Спагетті алла путанеска (Spagetti alla puttanesca) – один з варіантів приготування італійської пасти.
Рецепт спагетті алла путанеска цікавий не лише своїм смаком та легкістю приготування, але й незвичайною назвою. Puttanata – слово в італійському, що означає жінку легкої поведінки. Відповідно і страва перекладається як «Спагетті по-куртизанськи».
Існує кілька легенд виникнення рецепту спагетті алла путанеска. Та, що простіше, свідчить, що жінки цієї професії були надто зайняті, щоб готувати щось повноцінне. Тому вони брали те, що під рукою, і додавали до пасти, щоб швидко перекусити. Друга, більш літературна легенда розповідає, що спагетті алла путанеска вигадав власник одного з італійських ресторанів у середині XX століття. Причому він винайшов рецепт випадково. До цього його підштовхнула компанія напідпитку чоловіків, що завалилися під закриття ресторану і зажадали терміново приготувати поїсти. На заперечення господаря, мовляв, на кухні нічого вже не залишилося, один із відвідувачів, стукнувши по столу кулаком, гаркнув, щоб той приготував що завгодно, для переконливості додавши міцних виразів і лайок – «Facci una puttanata qualiasi». Не бажаючи вступати в конфлікт, господар потягся на кухню, відварив спагетті і зробив соус нашвидкуруч. Він поставив тарілки на стіл, тихенько додавши “Ось ваші *** спагетті” (I vostri puttanata spaghetti!). Відвідувачам страва сподобалася, а назва з того часу так і закріпилася.
- Спагеті 320 гр.
- Помідор протертий 400 гр.
- Каперси 1 ст. л.
- Оливки 80 гр.
- Маслини 80 гр.
- Часник 1 зубчик
- Петрушка кілька гілочок
- Олія оливкова 2-3 ст. л.
- Перець гострий 1 шт.
- Сіль за смаком
- Каперси промити в холодній воді, щоб змити зайвий оцет та сіль, просушити.
- Оливки, чорні та зелені, нарізати на половинки або кільцями.
- Зубчик часнику трохи роздавити, щоб вийшов сік, але зубчик залишився цілим.
- Покласти в сковороду з оливковою олією часник, додати гострий перець і смажити доти, доки не зарум’яниться. Як тільки зарум’яниться, додати оливки та каперси. Часник можна викинути. Пасерувати близько 2 хвилин, постійно помішуючи.
- Додати протерті помідори та сіль за смаком, тушкувати 5-10 хвилин. Якщо помідори з банки, то можна менше, якщо свіжі помідори, то тушкувати близько 10 хвилин.
- Відварити спагетті, згідно з інструкцією на упаковці до стану аль денте. Злити воду, викласти в сковороду з соусом, перемішати.
- Подавати спагетті алла путанекска, посипавши зверху подрібненою петрушкою та поливши оливковою олією.