перевіреним часом рецептом різдвяного кексу, який ще нікого не залишив байдужим. При цьому він дуже простий у виконанні. Сухофрукти для різдвяного кексу можна взяти будь-які. Тут орієнтуйтеся тільки на ваш смак та фантазію: курага, чорнослив, сушені персики, родзинки, кишмиш, мигдаль, волоські горіхи, різнокольорові цукати або сушені ягоди. Можна їх комбінувати чи додавати окремо.
Традиційно різдвяний кекс готують за місяць до Різдва. За цей час він настоюється, текстура виходить щільною, а смак фантастичним.
- Масло вершкове 350 гр.
- Коричневий цукор 350 гр.
- Борошно пшеничне 350 гр.
- Розпушувач 10 гр.
- Куряче яйце 5 шт.
- Улюблені горіхи та сухофрукти у тій пропорції, яка подобається саме вам 1 кг.
- Ром (можна замінити на бренді) 350 мл.
- Кориця 1 ч. л.
- Імбир мелений ½ ч. л.
- Мелений мускатний горіх ½ ч. л.
- Нарізати сухофрукти на шматочки, укласти їх щільно в банку і залити ромом. Горіхи також порізати на шматки, скласти в окрему банку і залити ромом. Банки із заготівлями прибрати в холодильник мінімум на добу.
- Цукор збити з маслом добіла, вбити по одному яйця, додати спеції, просіяне борошно, розпушувач, горіхи і сухофрукти разом з ромом. Перемішати все добре. Повинне вийти густе тісто.
- Духовку розігріти до 180 градусів. У змащену олією форму викласти тісто на 2/3 об’єму. З цієї кількості інгредієнтів має вийти два великі кекси.
- Випікати протягом 20 хвилин при 180 градусах, накрити пергаментним папером, щоб не підгорів, і випікати при 160 градусах ще близько години (+/- 15 хвилин залежно від розміру форми). Готовність перевірити дерев’яною шпажкою. Якщо вона виходить сухою, ваш різдвяний кекс готовий.
- Готовий різдвяний кекс полити ще 3-4 столовими ложками рому, загорнути у фольгу або пергаментний папір, прибрати в холодильник і забути про нього мінімум на два тижні.
Такий різдвяний кекс легко може зберігатися цілий рік. Але ймовірність цього близько нуля. Аж надто він смачний!