Сало — це не просто смачний продукт. У ньому міститься безліч вітамінів, мікроелементів і жирних кислот. Саме тому сало відмінно насичує і наповнює енергією на довгий час. Звичайно, свіже сало вже має чудовий смак і не потребує доповнення. Але якщо приготувати сало в соєвому соусі на сковорідці, цей продукт відкриється для тебе зовсім з іншого боку.
Сало за цим рецептом я вперше спробувала, коли приїхала відпочивати в Одесу. Ми жили у типової Одеської сім’ї, тому крім безлічі одеських афоризмів ми познайомилися з деякими незвичайними стравами зі знайомих продуктів. Але моє серце полонило сало гарячого приготування, яке тепер і на нашому столі займає почесне місце.
Головна особливість такої страви в тому, що на його приготування потрібно трохи більше двох годин. Це дозволить підготуватися до приходу гостей. При цьому сало виходить дуже м’яким і ніжним.
- Сало свиняче 1.5-2 кг.
- Соус соєвий 100 мл.
- Соус теріякі 100 мл.
- Пиво безалкогольне темне 1 л.
- Рослинна олія
- Часник сушений
- Паприка сушена
- Сіль
- Перець чорний мелений
- Подчеревок промий і просуши паперовим рушником. У сковороду налий рослинної олії, розігрій і відправляй туди сало.
- Обсмажую сало до утворення золотистої скоринки. Не забувай перевертати шматочки, щоб воно обсмажити з усіх боків.
- Тепер настав час пива. Вилий 500 мл темного безалкогольного пива в сковороду.
- Потім приступай до спецій. Кількість спецій залежить від твого особистого смаку. Як правило, я використовую по пів стандартного пакетика кожної з прянощів. Виходить приблизно 10 г кожної приправи. Сіль додавай за смаком. Не забувай, що чим жирніше у тебе сало, тим краще його потрібно солити.
- Після того як внесені всі приправи, заливай сало пивом, що залишилося. Так спеції не встигнуть підгоріти і зможуть максимально віддати свій смак і аромат готовій страві.
- В останню чергу додай в сковорідку соєвий соус і соус теріякі. Потім зменш вогонь до мінімуму, накрий сковороду кришкою і залиш на 1 годину.
- Через годину перевір кількість рідини в сковороді. Це може залежати від того, наскільки жирним був підчеревок і від якості пива. Накривай сковороду кришкою і залишай для випаровування рідини. Це займає приблизно ще 40-60 хвилин.
- Коли на дні сковорідки залишається один жир, можна ще кілька разів перевернути сало з 2 хвилини. Це потрібно для того, щоб воно повністю карамелізувалося.
- Ось наше сало в соєвому соусі і готово!
Сало виходить дуже м’яким, ніжним і ароматним. Його можна їсти як з гарніром, так і з хлібом або салатом. Безсумнівно, таке блюдо стане прикрасою будь-якого святкового столу. Пропонуємо тобі також спробувати приготувати швидку малосольний оселедець, яка не залишить байдужими твоїх гостей. Обіцяємо!